2014. október 29., szerda

A síremlékek tisztítása

Szeretteink síremlékét igen nehéz megőrizni eredeti szépségében. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy szóltunk egy sírkövesnek, aki jó pénzért homokfúvással, nagynyomású mosóval letisztította azt. Ez a munka eredményes és látványos, de igen költséges, a homokfúvás erősen koptatja a felületet, és hamarosan újra kell ismételni az egészet.





A felületet saját kezűleg le tudjuk tisztítani akár egy gyökérkefével is. A gyökérkefe mellé szüksége van egy vödörre, vízre és egy tisztítószerre, no meg egy kis munkakedvre. Létezik olyan sírkőtisztító szer, melyet a felületre kell felvinni, majd pár perc múlva gyökérkefével és vízzel alaposan át kell sikálni a teljes felületet. Szükség esetén ezt meg kell ismételni. Ezzel a módszerrel és 2-3 vödör vízzel letisztíthatja a sírt. Amennyiben a sír felületén salétromosodás jelent meg, úgy azt speciális szerrel, úgynevezett salétromeltávolítóval kell letisztítani, melynek módja megegyezik a fent leírtakkal.

A szennyeződés okának megszüntetése

Az így kapott szép, tiszta felületet meg kellene őrizni, mert azért senki sem szívesen sikálgat félévente vagy évente, ha nem muszáj. A szennyeződés okát kell megszüntetnünk! Nézzük meg, mi okozza az elszennyeződést.
A síremlékeket leggyakrabban márványból, gránitból, műkőből készítik. A márvánnyal van a legkevesebb probléma, mert az a legtömörebb anyag. A többi azonban nedvszívó képességű, ezért a felületbe került nedvesség megköti a port, illetve magával viszi azt a pórusokba. A felületben lévő víz életeleme az algának és a mohának is, melyek előszeretettel telepszenek meg ilyen felületeken. Tisztítás közben ezért lesz a keletkező hab először zöldes színű. Mivel sem a port, sem az algát, mohát nem tudjuk „rábeszélni” arra, hogy hagyja ki a szeretteink sírját, ezért az egyetlen megoldás az, ha nem engedjük beszívódni a vizet a felületbe.
A fentiekből következik, hogy a fentebb leírt módon megtisztított felületet szilikonnal kell kezelni. A szilikon lepergeti a vizet a felületről úgy, hogy közben a kapillárisokat nyitva hagyja, és láthatatlan marad. Erre a feladatra kapható egy sírkőápoló-szer, ami meggátolja a felület nedvesedését, így a síremlék elszennyeződését.
A szert a tiszta, de már megszáradt felületre kell két rétegben felvinni ecsettel, vagy teddy-hengerrel. Arra kell ügyelni, hogy ne legyen a felület átforrósodva, és hogy az első kezelés nem száradhat meg, vagyis nedves felületre kell felvinni a második réteget. A be nem szívódó, felesleges mennyiséget töröljük le egy puha, száraz ruhával.

Gránit felületek tisztítása

A gránit felülete nem törékeny, sőt meglehetősen időtálló, de a tisztítására nem árt odafigyelni. A gránitból készült sírköveket elcsúfíthatja a gyertyákból hátramaradó viasz, vagy a virágokból, esetleg a sírkőre hulló falevelekből kiszivárgó cserzőanyag, ami foltot, elszíneződést okozhat. Különösen ügyelni kell síron hagyott virágcsokrok, koszorúk megerősítésére használt drótokra, mert makacs rozsdafoltot hagy a gránit felületeken.
Fontos tudni és figyelni arra, hogy a tisztításnál lehetőleg ne használjunk olyan tisztítószereket, amelyek citromot, ecetet vagy más erős savat tartalmaznak, mert az esetleg kárt tehet a felületben. Langyos vízzel vigyük fel a tisztítószert a gránit felületre, majd tiszta vízzel öblítsük le, végül puha ruhával töröljük szárazra. Elegendő kis mennyiségű tisztítószer, mert ha túl sokat használunk, könnyen filmréteg képződik belőle a gránit felületen. Ezt nehéz lemosni és csíkokat hagyhat maga után. A végén alaposan öblítsük le!
Lehetőleg ne használjunk súrolóporokat, vagy súrolókrémeket, mert ezek elvehetik a gránit fényét, csökkenthetik ragyogását. Ha úgy találjuk, hogy a gránit elveszítette fényét – az idő előrehaladtával a gránit is kopik, persze sokkal kevésbé, mint a többi kőzet – akkor érdemes polírozó mesteremberhez fordulni.


