2012. szeptember 28., péntek

Kincskeresés a Napsugaras Tájházban

A Szeged-Alsóvárosi Napsugaras Tájházba szeptember 29-én délelőtt 10 órától a régi gyermekvilág hangulatával várják az érdeklődőket.

A Tájházi Kincskereső programsorozatban ezúttal a papírmerítést, a lúdtollal és tintával való írást, valamint a palatáblát próbálhatják ki a modern nebulók a Napsugaras Tájházban (Szeged, Nyíl utca 43).
A foglalkozás ára 300 Ft/gyerek.

Délután egy órától a nagyobbak Csala Ilona segítségével a tarhonyakészítés rejtelmeibe nyerhetnek bepillantást. A hozzávalókat – 1kg rétesliszt, 5db tojás – a résztvevőknek kell hozniuk.
További információ: +36 30 501-2822
szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com
www.napsugarashaz.hu
Facebook

A Tájház

A napsugárdíszes lakóépület közvetlen a Nagyárvíz (1879) után, 1880-ban épült, így egyike a legrégebbi árvíz utáni alsóvárosi parasztházaknak. Az építtető Rácz József, földműves. A városképi jelentőségű népi műemlékházat 2010-ben Alsóvárosi Tájházzá alakították. Megfelelő források előteremtésével a kiváló szegedi néprajztudós, Bálint Sándor emlékét, szellemi hagyatékát megidéző kiállításokat egy újabb épület fogadhatja magába.
Eredeti állapotában az Alföldre jellemző soros elrendezésű, háromosztatú, alápincézett lakóház. Építésekor szabadkéményes konyhával rendelkezett, a kéményaljában berakott tűzhellyel. Az utcára néző tisztaszobában sárból rakott boglyakemence állt. A ház hosszában az udvar felől nyitott, faoszlopokon nyugvó, fa korlátos, könyöklős ereszaljával rendelkezett.
A fölfelé keskenyedő szabadkéménnyel rendelkező konyhát egy füstfogó szemöldökfal választotta el a pitvar felől. A szabadkémény alatt oldalt kemenceszáj nyílt, innen fűtötték a tisztaszobát. A konyha hátsó falán a régi építésmód szerint középen kiszélesedő párkány középtűzhely volt. Alakjára, külsejére utaló nyomok itt már nem voltak, így az újonnan épített tűzhely nem az eredetit mutatja.
Alsóvároson jellemző módon az 1920-as évek táján kezdték el vékony tapasztott fafödémmel lepadlásolni a kéményalját, egy időben a főzőberendezések korszerűsödésével.

Egy Ebéd Egy Esély – jóllakik kicsi és nagy is

Az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány 2012 februárjában alakult azzal a céllal, hogy a rászoruló gyerekeken segíteni tudjanak. A Kapocs Ételbárt, mely az alapítvány tevékenységei közül csak az egyik profilnak tekinthető, idén júniusban a Nagyáruházban nyitották meg több szegedi cég közreműködő segítségével. Népszerű az étterem a környéken dolgozók és az egyetem hallgatói körében is. Róvó Richárddal beszélgettünk az alapítványról és az ételbárról.

Az alapítvány létrehozásának ötlete Róvó Richárd fejében fogalmazódott meg. Elmesélte, hogy régóta a vendéglátásban dolgozik már, és az éttermeiben mindig is jelen volt a túlfőzés problémája, így a kimaradt adagokat odaadták a rászorulóknak. Egy ismerős család jelentkezett nála azzal a kéréssel, hogy hónap végére rajtuk kívülálló okok miatt elfogy a pénz, és nem-e tudna besegíteni a gyerekek ebédeltetésébe. A segítséget megadta, hiszen ismerős családról volt szó. Ezek után a túlfőzés miatt kimaradt ételeket az ismerős rászoruló családok mindig ingyen elvihették.

Az Alapítvány és a Kapocs Ételbár


Ez tavaly év végére olyan mértéket öltött, hogy azt már egy gazdasági társaság nem tudta vállalni – innen jött az alapítvány megalapításának ötlete. Az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány létrehozója Róvó Richárd, elnöke Németh Csilla Éva, kuratóriumi tagjai pedig Kuczora Tímea és Kőszegi Szabolcs. 2012. június 4-én nyitották meg több szegedi cég segítségével a Kapocs Ételbárt a Jókai utca 7. szám alatt, a Nagyáruház Passage során, melynek mottója az „Egy hely, ami összeköt”, ezzel utalva arra, hogy az embereket igyekszik közelebb hozni egymáshoz.

A támogatásról

Támogatóiktól kapnak például ételízesítőt, egy konzervcég pedig alkalmanként ad az étteremnek néhány paradicsomkonzervet, de összességében maga az alapítvány teremti meg a kereteket, hogy tudjanak dolgozni és ebédet felszolgálni a Kapocs Ételbárban.
Itt különleges formája van az étkeztetésnek: a vendégek a naponta kétféle levesből és háromféle főételből választhatnak 399 Ft-os áron, melyen felül szokás adományt is adni, melynek mértéke általában 200 Ft-tól a vendég adakozószándéka szerint emelkedhet. Ezen kívül a hetente változó főételekből és köretekből is választhatnak, melynek ára 499 Ft plusz az adomány.
Az ételeket előállítási áron kínálják, ezzel profitot nem termelnek. Az adagok bőségesek, a levest már egy főnek is egy nagy kínálótálban szolgálják fel a pincérek, a főételek pedig megtöltik a nagytányérokat. Így tehát elmondható, hogy a többi étteremhez képest az adománnyal együtt is igen jó áron és minőségben nyújtanak bőséges ebédet. A menü összeállításakor figyelembe veszik, hogy változatos, finom és kiadós legyen, és mint minden más étteremnél, itt is igyekeznek a vendégek igényeit kielégíteni.

Éhes szájakat etetve

Naponta körülbelül 100 fizető vendég étkezik az ételbárban. Az adományaikból többé-kevésbé sikerül fenntartani az éttermet. „Mint mindenkinek, nekünk is vannak problémáink, de úgy tűnik, hogy sikeres a kezdeményezés, az emberek adakozókedvükben vannak, bár meglátszik a hónap eleje és vége, de a segítőszándék mindenkiben meg van” – mesélte Róvó Richárd.
Az étteremben dolgozók között vannak önkéntesek és alkalmazottak is, összesen 8-10 fő munkájával üzemeltetik azt. Az alapítványnak több szervezettel van szerződésük. Ilyen a Szegedi Gyermekjóléti Szolgálat, akik jelen pillanatban közvetlenül nem küldenek az alapítványhoz gyerekeket, csak a családokat irányítják hozzájuk. A nyári időszakban az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány intenzíven részt vett a Szolgálat munkájában, mert a gyermekétkeztetés az állam büdzséjéből csak kis részt kap.
Az alapítványhoz többen is fordulnak, például elutasított segélykérelem miatt, így mérlegelés után tudnak újabb és újabb családokat bevonni a támogatotti körbe. A sportot is támogatva a szegedi Pick kézilabdacsapatának utánpótlásából 17 gyermeket étkeztetnek minden nap. A Gyík utcai Általános Iskolából – mely a József Attila Általános Iskola egyik tagintézménye, ahol halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek tanulnak – 10 fő jár ebédelni az étterembe. Ezzel a rendszerrel körülbelül 50 gyermeknek tudnak biztosítani nap mint nap finom és bőséges ebédet, így senkinek sem kell éhesen távoznia az étteremből.


A jövőről

A reklámozás mondhatni öngerjesztő folyamat, hiszen a belvárosban található az étterem, sok munkahely és egyetemi épületek vannak a közelben. A hallgatók sokszor társaságban járnak ebédelni, és ajánlják egymásnak az ételbárt, sokan naponta-hetente visszatérő vendégek. Beszédtéma, hogy mi lesz, ha az étterem kinövi mostani helyét, vagy a téli időszakban megszűnik a terasz.
„Még nem döntöttük el. Nyilván egy nagyobb étterem hatványozza a rezsit, így nem biztos, hogy annyi emberen tudunk majd segíteni” – hangsúlyozta el az alapító. „Nem szeretnénk, hogy az alapítványt az étteremmel azonosítsák az emberek, ez csak az egyik profilunk a sok közül. Az alapítvány friss alakulása miatt talán még nem forrta ki magát, de szeretnénk, ha később majd szerteágazó lenne a tevékenységünk.”
Illés Réka

Az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány várja további rászoruló családok jelentkezését az ingyen étkeztetésre személyesen, vagy írásban leadva a Kapocs Ételbárban,
illetve e-mailben az







Három éve elérhető a Street View Szegeden, avagy hogyan találják fel a kanálban a mélyedést

A SZEGEDma.hu írása arról számolt be, hogy Gyimesi László szegedi tanácsnok önálló indítvánnyal fordul a város közgyűléséhez a Google panorámaképes szolgáltatásával kapcsolatban.
Jóllehet a keresőóriás speciális autóit a portál ez év januárjában „felfedezte”, a városvezetés előtt máig ismeretlen az a tény, hogy 2009 óta a NORC cég több ország nagyvárosára is kiterjedően – így Szegedet is beleértve – már működteti ezt a városi túrát.


