2014. december 26., péntek

Megnyílt a BÁR – Patrícia az egzotikus állatok doktora

Ha az állatorvosi foglalkozásra gondolnak Önök előtt kinek a képe sejlik fel? Dr. Bubóé? Egy fehér köpenyes férfié? Pedig ebben a szakmában mára teret kaptak a nők is, úgy mint dr. Farkas Patrícia Éva is, a Belvárosi Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.




Patrícia már egészen kis korában tudta, hogy állatorvos szeretne lenni. Egy állatos mesekönyvet lapozgatva merült fel benne a gondolat, hogy az állatokat szeretné gyógyítani. Attól a pillanattól kezdve – Patrícia szavaival élve – az egész élete ennek a jegyében telt. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium speciális biológia szakára is ezért jelentkezett. Magyarországon egyedül Budapesten található állatorvosi egyetemi képzés, amit Patrícia az 5 éves képzés keretében végezett el.



Belvárosi Állatorvosi Rendelő – Szeged, Bokor utca 12/a
Telefon: 06-20/436-17-23
Rendelési idő: Hétfőtől-Péntekig 10-12, és 15-18 óra között

                          Szombaton 10-12 óra között


Mindenkinek férfi jut az eszébe

„Ez a szakma egy kicsit sztereotipikus, hiszen az állatorvosról általában mindenkinek egy férfi jut eszébe. Ez talán a falu állatorvosa miatt lehet így, hiszen régen a haszonállatokhoz őket hívták, és ez akkoriban egy férfias szakma volt” – mondja Patrícia, pedig évfolyamán már többségben voltak a lányok az állatorvosi egyetemen. A nők már nem csak, mint asszisztensek dolgoznak a kisállatrendelőkben. Ő a kisállatorvosi képesítés mellett megszerezte a szakállatorvosi képesítést is: egzotikus állatokra is specializálódott.
„Mi számít egzotikus kisállatnak?” – kérdez vissza a doktornő. „A prémesek, hüllők, madarak már egzotikusak, ilyenek a vadászgörény, tengerimalac, gekkó, leguán, papagáj... De mind közül a kedvencem a törpe nyúl.”

Felgyorsult élet, könnyen tartható állatok

A tapasztalat az, hogy a felgyorsult élethez egyre kisebb és könnyebben tartható állatokat választanak társuknak az emberek. Már nem csak a kutya és a macska az elsődleges kedvenc. A panel- és bérlakásokban is egyszerűen tartható kisállatok, mint a hörcsögök és teknősök is egyre népszerűbbek. Patrícia a kisgyermekes családoknak is először egy kisebb állat tartását javasolja, hiszen rajtuk könnyebb megtanulni, hogyan kell gondoskodni egy másik élőlényről.
A hüllők a legritkább látogatói a Bokor utcai rendelőnek. Patrícia eddigi legérdekesebb „kis betege” egy Miskolcról érkezett leguán, Godzilla volt, aki azóta sokkal jobban van.

Praxis a diploma után

Patrícia 2008-ban végezte el az egyetemet és gyakorlatilag a diploma megszerzésének másnapján már elkezdett praktizálni. Családi döntésre nyitotta meg saját rendelőjét. Párja gyógyszerészként dolgozott Angliában, ám kisfiuk születésekor hazatelepült. Úgy gondolták, hogy az állatorvosi szakma könnyebben kiaknázható. E mellett a párja gyógyszerész tudását is hasznosítani tudják: állatpatikát is szeretnének kialakítani a rendelőben. Ultrahang, laborgép, mikroszkóp, fix és szállítható altatógép és röntgen gondoskodnak a kedvencek bajainak minél gyorsabb felderítéséről és azok legjobb ellátásáról. Patrícia nem csak állatorvosként, de édesanyaként is helyt áll nap mint nap. Féléves kisfia mellett egy kis szervezést igényel a kedvencek ellátása: délelőtt két, délután pedig három órát tart nyitva a rendelő. Patrícia szeretné, ha kisfia minél több állatkával megismerkedne – persze eleinte messzebbről.

A bár – segítség az egyetemistáknak

A Patrícia által csak „A bár” néven emlegetett Belvárosi Állatorvosi Rendelő egyelőre az egyetlen Szegeden, amely a nagykörúton belül található. Szeretnének az egyetemistáknak is segíteni: a diákigazolvány felmutatásával kedvezményesen veheti igénybe minden hallgató – külföldi és magyar is egyaránt – szolgáltatásaikat. Egyre több egyetemista tart kiskedvencet albérletében, akikkel ugyanúgy baj történhet, mint az emberekkel, így jó, ha ők is segítséget kaphatnak, méghozzá jutányos áron.
Illés Réka Gabriella