2013. június 17., hétfő

Múzeumok Könyvtári Éjszakája Szegeden

Az Emlékkönyvtár
A Somogyi-könyvtár egyébként zárt különgyűjteményei (Vasváry-gyűjtemény, Helyismereti gyűjtemény,  Gyorsírászati gyűjtemény, Periodikatár, Eszperantó-gyűjtemény, valamint az Emlékkönyvtár) június 22-én, szombaton 18 és 24 óra között számtalan programot kínálnak Szeged nagy múltú bibliotékájába betérőknek, az alkalmi kiállításokra szakavatott tárlatvezetéssel várják a látogatókat.

A legkisebbek számára Darvasi László Pálcika, ha elindul… című története nyomán megelevenedik majd Pálcikaország, ahol ceruzák, ecsetek, makarónik és egyéb „pálcikarokonok” találkozójára is sor kerül.
Az 1728-as „nagy szögedi boszorkánypör” részleteibe kaphatnak betekintést a téma iránt érdeklődők, míg a divat változásait követők mintegy 150 évre visszatekintve megcsodálhatják az öltözködéskultúra sokszínűségét a magyar divatlapok tükrében.
Délibáb és Tiszavirágzás címmel divatbemutató is látható majd a Szegedi Divatiskola hallgatóinak a Jeansation3 nemzetközi divatversenyre készült divatterveiből. Az Újvilágba kivándorolt magyarok életének fontosabb eseményeiről emel ki érdekességeket könyvtári éjszaka alkalmi ajánlata a Vasváry-gyűjteményéből, amely az amerikai magyarság történetére vonatkozó legnagyobb hazai adattár.

Rózsa Sándortól Vangelisig

„Helytörténeti csemegék”, fotók, plakátok, képeslapok, kéziratok segítségével mutatják be Szeged 1848 és 1919 közötti időszakát, valamint tárlatvezetéssel tekinthető meg a „Rózsa Sándor nálunk” – 200 éve született a híres alföldi betyárvezér című kamara-kiállítás is. A művészek viharos, avagy csendesebb életét, munkásságát követhetjük nyomon a 70 évesek – Extázis és forradalom: meghatározó egyéniségek a XX. század második felének zenei világából (Cseh Tamás, Janis Joplin, Jim Morrison, George Harrison, Mick Jagger, Vangelis) című tárlat segítségével, amely a könyvtár témával kapcsolatos dokumentumaiból válogat.
A Somogyi-könyvtár muzeális ritkaságait őrző Emlékkönyvtár folyamatosan – óránként más-más tematika alapján összeállított bemutatóval fogadja a látogatókat. Az idén a 'legkalandosabb múltú’ könyvekből készül ez a válogatás.
A könyvtár legöregebb (540 éves) kötetének, Petrus Comestor 1473-ban Augsburgban nyomtatott „bibliai történelmének” éjfélkor kezdődő bemutatásával zárul a Múzeumok Könyvtári Éjszakája az Emlékkönyvtárban.
A könyvtári éjszaka rendezvényei könyvtári tagság és belépti díj nélkül látogathatók.