Magyarország tekintetében kicsit későn ébredt fel a Google, hiszen 2009-ben hetekkel a román konkurencia után indult el egy Opel Astra a főváros utcáit feltérképezni. Addigra viszont már Budapest mellett Szegedet és több vidéki nagyvárost – Debrecen, Győr, Hajdúszoboszló, Miskolc, Szentendre –, valamint a Balaton környékét „letarolta” a bukaresti bejegyzésű eXtreme Soft Group S.R.L. Jelenleg Magyarország mellett Romániában, Ausztriában, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Lengyelországban érhetők el a panorámaképes utcai séták.

Szegedi Street View a Norc-tól

A Norc magyarországi weboldala

katt a linkre

A kanálban a mélyedés

Péterfalvi Attila – a hazai adatvédelmi hatóság vezetőjének – levelét városunk polgármestere a városkép- és környezetvédelmi bizottsághoz küldte, mely testület gondos mérlegelés után sem tudott dönteni a Google azon irányú kéréséről, hogy a Street View szolgáltatást Szegedre is kiterjessze. Sőt a témával egy újabb ülés keretében ismét foglalkozni kívánnak, ahol „minden szóba jöhető szempont”-ot mérlegelni kívánnak.
A közgyűlés elé Gyimesi László tanácsnok pedig már egy önálló indítványt fog terjeszteni, melyben javasolja a szolgáltatás bevezetését.


Mindeközben több mint három éve Szeged teljes utcahálózata elérhető a Google utcakép-konkurensénél, a Norcnál, sőt mindez megfelelő szemüveg használatával már 3D-s látványt is nyújt. A romániai szolgáltatásuk ráadásul igencsak dúsnak mondható, hiszen eladó-kiadó lakások mellett pizzériákat, éttermeket, kisebb-nagyobb üzleteket, de akár egyes épületeket is meg lehet keresni. Csak idő kérdése, hogy városunkban is irodát nyissanak, hiszen ők már egy kész munkával, egy komplett rendszerrel rendelkeznek.
A városban virtuálisan barangolva pedig igazi panorámaképes időkapszulára lelhetünk, ahol a 2009-es Szeged képét idézhetjük fel.

„A nyúl mögött? Nem, a nyúl az!”

Az ITB Panoráma Fotó oldalain szintén elérhető – igaz teljesen más koncepcióban és jóval magasabb minőségben – az a szegedi idegenforgalmi virtuális túra, melynek létrejöttét pályázati pénzből még a város is támogatta. Itt ugyan nem „méterenként” készültek a képek, de akár épületekbe, sőt tornyok tetejére, múzeumokba is betekinthet a virtuális panorámavándor, mintegy emelt szolgáltatást kapva.
Arról már ne is beszéljünk, hogy egy lelkes fiatal csapat 2008-tól egy kismotorra szerelt kamerával járta körbe az utcákat, melynek eredménye a Jószeged.hu weblap lett.
Nyilvánvaló tehát, a 21. században még mindig fel lehet találni a kanálban a mélyedést, csak jó sokáig és sokan kell, hogy keressék. Bár „térdig tocsogunk” a Street View-ban, mégis tárgyalunk, döntünk, és határozunk. Ilyenkor óhatatlanul a Gyalog galopp örökbecsű kérdése merülhet fel: „Hol a szörny? A nyúl mögött? Nem a nyúl az!...”
És hogy a bizottságnak valamint a közgyűlésnek könnyebb legyen a döntés, itt érhetik el a Norc-ot üzemeltető társaságot:
eXtreme Soft Group S.R.L
Str. Arh. Alexandru Săvulescu nr. 17, ap.3, cod poştal 021981, România, Bucureşti
Cégjegyzék száma: J40/9901/2001
Egyedi azonosító: RO 14316640
e-mail:
Általános információk: contact@norc.eu
Felhasználási feltételekhez vonatkozó kérdések-kérelmek: terms@norc.eu
Adatvédelmi politikához kapcsolódó kérdések-kérelmek: privacy@norc.eu







2012. szeptember 27., csütörtök

Ásítá(sokk) Munkácsy inasa előtt – flashmob a múzeumban

Mintegy kétszázan ásítottak együtt Munkácsy Mihály Ásító inasával csütörtök délután 3-tól a szegedi Móra Ferenc Múzeum flashmobján. Az álmos kedvű érdeklődők ingyen tekinthették meg a tárlatot.

Az ásító inasnak különös története van. Maga a kép Munkácsy művészetének egy nagyon fontos alkotása. Sokáig úgy tűnt, hogy ennek a műalkotásnak nyoma veszett, és csak reprodukciók álltak rendelkezésre. 2005-ben aztán hirtelen felbukkant és Pákh Imre stábja szerezte meg.



Az ásító inas jövője

A kép jövőjét drámaivá teszi az, hogy elképzelhető 30 év múlva ezt a festményt már nem lesz látható. Ennek okát Munkácsy egyik alkotói stílusa adja: sötét felületre festett, a sötét irányából haladt a világos, fehér irányába és a saját kezével vitte fel a vászonra a bitument, az aszfaltot, melyek miatt a kép egyre sötétül, és végül csak egy massza marad belőle, ha a tudomány erre nem talál valamiféle megoldást. A másik érdekessége a képnek, hogy Munkácsy maga is asztalos inas volt és két dolgot utált nagyon: tanulni és asztaloskodni. Mindig is festeni szeretett, így ha szimbolikusan nézzük a képet, saját magát festette meg fiatal fiúként.

A kiállítás mérlege

A Munkácsy-kiállítás hivatalos zárásáig még több hét van hátra, ám ahogy arról a nyilvánosságot folyamatosan tájékoztatják, meg lesz hosszabbítva akár több héttel is ennek időtartama. A kiállítás maga nagyon népszerű. A Csontváry kiállítás látogatottsága 23 ezres volt, a Munkácsyé eddig mintegy 30 ezer. A hosszabbításnak köszönhetően még 10 ezer ember tudja majd megtekinteni ezt a kiállítást, így esély lesz rá, hogy megdöntve a 2006-os szintén Munkácsy-kiállítás 42 ezres látogatószámát, minden idők legnézettebb tárlata lesz Szegeden Csongrád megyében és a Dél-Alföldön is.
Szeptember második felétől egyre több diákcsoport jelentkezik be, hogy megnézhessék a festményeket. Maga a flashmob egy ingyenes rendezvény volt, melynek keretében nem csak az Ásító inast, de az egész kiállítást díjmentesen megtekinthették a résztvevők. Fiatalok és idősek is részt vettek ezen a vidám, ásítós délutánon.
„A Golgotát személyes ügyemnek tekintem” –  hangsúlyozta Medgyesy Konstantin a múzeum sajtószóvivője. „Igenis szeretném, ha ezt a festményt minél többen megnéznék, mivel a festmény ezek után belátható időn belül nem jön többé Szegedre. Most itt van, most a mienk, most megnézhetjük.”


Múzeumi flashmob

Egy ilyen típusú rendezvény idevonzza az embereket, és így lehetőségük van megtekinteni a tárlatot, amíg itt vannak a képek. A múzeumi szakember azt is elárulta, hogy lesznek még meglepetések: érkezni fog néhány héten belül egy újabb festmény, hiszen Pákh Imre folyamatosan bővíti kollekcióját. Valószínűleg nem csak ez az egy új kép lesz látható, folynak a tárgyalások két másik kiállításának lehetőségéről is.
A rövid kis rendezvényen több Szegeden tanuló egyetemista is részt vett és együtt ásított Munkácsy festményével, s először látogatta meg a Móra Ferenc Múzeumot vagy látott Munkácsy festményeket élőben.
Illés Réka


„Talán jobb lenne egy csigaház…” – szegedi egyetemisták lakóhelyei


Az egyetemistáknál már nyár közepétől beindul a nagy lakhatási mizéria, mivel a legjobb helyekre – legyen szó akár albérletről, akár kollégiumi férőhelyről – már elég hamar lecsapnak. A választásnál fontos szempont az egyetemi épületek közelsége, a tömegközlekedés, a környék nyugodtsága vagy éppen pezsgő élete, illetve nem utolsó sorban a költségek. Sokan az utolsó pillanatban változtatnak döntésükön, vagy éppen az első 1-2 hétben tapasztalt nehézségek miatt döntenek a váltás mellett.


