2013. június 17., hétfő

Múzeumok Könyvtári Éjszakája Szegeden

Az Emlékkönyvtár
A Somogyi-könyvtár egyébként zárt különgyűjteményei (Vasváry-gyűjtemény, Helyismereti gyűjtemény,  Gyorsírászati gyűjtemény, Periodikatár, Eszperantó-gyűjtemény, valamint az Emlékkönyvtár) június 22-én, szombaton 18 és 24 óra között számtalan programot kínálnak Szeged nagy múltú bibliotékájába betérőknek, az alkalmi kiállításokra szakavatott tárlatvezetéssel várják a látogatókat.





A legkisebbek számára Darvasi László Pálcika, ha elindul… című története nyomán megelevenedik majd Pálcikaország, ahol ceruzák, ecsetek, makarónik és egyéb „pálcikarokonok” találkozójára is sor kerül.
Az 1728-as „nagy szögedi boszorkánypör” részleteibe kaphatnak betekintést a téma iránt érdeklődők, míg a divat változásait követők mintegy 150 évre visszatekintve megcsodálhatják az öltözködéskultúra sokszínűségét a magyar divatlapok tükrében.
Délibáb és Tiszavirágzás címmel divatbemutató is látható majd a Szegedi Divatiskola hallgatóinak a Jeansation3 nemzetközi divatversenyre készült divatterveiből. Az Újvilágba kivándorolt magyarok életének fontosabb eseményeiről emel ki érdekességeket könyvtári éjszaka alkalmi ajánlata a Vasváry-gyűjteményéből, amely az amerikai magyarság történetére vonatkozó legnagyobb hazai adattár.

Rózsa Sándortól Vangelisig

„Helytörténeti csemegék”, fotók, plakátok, képeslapok, kéziratok segítségével mutatják be Szeged 1848 és 1919 közötti időszakát, valamint tárlatvezetéssel tekinthető meg a „Rózsa Sándor nálunk” – 200 éve született a híres alföldi betyárvezér című kamara-kiállítás is. A művészek viharos, avagy csendesebb életét, munkásságát követhetjük nyomon a 70 évesek – Extázis és forradalom: meghatározó egyéniségek a XX. század második felének zenei világából (Cseh Tamás, Janis Joplin, Jim Morrison, George Harrison, Mick Jagger, Vangelis) című tárlat segítségével, amely a könyvtár témával kapcsolatos dokumentumaiból válogat.
A Somogyi-könyvtár muzeális ritkaságait őrző Emlékkönyvtár folyamatosan – óránként más-más tematika alapján összeállított bemutatóval fogadja a látogatókat. Az idén a 'legkalandosabb múltú’ könyvekből készül ez a válogatás.
A könyvtár legöregebb (540 éves) kötetének, Petrus Comestor 1473-ban Augsburgban nyomtatott „bibliai történelmének” éjfélkor kezdődő bemutatásával zárul a Múzeumok Könyvtári Éjszakája az Emlékkönyvtárban.
A könyvtári éjszaka rendezvényei könyvtári tagság és belépti díj nélkül látogathatók.


Boszorkányokat égetnek Szegeden – Múzeumok Éjszakája

269 év után ismét boszorkány kerül máglyára Szegeden: a Múzeumok Éjszakáján, június 22-én, szombaton igazi „boszorkánypör” zajlik majd a színpadon: az elítélt boszorkákat a nagyközönség előtt égetik el. Ugyanezen a napon mutatják be az 1728-as szegedi boszorkányper eredeti iratait: a vádlottak és tanúk vallomásait, valamint a halálos ítéleteket kimondó szavazati jegyzéket.



„Egy Gyermeket meg föröztöt Gólya fészekben, és avval rontotta megh, tudta hogy azzal megronthattya” – olvasható bizonyos Gilicsó Jánosné vallomása a szegedi boszorkányok gonosztetteiről egy 1728-as dokumentumban. A boszorkányok üldözése ekkor már évszázadok óta folyt: a 15. században rendelte el VIII. Ince pápa a boszorkák viselt dolgainak kivizsgálását. Ezt követően egész Európát elárasztották a boszorkányüldözések hivatalos kódexével Boszorkányok kalapácsa címen, mely – az eredeti küldetéssel ellentétben – a kor olvasni tudó embereinek kedvenc erotikus olvasmánya lett.

Boszorkánypör újratöltve

A szegedi 1728-as per különösen nagy hírverést kapott: július 23-án hat férfit és hét nőt kínoztak meg, majd vetettek máglyára a város lakosságának jelenlétében a Boszorkány-szigeten. Az események után három nappal már a német Frankfurter Zeitung is tudósított az égetésről, ekkora mértékű máglyára vetés ugyanis még akkoriban is kirívónak számított. Az utolsó szegedi boszorkánypert 1744-ben tartották.
A Múzeumok Éjszakáján ismét boszorkány fog égni Szegeden, ahol egy „boszorkánypör” részesei lehetnek az érdeklődők: szekeres menet indul majd a Dugonics tértől a belvároson át a Móra-múzeumig, ahol óriásbábok bevonásával tartják meg a tárgyalást. Az ítélethozatal után a Tisza-parton, a vízibástyán vetik máglyára az elítélteket.
Az éjszaka folyamán az 1728-as per eredeti iratait is láthatja a nagyközönség: a vallomásokon kívül azt a dokumentumot is bemutatják, melyen a döntőbírák szavazatai láthatóak. Mindegyik gyanúsított neve mellett tizenkét strigula és az ítélet szerepel: „viva cremetur”, azaz „élve megégettessék”.