2013. június 7., péntek

Palánk – Szeged belvárosa egykor

A középkori eredetű, mára szinte teljesen átalakult régi belvárost, a Palánkot mutatja be régi fotók segítéségével Fári Irén és Simoncsics János frissen megjelent könyve. A „Palánk – Szeged belvárosa egykor” című kötetet június 10-én, hétfőn 17 órakor mutatják be a Móra Ferenc Múzeumban.



A Palánk Szeged középkori eredetű belvárosa, melynek főutcája az Oskola utca, központja pedig a Szent Demeter és a szerb templom voltak. A városrészt megkímélte az 1879-es nagyárvíz, a katasztrófát követő újjáépítés azonban már nem: a régi Palánk az építkezések, a dóm, majd a klinikatömb kialakítása után szinte teljesen eltűnt.
Fári Irén és Simoncsics János frissen megjelent kötete a középkori hangulatú városrészben invitálja képzeletbeli sétára az olvasót. Régi fotókon keresztül mutatják be a Palánk házait, tereit, a könnyebb beazonosítást pedig térképrészletekkel és napjainkban készült fotókkal segítik. Az olvasók így többek között megismerhetik a Rosevelt és Dóm tér, valamint az Oskola és Somogyi utca régi arcát is.


A Szeged Panoráma Palánk történetét bemutató kétrészes írása

A Palánk:
Vesszőkerítéstől a városmagig

 

A Palánk:
Utcák, kocsmák, cégérek