Az albérlet

Fontos figyelembe venni ezen lakhatási forma igénybevételénél, hogy itt egy konkrét főbérlővel köt a diák szerződést, neki tartozik felelősséggel, az ő magántulajdonát használja. Sokan keresik ezt a lehetőséget, hiszen mégis egyfajta kényelmet biztosít, mert nem több száz egyetemistával kell egy adott helyen „összezárva” lakni, hanem viszonylag kis – 2-3-4 fős – közösségek alakulnak. A lakásban konyha, fürdőszoba, nappali található, melyet csak ez a néhány ember használ és esetenként mindenkinek saját szoba is jut.
„Előnyösebb az albérlet, mert jobban elférnek a dolgaim, és van saját kis zugom is” – mesélte Dorka. 
Az elv, hogy minél többen laknak az adott lakásban, annál többfelé oszlik el a fizetendő költség. Például egy olyan albérletet, ahol hárman laknak három különálló szobában már egy személynek 30.000 Ft-ért is találni, mely bérleti díj a téli hónapokban is általában tartja magát. Az árak függnek az említett szempontoktól: a belváros és az egyetemi épületek közelsége, a tömegközlekedés, szobák száma – lakás nagysága és a fűtés típusa szerint változhatnak a költségek. A 25-30.000 Ft-os bérleti díj reálisnak mondható, a diákok többsége általában ebben a kategóriában keres magának lakást. A környezet is bensőségesebb, hiszen három-négy ember együttélése már családiasabb hangulatot kelt.
A lakások felszereltsége változó: van olyan, amiben tényleg csak az alap bútordarabok találhatóak meg, TV, mosógép már nincs vagy nem is férne el, másutt már az internet is be van vezetve. Ezek megléte vagy hiánya is növelheti vagy csökkentheti egy-egy bérlemény bérleti díját. Sok egyetemista házibulit is rendez lakásában – sokszor a lakók és a főbérlő tudta nélkül. Így tehát egy albérlet közelebb állhat egy saját lakás érzetéhez. Egy lakásba bérlőtársakat hirdetés útján is lehet találni, de sokszor egy-egy kisebb baráti társaság fog össze, hogy együtt béreljék ki az adott helyet.
A Szegedi Tudományegyetem egy külön oldallal segíti az albérletet keresőket. Emellett számos ingatlanközvetítőnél és újságokban, oszlopokon lévő vagy faliújságon található hirdetések útján akadhatnak a lakásokra a diákok. Népszerű módszer még a facebookos egyetemista csoportokban való meghirdetés vagy a barátoknak való ajánlás.

A kollégium

A kollégium legfőbb előnyének az olcsóságát tartják. Általában 10.000 Ft-ba kerül egy-egy kollégiumi hely, ám ide pályázni kell és különféle szempontok alapján bírálják el a jogosultságot. Számít például a lakóhely Szegedtől való távolsága, a szociális háttér illetve a tanulmányi eredmények is. A másik előnye, hogy nem kell kalkulálni télen a fűtés költségeivel, illetve a rezsi gondja sem a tanulók vállát nyomja. Sokakat vonz a közösségi élet, szereti körülvenni magát viszonylag nagyobb társasággal, így a kollégium remek lakóhely az ilyen típusú emberek számára. Hátránya viszont, hogy egy-egy szobában többen is laknak, sokszor szűkösen, mert a szekrények nem biztosítanak megfelelő tárolókapacitást, és kényelmetlenebb is ez a fajta szállás, mivel egy-egy fürdőszobán (vizesblokkon) egy folyosó vagy akár egy egész emelet is osztozhat.
„A kollégium segít barátokat szerezni, és nem utolsó sorban anyagilag is jobban járok.” – árulta el András. 
Szegeden több kollégium is található, más-más adottságokkal és hallgatói körrel. Ezek közül mutatunk most be néhányat.

Öthalmi Diáklakások

Az Öthalmi Diáklakások 1997-ben nyitotta meg kapuit, és a benne lévő apartmanok sokban hasonlítanak az albérletre, mivel viszonylag kevés ember osztozkodik a szobákon illetve a felszerelt konyhán, a fürdőszobán és a mellékhelyiségeken. Egy-egy lakásban általában kettő-három, 1, 2 és 3 ágyas szoba található, melyekben asztal, szekrény és polc áll rendelkezésre. Egy-egy emeleten 4 lakás található és egy lépcsőházban körülbelül nyolcvanan laknak. Egy 2009-es év végi 520 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően a korábbi 270-ről, 540-re emelték a férőhelyek számát, melyről a SZEGEDma.hu számolt be.
Minden szobában van TV- illetve internet csatlakozási lehetőség, amelyet az otthonról hozott készülékekkel használhatnak a hallgatók. Könyv- és folyóirattár is megtalálható Öthalmon. A kollégiumhoz tartozó hatalmas zöldövezetben sportlehetőségek várják a diákokat: kosárlabda-, strandfoci-, tollaslabda-, strandröplabda-, lábteniszpálya, pingpongasztalok és felszerelt konditerem is megtalálható. A bográcsozások és a hangulatos esti szalonnasütések más hallgatókat is kicsábítanak a diáklakásokhoz. Ez a kollégium egyéb, állandó programokat is rendez: a Ms. és Mr. Öthalom megválasztása, Mikulás-buli, Karácsonyi Ünnepség, Farsang… mind-mind megrendezésre kerül.
„Az egyetlen hátránya az, hogy elég messze található a belvárostól, így az egyetemi épületektől is, így sokszor már 2 órával az első előadásom előtt el kell, hogy induljak – ami a reggel 8-kor kezdődő óráimnál a legkellemetlenebb, illetve a hazaút is elég hosszú” – mesélt tapasztalatairól Fanni.

A Károlyi Mihály Kollégium

Az ország egyik legnagyobb kollégiuma a Károlyi: több mint 800 férőhellyel rendelkezik. Két épületből áll, egy három- és egy tízemeletes alkotja. Szorgalmi időszakban a Szegedi Tudományegyetem 6 karának (ÁJTK, BTK, GTK, JGYPK, TTIK, ZMK) hallgatói lakják. A tízemeletes épületben emeletenként 26 db szoba található, melyek mosdóval, internet lehetőséggel, beépített szekrénnyel és egyenként három ággyal vannak felszerelve. A folyosókon külön női és férfi vizesblokk illetve felszerelt konyha található.
Minden emeleten van egy közösségi szoba, melyben TV szolgálja a kikapcsolódást. Az alagsorban egy mosókonyha található, ahol 4 ipari automata mosógép működik a nap 24 órájában.  A nyári időszakban a tízből nyolc emeletet hasznosítanak vendégszállásként, a maradék két emeleten pedig az ott tartózkodó SZTE-s diákokat helyezik el. A kisebb épületben a harmadik emeleten 18 darab négyágyas szoba található, mely hasonló szintű elhelyezést biztosít a tanulóknak, mint a tízemeletes részben.
Az alsóbb szinteken társalgók, tanulószobák, tárgyalók találhatóak. Ebben az épületben találhatóak a turistaszálláshelyek is. A kollégiumban felszerelt számítógéptermek is működnek, a földszinten könyvtár, az alagsorban konditerem és videóterem működik. A kollégium előnye, hogy a belvároshoz közel található, az 1-es és 2-es villamos megállója szinte a küszöbnél van.
„Érdekes érzés ebben a hatalmas épületben lakni – itt csak úgy pezseg az élet. El lehet képzelni több mint félezer egyetemistát együtt lakni!” – mondta nevetve István, majd hozzátette: – „Furcsa érzés megtapasztalni és látni, hogy mennyi különböző ember talál itt egymásra, és ez jó példa arra, hogy a toleranciát igenis meg kell tanulni…”

A Márton Áron Szakkollégium

Ebben a kollégiumban a Szegedi Tudományegyetem nappali tagozatos, határon túli magyar nemzetiségű hallgatói nyernek elhelyezést. Az intézmény mintegy 160 – többségében vajdasági – egyetemi polgárnak biztosít igen magas színvonalú szálláslehetőséget. Modern, igényes felszereléssel várja az ide érkező tanulókat az 51 darab, egyenként 3 és 4 ágyas szoba.

„Azért választottam ezt a kollégiumot, mert így olcsóbban jön ki az ittlétem, és segítenek elintézni az itt tartózkodásomhoz szükséges ügyeket, illetve segítséget kapok az itteni dolgokban is” – mesélte Róbert.

