2012. szeptember 28., péntek

Egy Ebéd Egy Esély – jóllakik kicsi és nagy is

Az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány 2012 februárjában alakult azzal a céllal, hogy a rászoruló gyerekeken segíteni tudjanak. A Kapocs Ételbárt, mely az alapítvány tevékenységei közül csak az egyik profilnak tekinthető, idén júniusban a Nagyáruházban nyitották meg több szegedi cég közreműködő segítségével. Népszerű az étterem a környéken dolgozók és az egyetem hallgatói körében is. Róvó Richárddal beszélgettünk az alapítványról és az ételbárról.

Az alapítvány létrehozásának ötlete Róvó Richárd fejében fogalmazódott meg. Elmesélte, hogy régóta a vendéglátásban dolgozik már, és az éttermeiben mindig is jelen volt a túlfőzés problémája, így a kimaradt adagokat odaadták a rászorulóknak. Egy ismerős család jelentkezett nála azzal a kéréssel, hogy hónap végére rajtuk kívülálló okok miatt elfogy a pénz, és nem-e tudna besegíteni a gyerekek ebédeltetésébe. A segítséget megadta, hiszen ismerős családról volt szó. Ezek után a túlfőzés miatt kimaradt ételeket az ismerős rászoruló családok mindig ingyen elvihették.

Az Alapítvány és a Kapocs Ételbár


Ez tavaly év végére olyan mértéket öltött, hogy azt már egy gazdasági társaság nem tudta vállalni – innen jött az alapítvány megalapításának ötlete. Az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány létrehozója Róvó Richárd, elnöke Németh Csilla Éva, kuratóriumi tagjai pedig Kuczora Tímea és Kőszegi Szabolcs. 2012. június 4-én nyitották meg több szegedi cég segítségével a Kapocs Ételbárt a Jókai utca 7. szám alatt, a Nagyáruház Passage során, melynek mottója az „Egy hely, ami összeköt”, ezzel utalva arra, hogy az embereket igyekszik közelebb hozni egymáshoz.

A támogatásról

Támogatóiktól kapnak például ételízesítőt, egy konzervcég pedig alkalmanként ad az étteremnek néhány paradicsomkonzervet, de összességében maga az alapítvány teremti meg a kereteket, hogy tudjanak dolgozni és ebédet felszolgálni a Kapocs Ételbárban.
Itt különleges formája van az étkeztetésnek: a vendégek a naponta kétféle levesből és háromféle főételből választhatnak 399 Ft-os áron, melyen felül szokás adományt is adni, melynek mértéke általában 200 Ft-tól a vendég adakozószándéka szerint emelkedhet. Ezen kívül a hetente változó főételekből és köretekből is választhatnak, melynek ára 499 Ft plusz az adomány.
Az ételeket előállítási áron kínálják, ezzel profitot nem termelnek. Az adagok bőségesek, a levest már egy főnek is egy nagy kínálótálban szolgálják fel a pincérek, a főételek pedig megtöltik a nagytányérokat. Így tehát elmondható, hogy a többi étteremhez képest az adománnyal együtt is igen jó áron és minőségben nyújtanak bőséges ebédet. A menü összeállításakor figyelembe veszik, hogy változatos, finom és kiadós legyen, és mint minden más étteremnél, itt is igyekeznek a vendégek igényeit kielégíteni.

Éhes szájakat etetve

Naponta körülbelül 100 fizető vendég étkezik az ételbárban. Az adományaikból többé-kevésbé sikerül fenntartani az éttermet. „Mint mindenkinek, nekünk is vannak problémáink, de úgy tűnik, hogy sikeres a kezdeményezés, az emberek adakozókedvükben vannak, bár meglátszik a hónap eleje és vége, de a segítőszándék mindenkiben meg van” – mesélte Róvó Richárd.
Az étteremben dolgozók között vannak önkéntesek és alkalmazottak is, összesen 8-10 fő munkájával üzemeltetik azt. Az alapítványnak több szervezettel van szerződésük. Ilyen a Szegedi Gyermekjóléti Szolgálat, akik jelen pillanatban közvetlenül nem küldenek az alapítványhoz gyerekeket, csak a családokat irányítják hozzájuk. A nyári időszakban az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány intenzíven részt vett a Szolgálat munkájában, mert a gyermekétkeztetés az állam büdzséjéből csak kis részt kap.
Az alapítványhoz többen is fordulnak, például elutasított segélykérelem miatt, így mérlegelés után tudnak újabb és újabb családokat bevonni a támogatotti körbe. A sportot is támogatva a szegedi Pick kézilabdacsapatának utánpótlásából 17 gyermeket étkeztetnek minden nap. A Gyík utcai Általános Iskolából – mely a József Attila Általános Iskola egyik tagintézménye, ahol halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek tanulnak – 10 fő jár ebédelni az étterembe. Ezzel a rendszerrel körülbelül 50 gyermeknek tudnak biztosítani nap mint nap finom és bőséges ebédet, így senkinek sem kell éhesen távoznia az étteremből.


A jövőről

A reklámozás mondhatni öngerjesztő folyamat, hiszen a belvárosban található az étterem, sok munkahely és egyetemi épületek vannak a közelben. A hallgatók sokszor társaságban járnak ebédelni, és ajánlják egymásnak az ételbárt, sokan naponta-hetente visszatérő vendégek. Beszédtéma, hogy mi lesz, ha az étterem kinövi mostani helyét, vagy a téli időszakban megszűnik a terasz.
„Még nem döntöttük el. Nyilván egy nagyobb étterem hatványozza a rezsit, így nem biztos, hogy annyi emberen tudunk majd segíteni” – hangsúlyozta el az alapító. „Nem szeretnénk, hogy az alapítványt az étteremmel azonosítsák az emberek, ez csak az egyik profilunk a sok közül. Az alapítvány friss alakulása miatt talán még nem forrta ki magát, de szeretnénk, ha később majd szerteágazó lenne a tevékenységünk.”
Illés Réka

Az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány várja további rászoruló családok jelentkezését az ingyen étkeztetésre személyesen, vagy írásban leadva a Kapocs Ételbárban,
illetve e-mailben az