2013. június 14., péntek

Liliomfesztivál a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban

Több évszázados hagyományt elevenítenek fel a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban: Szent Antal-napi Liliomfesztivált tartanak június 15-én. Ehető virágokkal, gyertyafényes koncerttel, misebor- és gyógylikőrkóstolóval várják az érdeklődőket.




A világ legnépszerűbb szentje, Szent Antal napján tartanak Liliomfesztivált az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban: egy több évszázados, egészen 1950-ig tartó hagyományt hívnak újra életre Szegeden.
Szent Antal, akinek jelképe a fehér liliom, portugál nemesből lett ferences szerzetessé a 13. században: kiváló szónok hírében állt, rengeteg embert térített meg élete során. Ennek kapcsán minden év június 13-án, Szent Antal napján liliomot szenteltek Alsóvároson, majd a növényt gyógyászati céllal használták fel. A virágot gyümölcspálinkába tették: ha valakinek mérges pattanása, furunkulusa volt, akkor egy szirmot kötöttek rá, hogy minél hamarabb meggyógyuljon, gyomorgörcs esetén pedig a pálinkát kockacukorra csöpögtetve fogyasztották. A virágszentelés mellett ezen a napon kenyeret is osztottak a szegények között.


A Liliomfesztiválon ezeket a szokásokat kívánják feleleveníteni: a kolostor gyógy- és fűszernövényes kertjében pokrócos pikniket tartanak, emellett virágkötészeti versennyel és ehető virágokkal várják a látogatókat. Este a gyertya- és fáklyafények veszik át a főszerepet: a liliomszentelő mise után Nagy Imre Erik és művésztársainak gyertyafényes koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők, majd misebor- és gyógylikőrkóstoló zárja a Liliomfesztivál programjainak sorát.