A Márton Áron Szakkollégiumban olyan háztartási, illetve szórakoztató elektronikai eszközök találhatóak, melyek emelik a hallgatók komfortérzetét: például a korszerű konyhák berendezésére azért volt szükség, mert a határon túli hallgatók ritkábban járnak haza, de ennek ellenére itt ugyanúgy meg tudják oldani a sütés-főzést. Emellett három tanulószoba is található az épületben, melyek vizsgaidőszakban telnek meg igazán, és ahol megrendezésre kerülnek a szakkollégiumi órák is. A szabadidő eltöltésére lehetőséget ad a számítógépterem, a TV-szoba és a társalgó is, illetve a sportosabb tevékenységek kedvelőinek a konditerem is.
„Talán annyi probléma lehet a kollégiumi szállásokkal, hogy viszonylag szűkösen vagyunk a szobákban. Ám az ittenieket a segítőkészség is jellemzi – ha valami elromlott vagy baj van, csak szólnunk kell Ibolya néninek és ő azonnal orvosolja a gondokat” – részletezte Csilla.


A lakhatásról Gabriella frappánsan fogalmazott:
„Talán könnyebb lenne egy saját csigaházat hordani a hátunkon – nincs bérleti díj, nincsenek zavaró szomszédok… De mégiscsak egyetemisták vagyunk, ami, mint tudjuk, egy közösségi állatfajta…”
Illés Réka

2012. szeptember 26., szerda

Egy orvostanhallgató középkori könyvei – Pásztor Pálma

Az érzések függetlenek a korszaktól 

A Nyughatatlan lélek és A duellátor a középkori Magyarországra varázsol bennünket olvasás közben, s vívódó sorsokat, szerelmeseket, a korabeli élet sajátosságait ismerhetjük meg könnyen olvasható, szórakoztató, mégis hiteles formában. A Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatója, a 21 éves Pásztor Pálma mesélt nekünk az eddig megjelent két történelmi témájú regényéről és írói munkásságáról és beavatott bennünket készülőben lévő – immár harmadik – könyvének történetébe is.




„Nekem nincsenek álmaim. Csupán egyetlenegy: hogy végre szabad legyek, s ne mások eszköze! Nem tudom mit kezdenék a szabadságommal; de legalább az enyém lenne! Aztán alakulna a többi is… Dalnok, adj nékem álmokat.” – Nyughatatlan lélek

– Mikor kezdtél el írni, és hogyan változtál az évek során?

– Gyermekkorom óta a könyvek szerelmese vagyok és az olvasás mellett feltámadt bennem az igény, hogy magam is történeteket találjak ki. Már gyerekként is, de akkor még persze kezdetlegesek voltak, és egy időre abba is maradt a dolog. Úgy 7-8. osztályos lehettem, mikor újra feléledt bennem az igény aziránt, hogy részletesebben kidolgozzam és papírra vessem a gondolataimat. Ez kezdetben csak egy kedves időtöltés volt, de később a szenvedélyemmé vált. Remélem, hogy egy életen át megmarad ez a szerelem. Ritkábban verseket is költök, de elsősorban történelmi témájú elbeszéléseket és regényeket szoktam írni. Többen kérdezték, hogy nem tartom-e furcsának, hogy régi korok embereiről írok. Nekem nem nehéz beleképzelni magam egy ilyen ember helyzetébe, mert az ember alapvetően nem változott a századok során, ellentétben a körülötte lévő világgal. Az érzések állandóak: ugyanúgy boldogok szeretnénk lenni, mint évszázadokkal ezelőtt, legfeljebb másban keressük azt. Közel szeretném hozni ezt a világot az olvasóimhoz, így nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy korhű és hiteles legyen a leírásom az akkori környezetről és emberekről. Szóhasználatban is, ha külföldi témájú az elbeszélés vagy régies szavak fordulnak elő, igyekszem azokat olyan helyen alkalmazni, ahol ez nem zavaró, és ahol hitelesen hangzanak.

„Két kitaszított sorsa fonódik össze a regényben. Egy fiatalember küzdelme, hogy Károly Róbert lovagjává váljon, s bosszút álljon cselszövő nagybátyján apja haláláért; de, mivel korábban megvetett, fizetett bajvívóként élt, újra s újra kitaszítja a vitézi rend. Szerelme, egy kun törzsfő lánya, múltja tragédiája elől menekül, sokáig kedvese elől is titkolva származását. Egyszer azonban szembe kell nézni a fájdalmas emlékekkel. Képes lesz-e megbocsátani apjának a múlt bűneit? Vajon úrrá lehet tévedésein, s valóra válthatja álmát a duellátor?”
A duellátor



– Milyen dolgok inspirálnak?

– Leginkább a különleges jellemeket szeretem ábrázolni. Általában olyan emberekről írok, akiknek álmaik, céljaik vannak és sok mindenen keresztülmennek, hogy ezeket elérjék. Ha a történet elején ez még nem is forrta ki magát, a végkicsengésben biztosan megtalálják a maguk útját. A kitaszítottak, a kívülállók szerepe mostanában kezdett el érdekelni. Vagy olyan formában írok róluk, mint A duellátorban is, hogy a társadalom nem fogadja be őket, vagy, hogy maguk vállalják ezt a kívülállóságot, mert korábbi sérelmeik, fájdalmaik elől menekülnek. A jellemrajz általában úgy szokott nálam működni, hogy részben fiktív, részben pedig olyan embereket keresek szereplőnek, akik számomra érdekesek vagy fontosak, és egyúttal a saját vonásaimat is megörökítem egy-egy szerepben. A duellátor esetében ez úgy történt, hogy egy történelmi ismeretterjesztő könyvet olvastam, melyben ráakadtam erre a foglalkozásra és eszembe jutott:  „Hú, ezt de jó lenne leírni!”

– Íróként van-e példaképed?

– Konkrét példaképem nincs, de olvasni, mint ahogy említettem, nagyon szeretek. Kedvenc romantikus szerzőket tudnék említeni, mint például Jókai, Dumas, Mérimée, Sienkiwicz… Későbbiek közül Passuth László, Robert Merle, Núria Masot…

– Hogyan jött az ötlet, hogy a megszületett történeteket kiadasd?

– Magával az írással párhuzamosan alakult ki a vágy, hogy mások is lássák, olvassák és örömet szerezhessek a műveimmel nekik. A bátorításban, megerősítésben sokat köszönhetek tanárnőimnek, Asztalos Magdolnának és Békési Eszternek. Amikor azt a visszajelzést kaptam, hogy tetszik nekik az első könyvem, a Nyughatatlan lélek, akkor elkezdtem kiadókat keresni. Ezt a kötetet a Bába és Társa kiadó adta ki. Elég nehéz volt rájuk akadni, de végül 2009 nyarán beleegyeztek a könyv megjelentetésébe és ugyanezen év őszén már meg is jelent. A duellátor már a Novum kiadó kezelésében jelent meg idén februárban.

„Világéletemben mások szerzeményeit adtam elő, az íráshoz soha nem volt érzékem. De neked van! Te tehetséges költő vagy, Loránd… Igen, tehetséges vagy. De ebben a keserves jelenkorban lant nélkül nincs becsülete a poétának; még azzal együtt se nagyon. A magyar szavú verset az emberek nem olvassák, hanem mulatozás közben hallgatják… Neked vagy sok száz évvel ezelőtt kellett volna születned, s akkor talán körülrajongott poéta lehettél volna… Vagy talán éppen egy évszázadokkal későbbi jövő korán született gyermeke vagy. De most, ebben a jelenben nem hinném, hogy dicsőségben lenne részed… Ha a közönséged nem ismer el, akkor dicsőség sincs. Bár… nem tudom. Tehetséges vagy; talán dicsőséggel is megáld majd az Ég… Mindenesetre a dalnokmesterség ahhoz bizonyosan elég lesz, hogy megélj belőle!”
Nyughatatlan lélek

– Mesélnél egy kicsit a könyvek történetéről?

– A Nyughatatlan lélek az 1300-as évek Magyarországán, a trónharcok idején játszódik. Ebben két sors fonódik össze: az egyik egy vándorköltő, aki egyrészt a saját álmaival és kísérteteivel viaskodik, másrészt beleszeret egy már eljegyzett lányba, akinek érdekházasságot rendeltek el a szülei, és ebből lesznek a bonyodalmak. A másik szál pedig egy volt zsoldos katona, Marco sorsa, aki egy súlyos sebesülés után ráébred arra, hogy nem helyesen élt azáltal, hogy meggyőződése ellenére katonáskodott, így kezdi átértékelni az életét.
A duellátor szintén ebben a korban játszódik Magyarországon. Ebben is két sors fonódik össze: két szerelmesé. Az egyik fél a duellátor, amely egy régi foglalkozás volt. Szokás volt, hogy a vitás felek megvívnak egymással így eldöntve, hogy kinek volt igaza. Ez az istenítéletek egyik formája volt. Ha az egyiknek elég pénze volt, küldhetett maga helyett valakit, hogy ő vívjon meg a másik féllel. Nos ő volt a duellátor. Érdekesség, hogy ez a foglalkozás nagyon megvetett volt a középkorban. A főhősöm bizonyos szerencsétlenségek miatt került ebbe a helyzetbe, és az ő álma az, hogy Károly Róbert lovagja legyen, ám a lovagi rend újra és újra kitaszítja köreiből. Szerelme egy kun törzsfő lánya, aki a múltja tragédiája elől menekülve hagyta el törzsét. Később mindketten rájönnek, hogy nem lehet a múlt elől menekülni, hanem igenis szembe kell nézni vele és el kell fogadni azt.
A duellátor mondhatni friss élmény, mert idén került kiadásra. Próbáltam a két könyvnél egy stílust követni, de talán a második kicsit komolyabb az időközben eltelt évek miatt. Egy-egy könyvet körülbelül egy évig tart megírni, mert vannak közben kihagyások is.