A síremlékek karbantartása

Műkő
A műkő főleg cementből és törmelékből áll. Ezért természetes, hogy az élettartama nem lehet olyan hosszú, mint a természetes kőé. Az élettartamát, illetve a sírkő esztétikáját védőszerek alkalmazásával tudjuk meghosszabbítani. A lehető legjobb végső hatás elérésének érdekében a síremlék felülete tiszta és sima kell, hogy legyen. A legjobb az, ha a síremlékről már az elejétől fogva gondoskodunk. Amennyiben ez nem történt meg, a tulajdonosnak át kellene csiszoltatni, és rendszeresen át kellene kenni.
Sok ember saját maga segíti a síremlék felületi állapotának romlását. Például műanyag burkolatba helyezett mécsesek nem megfelelők. Mivelhogy a csomagolás gyúlékony, és a gyantával együtt lángra lobbanhat, így nagy károkat okozván a gyertyatartókon és a műkő felületén. A következő nagy hiba az acélborítóba helyezett mécsesek és fémrészeket tartalmazó koszorúk. A fém gyorsan korrodál, és a rozsda gyorsan beépül a műkő mikroszerkezetébe. Ezt ezek után már nagyon nehezen lehet eltávolítani.
Ezek a hibák végeredménye egy gyertyáktól származó foltokkal teli és rozsdás síremlék, amelyeket a tulajdonos nem is tud mindennapos módszerekkel eltávolítani. Olyan normál gyertyákat és mécseseket érdemes használni, amelyek alumínium borítóval rendelkeznek, és kizárólag lámpásokban gyújtsák ezeket meg. Koszorúkat fém huzalok nélkül vásároljanak (az egész legyen mű, vagy természetes anyagokból összeállított).

Természetes kő
A természetes kövek közé a következőket soroljuk: kőzetek, márványok vagy gránitok, amelyek be vannak vágva és méretre vannak formálva, a felületük csiszolt. A márvány nedvszívó képessége rendkívül nagy, és puhább a gránitnál, ezért az élettartama sokkal rövidebb. A víz télidőben behatol a márvány mikroszerkezetébe, és miután megfagy, ezt részekre tépi szét. A felület elkezd morzsolódni és repedezni, megfelelő feltételeket biztosítván különböző mohák megkapaszkodására, amelyek ezt még jobban rongálják.
Ezt a folyamatot nem lehet teljes mértékben megállítani, viszont a felület gyakori tisztításával lassítani lehet. Sajnos, a márványba a rozsda is behatol, különböző szennyeződések, madárürülék, ezért a rajta rögzített tárgyak minőségiek kell, hogy legyenek – amelyek nem eresztik át a rozsdát. Ugyanígy fontos, hogy a felületet gyakran tisztítsuk, és a különböző beszívódható szennyeződéseket távolítsuk el. A régi márványt is át lehet csiszolni, ezzel visszanyeri simaságát és felülete tisztaságát.
A gránit sokkal kisebb nedvszívó képességgel rendelkezik, mint a márvány, a mikroszerkezete szilárd, ezért az idő foga sokkal kevésbé árt neki. Természetesen, a gránitok is különbözőek – vannak kevésbé minőségiek, és ezek hamarább is mennek tönkre, és vannak a legjobb minőségűek, amelyek nem csak minket, de sok további generációt is túlélnek majd.
A gránittal csak minimális mértékben kell törődni. A szépsége és csillogása érdekében időről időre a felületét át kell fényesíteni. Szükséges figyelembe venni azt is, hogy kereszt, jellegű kiegészítők elkezdhetnek korrodálódni, és így a kő felületét elég csúnyán be tudják festeni. Ezért csak minőségi kiegészítőket vásároljanak, amelyek nem korrodálódnak.

Kiegészítők
A kiegészítők közé az összes olyan dísz- és működést elősegítő tárgy tartozik, amely a síremlékhez van rögzítve, vagy rá van téve. A leggyakoribb problémaforrás a lámpások. Gyakran új lámpást kell vásárolni, mert a régi elégett. Ezt úgy lehet megelőzni, hogy csak alumíniumba burkolt mécseseket használunk, amelyek biztonságosak.
A lámpások közül a rozsdaálló acélból és bronzból készültek a legmegfelelőbbek, amelyek védőszűrőt is tartalmaznak. Ezekre nem hat a romboló hatású rozsda. A rozsdaálló acélból készült lámpások felülete idővel enyhén mattabb lesz, ezeket viszont újra lehet fényesíteni, ugyan úgy, mint ahogy ezt az ezüsttel teszik. Az üzletekben megfelelő termékek tucatját lehet megvásárolni.
Következő probléma a vázák, az emberek elfelejtik, hogy télen a vázák megtelnek vízzel és ez megfagyás után szétnyomja a váza belsejét. Amennyiben a vázában található betétek kivehetők, ezeket télen haza kell vinni, egyben viszont meg kell figyelni azt is, vajon a vázán található-e kieresztő nyílás, amelyen keresztül a víz télidőben ki tud folyni. Amennyiben ez a vázán nem található, félő, hogy a váza teste is a tél folyamán szétfagy. Ezért télen a vázákat és a lámpásokat is műanyag zacskóval takarják le, azért, hogy védve legyenek.

Összekötő elemek
A síremlék részek általában normál cementel vannak összekötve, ami hosszú távon nem garantálja időtállóságukat. A cement összekötő elemek idővel meglazulnak, és kipotyognak. A cementet szilikon-kaucsuk masszával érdemes helyettesíteni, amely élettartama háromszor hosszabb, mint a cementé, és esztétikusabb is.