2012. szeptember 24., hétfő

Ásítson Ön is Munkácsy inasával!


Közös ásításra hívja a Móra Ferenc Múzeum az álmos hangulatú kultúrakedvelő érdeklődőket. A villámcsődületre szeptember 27-én, csütörtökön 15 órakor kerül sor a múzeum földszinti kiállítótermében, a résztvevők ingyen tekinthetik meg a tárlatot.

Munkácsy egyik legismertebb alkotása az Ásító inas, mely a mester saját asztalosinas-éveinek viszontagságait testesíti meg. A képből több változat is készült: az 1868-69 körül megfestett alkotásról, melyet a Móra-múzeum kiállításán mutatnak be, sokáig azt hitték, hogy megsemmisült- csak egy fekete-fehér fotó volt róla ismert. 2005-ben bukkant fel aztán ismét egy aukción, ahol Pákh Imre azonnal megvásárolta.

Ingyen a Munkácsy-kiállításra

A nehezen ébredező, álmosságra hajlamos művészetkedvelőket várják a Móra-múzeumban szeptember 27-én: a kiállítóteremben, az Ásító inas előtt tartanak flash mobot, ahol az összes résztvevő egyszerre ásítja majd el magát. A flash mob – magyarul villámcsődület – 2003 óta létező műfaj: egy olyan előre megszervezett esemény, amikor egy csoport egy nyilvános helyen, egy megadott jelre hirtelen valami szokatlant csinál, majd gyorsan fel is oszlik. A Móra-múzeum villámcsődületére érkezők ingyen tekinthetik meg a Munkácsy-kiállítást.