– Hogyan látod te, mint szerző a saját műveidet?

– Mindenen lehet javítani, de úgy érzem, hogy amit ki lehetett hozni ezekből a témákból, azt nekem sikerült. Egy-két helyen már megjelent róla ismertető is. Az ismerőseimtől, barátaimtól mindkét kötettel kapcsolatban pozitív visszajelzéseket kaptam. Tetszett a fiatalabb és az idősebb korosztálynak is, így bátran ajánlom akár egy könnyű olvasmánynak is a könyveket a kalandok miatt, de van egy komolyabb síkjuk, mivel lélektanilag is sokat próbáltam belevinni a történetekbe.

– Az íróknál egy fontos kérdés, hogy hogyan is alkossanak. Te hogy vagy ezzel?

– Általában kézzel kezdem el írni a történeteket, de a jobb rendszerezés miatt, mivel hol a könyv elejére, hol a közepére való dolgok jutnak eszembe, kényelmesebb begépelni. Inkább este szeretek írni, és előfordult már velem az is, hogy az éjszaka közepén felébredve jegyeztem le az akkor eszembe jutó dolgokat. Az íráson túl olvasni is nagyon szeretek. Ezek mellett, ha már az alkotásnál tartunk, érdekelnek a kreatív dolgok, mint például a tűzzománcozás, amit régen csináltam is, de ez időhiány miatt abbamaradt.


– Most min dolgozol?

– Részint a következő regényemen, mely Szent Lajos Franciaországában játszódik, és a cselekmény egy titkos társaság, valamint egy apja nyomdokait kutató fiatalember körül bonyolódik. Másrészt pedig szintén történelmi tárgyú elbeszéléseken, melyek facebookos honlapomról is elérhetőek. Nem titok, hogy szélsőségesnek mondható abból a szempontból a személyiségem, hogy nagyon szeretem a történelmet, de érdekes módon a biológiára koncentráltam a gimnáziumban, mert az orvosira felvételiztem itt Szegeden.
Illés Réka

Tappancs pályázati program a felelős állattartásért – Az ivartalanítás


A Tappancs Állatvédő Alapítvány tíz éves fennállása során első alkalommal kapott állatvédelemre támogatást. Több esetben jutottak már pályázati pénzhez, de ez inkább közösségépítő, vagy épp a fiataloknak hasznos tevékenységekre szólt. Ebből a támogatásból is kiderült számukra, hogy már látja a kormányzat, hogy egyre elviselhetetlenebb az a helyzet, mely a kóbor állatok – főleg a kutyák és a macskák – körül zajlik.

Egyre kevésbé tudják elviselni és főleg elfogadni az emberek az ebrendészeti rendszert, mely alapján egy kóborrá vált állatot egy bizonyos idő után elaltathatnak, mert már nincs hová őket odaadni, örökbeadni, a gazdához kerülésükre esély sincs.



Új program – ivartalanítás a humánus megoldás

A megelőzés az, amelyik egyedüliként és a leghumánusabban tudja ezt a problémát orvosolni.
„Nagyon sok emberhez eljutott a pályázatunk adta lehetőség során az információ” – mondta el a Szeged Panorámának Farkas Gabriella, a Tappancs Állatvédő Alapítvány elnöke. „Mintegy 13 ezer családot tudtunk megszólítani Szeged környéki, illetve külterületi településeken. Az a tapasztalatunk, hogy a legtöbb számban itt születnek nem várt módon az állatok.”
Ezeken a területeken – Béketelepen, Dorozsmán, Baktón, Ballagi tón, Szőregen és Deszken – a tapasztalat szerint a legóvatosabb állattartás mellet is gyakran elszökhet a kutya vagy a macska. Itt osztották a szórólapjukat, tájékoztatójukat, melyben az ivartalanításra hívták fel a lakosok figyelmét.
„Öt alkalommal települtünk ki, és biztosítottunk arra lehetőséget, hogy a gazdák ingyenesen ivartalaníthassák az állatokat” – emelte ki a program lényegét az elnökasszony. „A pályázat keretein belül 35 ilyen ivartalanításra volt lehetőségünk, de 120-an jelentkeztek rá.”

Fél pályázatnyi pénz, kedvezőbb beavatkozási ár

Ugyan a kért pályázati összeget a felére csökkentették, mégis a szemléletformáló hatását óriásira értékelte az alapítvány. A túljelentkezést tapasztalva úgy gondolták, hogy kiválasztanak olyan 35 olyan kutyát, akinek a gazdája szemmel láthatóan nehéz helyzetben volt, köztük hajléktalanokat, kiskerteket szívességből használó, lakcím nélkülieket. A többieket értesítették, hogy hatezer forint térítés ellenében az ivartalanítást, a mikrochippezést és a regisztrációt is elvégzik.
„Állatorvostól függ egyébként az ivartalanítás ára, mivel egyrészt szabadáras beavatkozásról van szó, másrészt pedig nagyban függ az állat fajtájától, testsúlyától” – érzékeltette a pályázat nyújtotta kedvező lehetőséget Farkas Gabriella. „Egy-egy beavatkozás ára 15-50 ezer forint között is mozoghat.”
A Tappancs Alapítvány – szűkös kereteik ellenére – igyekszik mindig ivartalanítási akciókat, kampányokat szervezni, hiszen sokan ezt az összeget nem tudják előteremteni. Ezért volt számukra nagy segítség a pályázat is.
„Szerettük volna megértetni az emberekkel, hogy sokkal olcsóbb még így is, ha ivartalanítják az állatokat, mintha a nem várt szaporulattal kellene valamit kezdeni” – hangsúlyozta az alapítvány elnöke. „A felnevelt és esetleg örökbeadott kutyák akár 20-30 ezer forintba is bele kerülhetnek, hiszen az oltások, a mikrochippezés tetemes összeget emészthet fel.”


Mind a kettő nagyon akarja

A kutyáknál évente két alkalom az, amikor a nőstény állat is hajlandó a nászba „belemenni”, de akkor felbolydul a kutyatársadalom. Nincs az a kerítés, lánc, póráz, ami útjukat állná, szökik a fiú, de szökik a lány is. Nagyon sok kóbor kutya úgy keletkezik, hogy hajtja a vére, elszökik otthonról, és mire a dolog után magához tér, már nem tudja, hogy hol is van, nem talál haza. Ha ezt még tetézi az is, hogy a gazdája nem keresi, előfordulhat, hogy végleg elveszik a kutya, befogják, esetleg elaltatják.
„Ezt egyrészt az állatbarátok nyilván nem igazán szeretik, másrészt balesetveszélyes is” – ecsetelte a helyzet komolyságát Gabriella. „Akár a gyerekekre nézve, akár a gépkocsivezetőkre tekintve problémaforrás, hiszen a kutya nem az utcára való.”


Mikrochippet minden kutyába!

A Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás kiírása kikötötte, hogy regisztráció nélkül nem lehet ivartalanításra pályázni, mivel egyrészt nyomonkövethetővé válik a beavatkozás ténye, másrészt a jövő év első napjától kötelezővé váló chip beültetés is elvégzésre kerül.
„Azt próbáljuk tudatosítani az emberekben, hogy manapság a kutyatartás már nem olyan egyszerű dolog” – emelte ki az elnökasszony. „Sokan még mindig úgy gondolják, ha van otthon egy fél tányér leves meg egy kis kenyérmaradék, akkor elvan a kutya. Komoly felelősség és költségek is szükségesek a felelős állattartáshoz. Ha valaki csak azért tart kutyát, hogy jelezzen, jobban jár, ha riasztót szereltet fel.”
A Magyar Állatorvosi Kamara által üzemeltetett Kisállat Nyilvántartó Rendszer petvetdata.hu weboldalán – mely a mikrochipes állatazonosítóval vagy EU-s állatútlevéllel rendelkező kisállatok nyilvántartására szolgál – lehet ellenőrizni, hogy van-e már chip az állatban. Az oldalra adatokat bevinni és azokat részletesen lekérdezni, módosítani csak azok az állatorvosok tudnak, akiknek ehhez belépési jogosultsága van. Azonban amennyiben tudomása szerint egy állatba korábban már mikrochipet helyeztek be, és ellenőrizni szeretné, hogy annak száma benne van-e már a rendszerben, a nyilvános keresőben ezt megteheti.


