2012. szeptember 27., csütörtök

„Talán jobb lenne egy csigaház…” – szegedi egyetemisták lakóhelyei


Az egyetemistáknál már nyár közepétől beindul a nagy lakhatási mizéria, mivel a legjobb helyekre – legyen szó akár albérletről, akár kollégiumi férőhelyről – már elég hamar lecsapnak. A választásnál fontos szempont az egyetemi épületek közelsége, a tömegközlekedés, a környék nyugodtsága vagy éppen pezsgő élete, illetve nem utolsó sorban a költségek. Sokan az utolsó pillanatban változtatnak döntésükön, vagy éppen az első 1-2 hétben tapasztalt nehézségek miatt döntenek a váltás mellett.


Az albérlet

Fontos figyelembe venni ezen lakhatási forma igénybevételénél, hogy itt egy konkrét főbérlővel köt a diák szerződést, neki tartozik felelősséggel, az ő magántulajdonát használja. Sokan keresik ezt a lehetőséget, hiszen mégis egyfajta kényelmet biztosít, mert nem több száz egyetemistával kell egy adott helyen „összezárva” lakni, hanem viszonylag kis – 2-3-4 fős – közösségek alakulnak. A lakásban konyha, fürdőszoba, nappali található, melyet csak ez a néhány ember használ és esetenként mindenkinek saját szoba is jut.
„Előnyösebb az albérlet, mert jobban elférnek a dolgaim, és van saját kis zugom is” – mesélte Dorka. 
Az elv, hogy minél többen laknak az adott lakásban, annál többfelé oszlik el a fizetendő költség. Például egy olyan albérletet, ahol hárman laknak három különálló szobában már egy személynek 30.000 Ft-ért is találni, mely bérleti díj a téli hónapokban is általában tartja magát. Az árak függnek az említett szempontoktól: a belváros és az egyetemi épületek közelsége, a tömegközlekedés, szobák száma – lakás nagysága és a fűtés típusa szerint változhatnak a költségek. A 25-30.000 Ft-os bérleti díj reálisnak mondható, a diákok többsége általában ebben a kategóriában keres magának lakást. A környezet is bensőségesebb, hiszen három-négy ember együttélése már családiasabb hangulatot kelt.
A lakások felszereltsége változó: van olyan, amiben tényleg csak az alap bútordarabok találhatóak meg, TV, mosógép már nincs vagy nem is férne el, másutt már az internet is be van vezetve. Ezek megléte vagy hiánya is növelheti vagy csökkentheti egy-egy bérlemény bérleti díját. Sok egyetemista házibulit is rendez lakásában – sokszor a lakók és a főbérlő tudta nélkül. Így tehát egy albérlet közelebb állhat egy saját lakás érzetéhez. Egy lakásba bérlőtársakat hirdetés útján is lehet találni, de sokszor egy-egy kisebb baráti társaság fog össze, hogy együtt béreljék ki az adott helyet.
A Szegedi Tudományegyetem egy külön oldallal segíti az albérletet keresőket. Emellett számos ingatlanközvetítőnél és újságokban, oszlopokon lévő vagy faliújságon található hirdetések útján akadhatnak a lakásokra a diákok. Népszerű módszer még a facebookos egyetemista csoportokban való meghirdetés vagy a barátoknak való ajánlás.

A kollégium

A kollégium legfőbb előnyének az olcsóságát tartják. Általában 10.000 Ft-ba kerül egy-egy kollégiumi hely, ám ide pályázni kell és különféle szempontok alapján bírálják el a jogosultságot. Számít például a lakóhely Szegedtől való távolsága, a szociális háttér illetve a tanulmányi eredmények is. A másik előnye, hogy nem kell kalkulálni télen a fűtés költségeivel, illetve a rezsi gondja sem a tanulók vállát nyomja. Sokakat vonz a közösségi élet, szereti körülvenni magát viszonylag nagyobb társasággal, így a kollégium remek lakóhely az ilyen típusú emberek számára. Hátránya viszont, hogy egy-egy szobában többen is laknak, sokszor szűkösen, mert a szekrények nem biztosítanak megfelelő tárolókapacitást, és kényelmetlenebb is ez a fajta szállás, mivel egy-egy fürdőszobán (vizesblokkon) egy folyosó vagy akár egy egész emelet is osztozhat.
„A kollégium segít barátokat szerezni, és nem utolsó sorban anyagilag is jobban járok.” – árulta el András. 
Szegeden több kollégium is található, más-más adottságokkal és hallgatói körrel. Ezek közül mutatunk most be néhányat.

