2012. október 6., szombat

Mi is emberek vagyunk – interjúkötet klinikai orvosokkal

Ebben a hónapban kerül a könyvespolcokra Szekszárdi Miklós felelős szerkesztő „Mi is emberek vagyunk” című könyve, melyhez dr. Éger István, a MOK elnöke írt előszót. A kötetet október 16-án 18 órától az SZTE ÁOK Dékáni Hivatalában (Szeged Tisza Lajos krt. 109. I.e.) mutatja be a szerző Szekszárdi Miklós, a TiszapART TV műsorvezetője.




„… a fiatalok mind elmennek; itt maradunk mi, öregek,
amíg élünk, aztán ha mi is kidőlünk vagy meghalunk,
akkor ki fogja ezt a nemzetet gyógyítani?”

A Medicina Kiadó gondozásában megjelenő kötet húsz interjút és egy szívinfarktus személyes történetét tartalmazza. Orvosok nyilatkozatai alapján mutatja be a száz sebből vérző magyar egészségügyet, emberi sorsokat, igyekszik feltárni az orvos-beteg ellentétek kialakulásának okait az ötvenes évektől kezdve, rámutatva mindazokra a problémákra, amelyek miatt orvos és betege egyaránt szenved.
A színes történetekből azt is megtudhatja az olvasó, valójában miért vannak várólisták, miért kell heteket, hónapokat várni egyes vizsgálatokra. A szerző beszélgetőpartnerei rávilágítanak, miért hagyják el a fiatal orvosok egyre nagyobb számban az országot és vállalnak inkább külföldön munkát, ami joggal keseríti el az idősebb orvosokat. A kötet egyfajta válasz Kende Péter, az orvosi presztízst sértő írásaira.
A könyvbemutatóra várják az orvostársakat, betegeket, a téma iránt érdeklődőket, hogy ne csak a botrányíz, a média hibakeresése, hanem a mindennapok hősies küzdelme is keltsen végre osztatlan figyelmet.



A könyvről a TiszaPART TV felvételén Pusztai Virág szerkesztő beszélget a szerzővel