A következő részben: Az ivartalanítás állatorvosi szemmel

Tappancs Állatvédő Alapítvány – Állatok mentése Szegeden és környékén
Adószám: 18469453-1-06 – Számlaszám UniCredit Bank 10918001-00000019-48600008
Információ, kutyás várólista: +36 70/380-9922 (8-20 óra között)
Kutyamenhely (csak kutya örökbefogadás): +36 70/380-6966, 62/415-415 (7-15 óra között)
Cicák közvetítése: +36 70/380-2281 (8-20 óra között)
Tappancs Állatvédelmi Őrszolgálat: +36 70/331-9980 (8-20 óra között)
Levelezési cím: 6706 Szeged, 6. Posta (Pf. 52.)

2012. szeptember 24., hétfő

A Somogyi-könyvtár októberi programjai

A Somogyi-könyvtár októberben is színes és tartalmas programokkal várja látogatóit. A játékoktól-pályázatoktól kezdve a fotókiállításokon keresztül a komolyzenei koncertekig, író-olvasó találkozókig és kirándulásokig ebben az őszi hónapban is mindenki megtalálhatja a kedvére valót.








Pályázatok, játékok

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a könyvtár honlapján, valamint a bibliotékában  nyomtatott formában érhetők el. A szerencsés megfejtők színházjegyet nyerhetnek ajándék áron.

2012. október 1-25-ig
John Steinbeck: Egerek és emberek című színművéhez kapcsolódó könyvtári játék

2012. október 1-29-ig
Umberto Giordano: André Chénier című operájához kapcsolódó könyvtári játék

2012. október 22-től november 26-ig
David Gieselman: Kolpert úr című vidám színművéhez kapcsolódó könyvtári játék

Szenior elbeszélés-pályázat, 2012.


„Levél a hitveshez” – Amit meg kell köszönnöm neked…
Könyvtárak összefogása a tudásért – Országos Könyvtári Napok.
Időskorban is aktívan, találkozzunk a könyvtárban!
A szegedi Somogyi-könyvtár ismét elbeszélés-pályázatot hirdet 60 év feletti, szegedi lakhelyű szépkorúak számára. Az írást, mely max. 3 oldal lehet, gépelve és jeligével ellátva kérjük beadni, külön lezárt borítékban mellékelve a nevet, jeligét, lakcímet, telefonszámot, e-mail címet.
A benyújtás határideje:        2012. november 9.
Téma: „Levél a hitveshez” – Amit meg kell köszönnöm neked…
Fővédnök, a zsűri elnöke:    Simai Mihály író
A benyújtás lehetséges módjai:
– személyesen a Somogyi-könyvtárban vagy fiókkönyvtárai bármelyikében
– postai úton
– e-mailben a csiszar.andrea@sk-szeged.hu e-mail címre
A pályázat részletes feltételeiről kérjük, tájékozódjon a Somogyi-könyvtárban Csiszár Andreától, vagy a honlapon:
Partnereink:    Pasztorális Helynökség Családpasztorációs Irodája
                      Szeged Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa
A pályázat a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával valósul meg.

Programok

2012. október 1. (hétfő) 17.00 óra - helyszín: alagsori klub
Filmvetítés a MTV Szegedi Stúdiójának archívumából: Bubryák István válogatása:
A SZELLEM EREJÉVEL
A szellem erejével - portré Klebelsberg Kunó grófról (35 perc)
1932 októberében, 80 évvel ezelőtt halt meg az évszázad talán legnagyobb kultúrpolitikusa. Portréja tisztelgés életműve előtt, külön kiemelve Szegedért tett erőfeszítéseit.
Rendező: Zombori Éva

2012. október 2. 15.00-16.00 óra - helyszín: 2. emeleti kiselőadó
Mindennapok biztonsága - szépkorúak
Előadó: Csete Ágnes rendőr őrnagy, CSMRFK Bűnmegelőzési Osztály

2012. október 2. 16.00-17.00 óra - helyszín: 2. emeleti kiselőadó
Biztonságban a neten
Előadó: Jenőfi Gábor, rendszergazda, Somogyi-könyvtár

2012. október 3. 14.00 óra - helyszín: alagsori klub
Kézműves nagyik – alkotó gyermekek
A foglalkozást tartja a Másként, de élni Nyugdíjas Egyesület

2012. október 3. 15.00-16.00 óra - helyszín: 2. emeleti kiselőadó
Túrák, kirándulások, barangolások a Boszorkány szigettől a Kanári szigetekig.
Kedvcsináló korhatár nélkül a természetjáráshoz, kalandozáshoz
Előadó: dr. Vassné Kálmán Judit, a Szegedi Pedagógus Fáklya Természetbarát Egyesület tagja, túravezető

2012. október 3. 16.00-17.00 óra - helyszín: 2. emeleti kiselőadó
Országjárás - bemutatkozik a Nap-Fény Senior Fotóklub, 1. rész.
Előadók: Kovács Józsefné, Kádár Mihályné, Kaszányi Lajosné, Zsótér József.
Közreműködik Jávor Olga versmondó

2012. október 3. 17.00-18.00 óra - helyszín: 1. emeleti zeneszoba
Jóga a mindennapi életben
Előadó: Polczner Lajosné Rózsa

2012. október 4. 15.30.16.00 óra - helyszín: 2. emeleti kiselőadó
Könyvmolyok az interneten
Előadó: Fejérné Pintér Veronika, könyvtáros

2012. október 4. 16.00-17.00 óra - helyszín: 2. emeleti kiselőadó
Kedvenceim a kezdetektől máig - bemutatkozik a Nap-Fény Senior Fotóklub (2. rész)
Előadók: Dr. Czagány Lászlóné, Baricsa Sándor, Juhász Erzsébet, Pintér Tiborné, Jávor Olga

2012. október 4. 17.00 – helyszín: 1. emeleti folyóirat-olvasóterem
Szegedem, Szegedem…
Találkozás és beszélgetés a Szegedi Írók Társasága tagjaival
Bene Zoltán, Marton Árpád és Sándor János írókkal Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társasága elnöke beszélget, közreműködik Babos Ágnes előadóművész

2012. október 5. 16.00-17.00 óra - helyszín: 2. emeleti kiselőadó
Hogyan csináljuk meg magunk a családfánkat? - egy családfakutatás története
Előadó: Pöltné Muráti Judit

2012. október 5. 17.00-18.00 óra - helyszín: 2. emeleti kiselőadó
Családfa készítése számítógépes program segítségével
Előadó: Bozsó Katalin, könyvtáros


LátóTér - LátszóTér

2012. október 5. – helyszín: Indóház tér, a vasútállomás épülete előtt
LátóTérben és hallótávolságon belül a közösség megtartó ereje – akciónap hátrányos helyzetű emberekértFogyatékkal élő és hátrányos helyzetű fiataloknak szóló közösségi programokkal töltik meg a közelmúltban megújult szegedi Indóház teret október 5-én, pénteken, a LátóTér – LátszóTér című akciónap keretében. Fő szervező a Szegedi Somogyi-könyvtárért Közhasznú Alapítvány. A rendezvény célja, hogy közösségépítő programokat kínáljon a fogyatékkal élőknek, így a vakoknak, gyengénlátóknak, siketeknek, nagyothallóknak és mozgássérülteknek.
Fogyatékosan is sikeres életpályát befutó emberek megismerésével adnak példát a testi-lelki egészségmegőrzés lehetőségeire. A programba bevonnak olyan egészséges embereket is, akik fogékonyak a „másság” elfogadása iránt, rámutatva a „mássággal” való együttélés fontosságára, a tolerancia tudatossá válása érdekében.
Az akciónapon koncertet ad az Aranyharang-díj 2010. évi díjazottja, Márkus Norbert jazz zongorista-művésztanár. Városismereti sétát indít fogyatékos csoportoknak jeltolmáccsal, kísérőkkel a Somogyi-könyvtár. Lesz színházi és táncelőadás, kóstolóval egybekötött ételbemutató, egészségfölmérés, életvezetési tanácsadás és kiállítás. Egészséges emberek interaktív játékokban vehetnek részt, kerekesszékes segítőkkel.
Bemutatkoznak a fogyatékosokat segítő helyi szervezetek: a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete, az SINOSZ Csongrád Megyei Szervezete, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány, az SINOSZ Csongrád Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat.
A rendezvény az Új Széchenyi Terv keretében a DAOP – 5.1.2/C-09-2f-2010-0002 Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekt keretében valósul meg.
Együttműködő partnerek:
  • Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ
  • Délikert Napsugár Táncegyüttes
  • Dr. Ribárszki Zsuzsanna háziorvos
  • És Mégis Élni Alapítvány – Szájjal és lábbal festők
  • Impro Művészeti és Oktatási Egyesület
  • Kaleidoszkóp Improvizációs Színház
  • MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt.
  • Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány
  • Natura Reformtáplálkozási és Gyógynövény Szaküzlet, Éles Vilmosné
  • Siketek és Nagyothallók Klubja
  • SINOSZ Csongrád Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat
  • SINOSZ Csongrád Megyei Szervezete
  • Somogyi Károly Városi és Megyei könyvtár
  • Szegedi Közéleti Kávéház
  • Szegedi Városkép Kft.
  • Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete
  • Vakok Klubja