Öthalmi Diáklakások

Az Öthalmi Diáklakások 1997-ben nyitotta meg kapuit, és a benne lévő apartmanok sokban hasonlítanak az albérletre, mivel viszonylag kevés ember osztozkodik a szobákon illetve a felszerelt konyhán, a fürdőszobán és a mellékhelyiségeken. Egy-egy lakásban általában kettő-három, 1, 2 és 3 ágyas szoba található, melyekben asztal, szekrény és polc áll rendelkezésre. Egy-egy emeleten 4 lakás található és egy lépcsőházban körülbelül nyolcvanan laknak. Egy 2009-es év végi 520 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően a korábbi 270-ről, 540-re emelték a férőhelyek számát, melyről a SZEGEDma.hu számolt be.
Minden szobában van TV- illetve internet csatlakozási lehetőség, amelyet az otthonról hozott készülékekkel használhatnak a hallgatók. Könyv- és folyóirattár is megtalálható Öthalmon. A kollégiumhoz tartozó hatalmas zöldövezetben sportlehetőségek várják a diákokat: kosárlabda-, strandfoci-, tollaslabda-, strandröplabda-, lábteniszpálya, pingpongasztalok és felszerelt konditerem is megtalálható. A bográcsozások és a hangulatos esti szalonnasütések más hallgatókat is kicsábítanak a diáklakásokhoz. Ez a kollégium egyéb, állandó programokat is rendez: a Ms. és Mr. Öthalom megválasztása, Mikulás-buli, Karácsonyi Ünnepség, Farsang… mind-mind megrendezésre kerül.
„Az egyetlen hátránya az, hogy elég messze található a belvárostól, így az egyetemi épületektől is, így sokszor már 2 órával az első előadásom előtt el kell, hogy induljak – ami a reggel 8-kor kezdődő óráimnál a legkellemetlenebb, illetve a hazaút is elég hosszú” – mesélt tapasztalatairól Fanni.

A Károlyi Mihály Kollégium

Az ország egyik legnagyobb kollégiuma a Károlyi: több mint 800 férőhellyel rendelkezik. Két épületből áll, egy három- és egy tízemeletes alkotja. Szorgalmi időszakban a Szegedi Tudományegyetem 6 karának (ÁJTK, BTK, GTK, JGYPK, TTIK, ZMK) hallgatói lakják. A tízemeletes épületben emeletenként 26 db szoba található, melyek mosdóval, internet lehetőséggel, beépített szekrénnyel és egyenként három ággyal vannak felszerelve. A folyosókon külön női és férfi vizesblokk illetve felszerelt konyha található.
Minden emeleten van egy közösségi szoba, melyben TV szolgálja a kikapcsolódást. Az alagsorban egy mosókonyha található, ahol 4 ipari automata mosógép működik a nap 24 órájában.  A nyári időszakban a tízből nyolc emeletet hasznosítanak vendégszállásként, a maradék két emeleten pedig az ott tartózkodó SZTE-s diákokat helyezik el. A kisebb épületben a harmadik emeleten 18 darab négyágyas szoba található, mely hasonló szintű elhelyezést biztosít a tanulóknak, mint a tízemeletes részben.
Az alsóbb szinteken társalgók, tanulószobák, tárgyalók találhatóak. Ebben az épületben találhatóak a turistaszálláshelyek is. A kollégiumban felszerelt számítógéptermek is működnek, a földszinten könyvtár, az alagsorban konditerem és videóterem működik. A kollégium előnye, hogy a belvároshoz közel található, az 1-es és 2-es villamos megállója szinte a küszöbnél van.
„Érdekes érzés ebben a hatalmas épületben lakni – itt csak úgy pezseg az élet. El lehet képzelni több mint félezer egyetemistát együtt lakni!” – mondta nevetve István, majd hozzátette: – „Furcsa érzés megtapasztalni és látni, hogy mennyi különböző ember talál itt egymásra, és ez jó példa arra, hogy a toleranciát igenis meg kell tanulni…”

A Márton Áron Szakkollégium

Ebben a kollégiumban a Szegedi Tudományegyetem nappali tagozatos, határon túli magyar nemzetiségű hallgatói nyernek elhelyezést. Az intézmény mintegy 160 – többségében vajdasági – egyetemi polgárnak biztosít igen magas színvonalú szálláslehetőséget. Modern, igényes felszereléssel várja az ide érkező tanulókat az 51 darab, egyenként 3 és 4 ágyas szoba.

„Azért választottam ezt a kollégiumot, mert így olcsóbban jön ki az ittlétem, és segítenek elintézni az itt tartózkodásomhoz szükséges ügyeket, illetve segítséget kapok az itteni dolgokban is” – mesélte Róbert.

A Márton Áron Szakkollégiumban olyan háztartási, illetve szórakoztató elektronikai eszközök találhatóak, melyek emelik a hallgatók komfortérzetét: például a korszerű konyhák berendezésére azért volt szükség, mert a határon túli hallgatók ritkábban járnak haza, de ennek ellenére itt ugyanúgy meg tudják oldani a sütés-főzést. Emellett három tanulószoba is található az épületben, melyek vizsgaidőszakban telnek meg igazán, és ahol megrendezésre kerülnek a szakkollégiumi órák is. A szabadidő eltöltésére lehetőséget ad a számítógépterem, a TV-szoba és a társalgó is, illetve a sportosabb tevékenységek kedvelőinek a konditerem is.
„Talán annyi probléma lehet a kollégiumi szállásokkal, hogy viszonylag szűkösen vagyunk a szobákban. Ám az ittenieket a segítőkészség is jellemzi – ha valami elromlott vagy baj van, csak szólnunk kell Ibolya néninek és ő azonnal orvosolja a gondokat” – részletezte Csilla.


A lakhatásról Gabriella frappánsan fogalmazott:
„Talán könnyebb lenne egy saját csigaházat hordani a hátunkon – nincs bérleti díj, nincsenek zavaró szomszédok… De mégiscsak egyetemisták vagyunk, ami, mint tudjuk, egy közösségi állatfajta…”
Illés Réka