2012. október 2., kedd

SZTE-nap a Munkácsy-kiállításon

Ismét SZTE-s napot tartanak október 4-én a Móra-múzeumban: ezúttal a Munkácsy-kiállítást tekinthetik meg rendkívüli kedvezménnyel a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. Pákh Imre műgyűjtő szerint körülbelül 350 Munkácsy-kép lappanghat a világon, ezért a belépőjegy is 350 forintba kerül majd.

Az egyetemisták a lappangó lehetőségek legsikeresebb felfedezői, ezért nekik hirdet újabb kihasználásra váró alkalmat a Móra Ferenc Múzeum. A tavalyi „csontvárys” SZTE-s nap sikerén felbuzdulva idén is egyetemista napot tartanak: az érvényes SZTE-s diákigazolvánnyal érkező hallgatók komoly kedvezménnyel nézhetik meg Munkácsy Mihály emblematikus alkotásait október 4-én.
A 350 forintos belépődíjat Pákh Imre, Amerikában élő, magyar származású gyűjtő véleménye alapján határozták meg. Pákh szerint ugyanis akár 350, eddig ismeretlen Munkácsy-alkotás is lappanghat a világon. Az SZTE-s nap tehát egy olyan lappangó lehetőség, mellyel az egyetemistáknak mindenképpen érdemes élniük.

A Munkácsy-kommandó

Tucatnál is több művet derített fel eddig a világon szétszóródott festmények közül a Munkácsy-képek felkutatására alakult maroknyi csoport – írta a Blikk.hu.  A szakértők legutóbb egy strasbourgi árverésen bukkantak két jelentős alkotás nyomára.
Minden követ megmozgatnak, hogy minél többre rátaláljanak a Munkácsy-munkásság darabjaira. Erre pedig nagy esély van, hiszen a Munkácsy-életmű több mint felének holléte ismeretlen. Pákh Imre szerint legalább háromszáz kép lappang még valahol a világban.
„Világszerte követjük az aukciókat, és különféle forrásokat kutatunk” – mondta a lapnak a műgyűjtő. „De ugyanúgy nyomozunk az interneten is.”
Nemrég épp Szegeden mutatta be legújabb szerzeményét, melyet ráadásul azon a festőállványon láthatnak az érdeklődők, melyen az eredetileg is készült.