Rejtvénytől Bálint gazdáig

2012. október 6. 10.00-12.00 óra - helyszín: Alagsori Klub
IV. Rejtvényfejtő Nap: Rejtvényfejtő verseny
A Rejtvényfejtők Országos Egyesülete és a Somogyi-könyvtár közös rendezvénye

2012. október 7. 9.00- 13.00 óra helyszín: Somogyi-könyvtár
Könyves Vasárnap: Változatos programok egész délelőtt: családi vetélkedő, használt könyvek árusítása, játékos totó értékes könyvnyereményekért, új olvasóinknak fél évre szóló térítésmentes beiratkozási lehetőség.


9.00–13.00 a Somogyi-könyvtár épülete előtt (rossz idő esetén a könyvtár aulájában)
Saját kiadványok és használt könyvek árusítása, játékos totó, ingyenes beiratkozás.

2012. október 7. 10 óra - helyszín: gyermekkönyvtár
Égigérő fű - játékos, családi vetélkedő Janikovszky Éva azonos című története alapján.
Előzetes jelentkezés személyesen a gyermekkönyvtárban, telefonon a (62) 425-525 telefonszámon, vagy e-mailben: gyermek@sk-szeged.hu

2012. október 8. 17.00 óra - helyszín: 1. emeleti folyóirat-olvasóterem
KOR-HATÁRTALANUL: avagy középkorúan is kiegyensúlyozottan, boldogan és egészségesen
A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Pirityi Éva, szín– és stílustanácsadó; Kurdics Erika, életvezetési tanácsadó és egy orvos szakértő
A beszélgetést vezeti: Endrei Judit

2012. október 10 . 17.00 – helyszín: 1. emeleti folyóirat-olvasóterem
Mezei, Márai, Szerelem: egy titkos kapcsolat rejtett dokumentumai
Szigethy Gábor irodalomtörténész előadása

2012. október 11. 17.00 óra – helyszín: 1.emeleti folyóirat-olvasóterem
Hubay Jenő est
75 éve hunyt el a legendás hegedűvirtuóz, zeneszerző Hubay Jenő. Emlékére a Somogyi-könyvtár kiállítással egybekötött emlékkoncertet rendez, melyen közreműködik Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművész, a Hubay Társaság elnöke, Pécsiné Pánczél Mária hegedűtanár, Kálnay Zsófia magánénekes, Barnák László színművész, zongorán közreműködik Benedekfi István.

2012. október 13. 10.30 óra - helyszín: gyermekkönyvtár
Családi délelőtt: Három bajusz gazdát keres - találkozás Víg Balázzsal, a kötet szerzőjével

2012. október 15. 17.00 óra - helyszín: 1. emeleti folyóirat-olvasó
Találkozás Bálint gazdával
Vendégünk: Bálint György kertészmérnök

2012. október 17. 17.00 – helyszín: 1. emeleti folyóirat-olvasó
Lázár Balázs: szívucca című verseskötetének bemutatója
Beszélgetőtárs: Veszelka Attila a Szegedi Írók Társasága elnöke
Közreműködik: Tallián Mariann
(A rendezvény támogatója a Szépírók Társasága)

Somogyi-könyvtári Nap

2012. október 18. 10.00 - 18.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár
Az idén 131 éves Somogyi-könyvtár megnyitásának évfordulóját ünnepli a hagyománnyá vált, Somogyi-könyvtári Nap megrendezésével. Október 18-én, csütörtökön délelőtt 10 órakor, Somogyi Károly mellszobrának megkoszorúzása után, ünnepi felolvasóülés kezdődik a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében.
Horniczky Anikó Régi idők tanulmányi értesítői. Szegedi neveléstörténeti emlékek című előadásában a könyvtár gyűjteményében őrzött, 1847 és 1944 közötti, régi, szegedi iskolai évkönyvek, értesítők érdekességeit ismerteti.
Szőkefalvi-Nagy Erzsébet a Somogyi-könyvtár egyedi vagy nagyon ritka, értékes könyveiről beszél „Szeged könyvkincsei”című előadásában.
Az előadásokat rendhagyó könyv-örökbefogadás követi. A Magyar Goethe Társaság védnökséget vállal a Somogyi-könyvtár gyűjteményében őrzött Goethe kötetek fölött.
A „Fűben, fában …” - művészi növényábrázolások a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveiben című kiállítás rendezője délután 3 és 7 óra között óránként tárlatvezetést tart a bibliotéka földszinti kiállítóterében.
A művelődéstörténeti kalandozás, mint a könyvtár minden rendezvénye, ingyenes, könyvtári tagsághoz nem kötött.

2012. október 18. 17.00 óra – helyszín: 1.emelet folyóirat-olvasóterem
Privát könyvtár - Sejben Lajos képzőművész kiállításának megnyitója
A tárlatot megnyitja: Tóth Attila művészeti író
A tárlat Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár támogatásával valósul meg.

2012. október 19. 16.30 és 17.30 óra - helyszín: gyermekkönyvtár
„Hangmasszázs” – játékos képesség és készségfejlesztés a harmonikus hangok és rezgések világában, mely pozitívan befolyásolja a testi, lelki, szellemi fejlődést. Sok-sok játék, mese, fantáziautazás vár a 4-6 és a 7-9 éves gyermekekre. Előzetes jelentkezés személyesen a gyermekkönyvtárban vagy telefonon a (62) 425-525 telefonszámon. A foglalkozást tartja Lovász Éva hangterapeuta. A részvétel ingyenes.

A király nyomában - városnéző körséta

2012. október 19. 1 5.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár
A séta föleleveníti az 1883-as szegedi királylátogatás eseményeit. Ferenc József osztrák császár és magyar király 129 éve tekintette meg az árvíz pusztítása után újjáépült Szegedet. A Szegeden töltött három napon az uralkodó fölavatott, illetve végiglátogatott több közintézményt. A királyi séta néhány állomáshelyén kalauzoljuk végig a várostörténet iránt érdeklődőket 2012. október 19-én 15 órakor. Indulás a könyvtár Dóm téri főbejáratánál. Jelentkezni október 18-ig a Somogyi-könyvtár adminisztrációjában, valamint az oros.sandor@sk-szeged.hu e-mail címen lehet.

2012. október 20. 8-10 óra között – helyszín: Somogyi-könyvtár
A király nyomában - ott járhatsz, ahová a király is hintóval járt címmel már hagyománnyá váló emléktúrát szervez a Somogyi-könyvtár az 1883-as királylátogatás emlékére több távon: 5, 13, 20 km-en a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetséggel és a Szegedi Vörös Meteor Sk. Természetjáró Szakosztállyal közösen.
Az útvonal nyomon követi a 129 évvel ezelőtti királylátogatás helyszíneit.
A túra hossza: 5, 13, 20 km, mely egyénileg és csoportosan kísérettel is végigjárható.
Regisztráció az indulás helyszínén, a részvétel ingyenes.
Indulás és cél helyszíne: Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér 1-4.)
Indítás időpontja: 2012. október 20. 8-10 óra között.
Ajánlott felszerelés: kényelmes, sportos cipő, esőkabát, enni- és innivaló, toll.

