2012. szeptember 28., péntek

Három éve elérhető a Street View Szegeden, avagy hogyan találják fel a kanálban a mélyedést

A SZEGEDma.hu írása arról számolt be, hogy Gyimesi László szegedi tanácsnok önálló indítvánnyal fordul a város közgyűléséhez a Google panorámaképes szolgáltatásával kapcsolatban.
Jóllehet a keresőóriás speciális autóit a portál ez év januárjában „felfedezte”, a városvezetés előtt máig ismeretlen az a tény, hogy 2009 óta a NORC cég több ország nagyvárosára is kiterjedően – így Szegedet is beleértve – már működteti ezt a városi túrát.


Magyarország tekintetében kicsit későn ébredt fel a Google, hiszen 2009-ben hetekkel a román konkurencia után indult el egy Opel Astra a főváros utcáit feltérképezni. Addigra viszont már Budapest mellett Szegedet és több vidéki nagyvárost – Debrecen, Győr, Hajdúszoboszló, Miskolc, Szentendre –, valamint a Balaton környékét „letarolta” a bukaresti bejegyzésű eXtreme Soft Group S.R.L. Jelenleg Magyarország mellett Romániában, Ausztriában, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Lengyelországban érhetők el a panorámaképes utcai séták.

Szegedi Street View a Norc-tól

A Norc magyarországi weboldala

katt a linkre

A kanálban a mélyedés

Péterfalvi Attila – a hazai adatvédelmi hatóság vezetőjének – levelét városunk polgármestere a városkép- és környezetvédelmi bizottsághoz küldte, mely testület gondos mérlegelés után sem tudott dönteni a Google azon irányú kéréséről, hogy a Street View szolgáltatást Szegedre is kiterjessze. Sőt a témával egy újabb ülés keretében ismét foglalkozni kívánnak, ahol „minden szóba jöhető szempont”-ot mérlegelni kívánnak.
A közgyűlés elé Gyimesi László tanácsnok pedig már egy önálló indítványt fog terjeszteni, melyben javasolja a szolgáltatás bevezetését.


Mindeközben több mint három éve Szeged teljes utcahálózata elérhető a Google utcakép-konkurensénél, a Norcnál, sőt mindez megfelelő szemüveg használatával már 3D-s látványt is nyújt. A romániai szolgáltatásuk ráadásul igencsak dúsnak mondható, hiszen eladó-kiadó lakások mellett pizzériákat, éttermeket, kisebb-nagyobb üzleteket, de akár egyes épületeket is meg lehet keresni. Csak idő kérdése, hogy városunkban is irodát nyissanak, hiszen ők már egy kész munkával, egy komplett rendszerrel rendelkeznek.
A városban virtuálisan barangolva pedig igazi panorámaképes időkapszulára lelhetünk, ahol a 2009-es Szeged képét idézhetjük fel.

„A nyúl mögött? Nem, a nyúl az!”

Az ITB Panoráma Fotó oldalain szintén elérhető – igaz teljesen más koncepcióban és jóval magasabb minőségben – az a szegedi idegenforgalmi virtuális túra, melynek létrejöttét pályázati pénzből még a város is támogatta. Itt ugyan nem „méterenként” készültek a képek, de akár épületekbe, sőt tornyok tetejére, múzeumokba is betekinthet a virtuális panorámavándor, mintegy emelt szolgáltatást kapva.
Arról már ne is beszéljünk, hogy egy lelkes fiatal csapat 2008-tól egy kismotorra szerelt kamerával járta körbe az utcákat, melynek eredménye a Jószeged.hu weblap lett.
Nyilvánvaló tehát, a 21. században még mindig fel lehet találni a kanálban a mélyedést, csak jó sokáig és sokan kell, hogy keressék. Bár „térdig tocsogunk” a Street View-ban, mégis tárgyalunk, döntünk, és határozunk. Ilyenkor óhatatlanul a Gyalog galopp örökbecsű kérdése merülhet fel: „Hol a szörny? A nyúl mögött? Nem a nyúl az!...”
És hogy a bizottságnak valamint a közgyűlésnek könnyebb legyen a döntés, itt érhetik el a Norc-ot üzemeltető társaságot:
eXtreme Soft Group S.R.L
Str. Arh. Alexandru Săvulescu nr. 17, ap.3, cod poştal 021981, România, Bucureşti
Cégjegyzék száma: J40/9901/2001
Egyedi azonosító: RO 14316640
e-mail:
Általános információk: contact@norc.eu
Felhasználási feltételekhez vonatkozó kérdések-kérelmek: terms@norc.eu
Adatvédelmi politikához kapcsolódó kérdések-kérelmek: privacy@norc.eu