2013. március 20., szerda

Virtuális lét a REÖK-ben – Fürjesi Csaba kiállítása

„Virtuális lét” címen látható Fürjesi Csaba képzőművész kiállítása a szegedi REÖK-ben. A legszívesebben az egzisztencializmust vászonra álmodó alkotó egy ízben már Salvador Dalí műtermében is dolgozhatott.




A salgótarjáni születésű, diplomát az Iparművészeti Egyetemen szerzett képzőművész, Fürjesi Csaba évek óta a szegedi Nyári Tárlatok és Táblaképfestészeti Biennálék állandó kiállítója, melyeken két díjat is neki ítélt már a zsűri. A legutóbbi elismerés része volt egy REÖK-kiállítás is, ezt láthatja most a nagyközönség.

Szférák

A tárlat Fürjesi Szférák című, legutolsó ciklusát mutatja be. A 47 alkotás az elmúlt fél évtized anyagából került ki, tehát egészen frissek, sőt vannak olyan képek is a falakon, melyeket most láthat először a közönség, hiszen kifejezetten a szegedi tárlatra készültek el.
Fürjesi többféle stílust elsajátított a tisztán indulati foltfestészettől a figurális, realisztikus megfogalmazásig bezárólag. Alkotásainak témáit tekintve leginkább az egzisztencializmus hatott rá, egyik fő témája ezért a jelenlét, az ember időben és térben változó élménye.
A kilencvenes évek óta rendszeresen jelentkezik tárlatokkal hazai és külföldi kiállítóhelyeken. Meghívással dolgozhatott már Egyiptomban és Berlinben is, 2010-ben neki ítélték a Székelyföldi Nemzetközi Grafikai Biennálé nagydíját, ösztöndíjjal pedig Salvador Dalí műtermében is alkothatott 2011-ben. Művei több hazai és nemzetközi közgyűjteményben megtalálhatók, így például a Magyar Nemzeti Galériában, Oxfordban, Zürichben, Japánban. Fürjesi Csaba a Ceredi Művésztelep vezetője.