Fiatal tehetségek Szegeden

2012. október 26. 17.00 - helyszín: alagsori klub
Szondi Ildikó önkormányzati képviselő ötlete alapján hónapról hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 10 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 11 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.
Vendég: Szalai Tamás, csillagász, doktorjelölt kutató, SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék, kétszeres Sófi-ösztöndíjas (2007, 2008)

Szalai Tamás 1985-ben született Sopronban, középiskolai tanulmányait a helyi Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban végezte. 2003-tól az SZTE TTIK hallgatója, ahol 2008-ban szerzett csillagász oklevelet. Doktori tanulmányait 2008 és 2011 között végezte, jelenleg az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék doktorjelölt kutatója. Témavezetője: Dr. Vinkó József. Munkája során többek között a Spitzer infravörös űrtávcső, a 9,2 méter átmérőjű HET és SALT távcsövek adatait használta; emellett saját méréseket végzett az ausztráliai Siding Spring-i Obszervatórium, az MTA CSFK Piszkés-tetői Obszervatóriuma és a Szegedi Csillagvizsgáló távcsöveivel. Szakmai látogatáson vett részt a bostoni Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Kutatóközpontban, a Sydney-i Egyetemen és a Texasi Egyetemen, Austinban. A kutató- és oktatómunka mellett a tudományos ismeretterjesztésben is aktívan szerepet vállal. Rendszeresen tart előadásokat és távcsöves bemutatókat. A hirek.csillagaszat.hu csillagászati szakportál aktív szerzője, valamint az MCSE Meteor folyóiratának szerkesztőbizottsági tagja. 2005 és 2010 között a soproni Fényi Gyula Csillagászati Szabadegyetem, 2011-ben az SZTE TTIK Energia Szabadegyetem főszervezője. 2011 óta az SZTE TTIK közkapcsolati titkára és a Fizikus Tanszékcsoport közkapcsolati felelőse. 12 referált angol nyelvű cikkben társszerző (ebből háromnak első szerzője), továbbá négy konferenciakiadvány, három konferenciaposzter, 14 magyar nyelvű ismeretterjesztő cikk és egy elektronikus tananyag társszerzője. Eredményeit eddig három nemzetközi konferencián (Garching, Nikko, Tátralomnic) és budapesti konferenciákon ismertette.
Tanulmányi és kutatási eredményei révén három alkalommal nyerte el a Köztársasági Ösztöndíjat és Szeged Város Ösztöndíját. Tevékenységeit 2007-ben a „Sopron Város Ifjú Tehetsége”, 2008-ban „Az SZTE TTIK Kiváló Hallgatója” díjjal ismerték el. 2010-ben dolgozatával első díjat nyert az MTA SZAB pályázatán. Kiemelt megtiszteltetésként élte meg, hogy egymást követő két alkalommal (2007, 2008) is egyike lehettet a Sófi József Alapítvány fődíját elnyerő hallgatóknak.
Beszélgetőtárs: Arany Mihály, újságíró, az SZTE Szegedi Tehetségpont sajtóreferense
Házigazda: Szalay István főiskolai tanár

Kiállítások

2012. október 4-től november 7-ig – helyszín: földszinti Internet-tér
25 év a Közéleti Kávéház szolgálatában – kiállítás Szabó Edit fotóiból
Szegeden, a Royal Szállóban 1984 februárjában, a TIT szervezésében - eredetileg Irodalmi Kávéházi Estek néven - elindult programsorozat szervezését 1987 októberétől, a 100. esttől  Szondi Ildikó látja el. A első, általa szerkesztett est címe Én is jártam Isonzónál, amelynek házigazdája Bihari Mihály politológus volt. A Közéleti Kávéházi Estek elmúlt 25 évének több ezer programja legfrissebb fotóiból válogattunk.
Szabó Edit galériája: http://nagyi60.ning.com/

2012. október 11-től november 21-ig – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem75 éve hunyt el Hubay Jenő, a legendás hegedűvirtuóz, zeneszerző – az életművet bemutató kamaratárlaton a Somogyi-könyvtár állományában található régi folyóiratok, könyvek, kották, fotók, hangfelvételek tekinthetők meg.

2012. október 11-16-ig – helyszín: 1.emeleti folyóirat-olvasóterem
Véber Noémi festőművész alkotásaiból összeállított kamarakiállítás, amely szervesen kapcsolódik Hubay Jenő életművét bemutató tárlathoz.
A festményeket Hubay Jenő, a hegedű, a zene szellemisége ihlette.
A művésznő a Herendi Porcelánmanufaktúra „Tervezz Herendit” című arculatpályázatát ezeknek a motívumoknak a felhasználásával a közelmúltban megnyerte. A pályamunkáról készített fotósorozat is megtekinthető a kiállításban.

2012. október 18-tól november 22-ig – helyszín: 1.emelet folyóirat-olvasóterem
Privát könyvtár - Sejben Lajos képzőművész kiállítása
Sejben Lajos, festő, grafikus, szobrász. 1976-1979-ig Kecskeméten, a műszaki főiskolán tanult, ezután részt vett számos hazai és nemzetközi alkotótábor munkájában. Önálló tárlatai mellett (Kaposvár, Székesfehérvár, Finnország, Németország) voltak csoportos megjelenései is (Műcsarnok, Vigadó Galéria, Pécs, Darmstadt, Bécs, Japán).
A hagyományos kollázs technika mellett papírnyomatokat is készít Művei Szegeden, Győrben, Japánban és Darmstadtban találhatóak.
A tárlat Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár támogatásával valósul meg.

2012. október 24-től november 7-ig – helyszín: földszinti kiállítótér
 „Elindultam szép hazámból...” - magyar festők a nagyvilágban
A Magyar Festészet Napja a Somogyi-könyvtárban
Egy hetes országos rendezvénysorozattá bővült a 10 éve indított civil kezdeményezés, a festészet ünnepe. A vizuális kultúra fontosságára hívja fel a figyelmet, alkotók és befogadók számára egyaránt. A Somogyi-könyvtár művészeti gyűjteményének kiállítása azokat a magyar származású festőket mutatja be – a teljesség igénye nélkül -, akik művészetükkel világhírnevet szereztek, miközben itthon alig ismert munkásságuk.
A kiállítás a Somogyi-könyvtár gazdag művészeti könyv- és folyóirat állományából válogat.

2012. október 24-től november 21-ig - helyszín: 3. emeleti olvasóterem
A német „naturalizmus” egyik legnagyobb képviselője – 150 éve született Gerhart Hauptmann (1862-1946) – kamarakiállítás
A német naturalista drámairodalom, majd az újromantika jelentős alkotójának életét és munkásságát mutatja be a kiállítás - az író műveinek tükrében.

2012 okt. 29-től november 10-ig - helyszín: 2. emelet
100 éve született Boldizsár Iván – kamarakiállítás, amely a mára már elfeledett írót és műveit mutatja be.

2012. október 14-ig - helyszín: Móra Ferenc Múzeum kupolacsarnoka
Munkácsy a nagyvilágban - Somogyi-könyvtár gyűjteményéből összeállított kiállítás a festő életének legfontosabb szakaszait mutatja be korabeli újságok, könyvek, plakátok és levelek segítségével. Látható több korabeli újságcikk, melyekben Munkácsy első sikeréről, a párizsi Salonon elnyert arany medálról tudósítanak, valamint a világhírt meghozó, 1878-ban elkészült Miltonról írnak. A látogatók különböző cikkeket olvashatnak arról a Szeles Olgáról, akit Szeged legszebb lányának tartottak, és akire Munkácsy felfigyelt, majd megfestett Honfoglalás című képén: ő az a nőalak, aki a sátor előtt állva egy kisgyermeket tart a kezében.

2012. október. 22-ig - helyszín: földszinti aula
„Fűben, fában …” – művészi növényábrázolások a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveiben
A Somogyi-könyvtár gyűjteményének orvostudományi, botanikai, földrajzi- és útleírási köteteiben gyönyörű növényábrák találhatók. A legrégebbiek a XVI. századból származó füveskönyvek (Kräuterbuch-ok), amelyekben a fametszetű ábrákat kézzel színezték. Ezek a művek a növények gyógyászati felhasználását vagy éppen tiltását is ismertetik. A XVIII. században több, híres (Schönbrunn, Vatican) kert növényeit díszalbumban adatta ki tulajdonosa. Ezekben, a tisztán botanikai ismereteket nyújtó kötetekben, a kézzel színezett, finom rézmetszetek életnagyságban ábrázolják a növényeket. Az ókori tudósok és híres utazók növényleírásaitól, egzotikus és bibliai növényeken át, a Linné rendszertan alapján készült látványos és igényes botanikai ábrázolásokat tartalmazó válogatás Csapody Vera 1932-ben megjelent doktori értekezésével zárul. A szerző nyomtatásban is megjelent műve 7 példányának minden ábráját kifestette, ebből egy, a Győrffy István professzornak dedikált példány, 1934-ben a Somogyi-könyvtárba került.
A válogatást nagyméretű poster-reprodukciók egészítik ki; a növényábrák digitális másolataiból szerkesztett, végtelenített diavetítés pedig ’lapozhatóvá’ teszi a látványos albumokat.

2012. október 31 - helyszín: gyermekkönyvtár
Mesetarisznya – interaktív kiállítás gyermekeknek a Népmese Napja alkalmából
A tárlat a mesetípusokkal ismerteti meg a kisiskolásokat. Felsorakoznak a tündér-, legenda-, novella-, tréfás- és állatmesék úgy, hogy a nebulók interaktív módon tudják felfedezni titkaikat.