2012. október 4., csütörtök

A Somogyi-könyvtár programajánlója

A szegedi Somogyi-könyvtár szervezésében számos érdekes programon vehetünk részt. Az Indóház téren a LátóTér – LátszóTér című akciónapkeretében jazz koncert, színház és néptáncbemutató színesíti a programkínálatot. A térre október 5-én, pénteken már 10 órától várják az érdeklődőket.



Néptánc, stílustanácsadás és Márai szerelme

Rosszul tákolt hordók vagyunk címmel a Délikert Napsugár Táncegyüttes és a Möndörgő Néptáncegyüttes műsora október 5-én délután 1 órakor kezdődik. Narrátor és jeltolmács is segíti a siketek és nagyothallók számára a produkció élvezhetőségét. Előadásuk, egy rendhagyó, fölöttébb vidám hangvételű műsor, amelyben bizonyításra kerül, hogy a jóféle bolondság, legalább annyira természete a fiatalnak, mint éppen az öregnek.
Délután 2 órakor fellép az Impro Művészeti és Oktatási Egyesület Eltékozolt századok című műsorával, amelyben az elhangzó szövegek és dalok, mind az emberség témája köré csoportosulnak. Olyan alapvető értékekre hívják fel a figyelmet, melyek a mai rohanó világunkban már háttérbe szorultak, pedig életünk alapkövei lehetnének, egy boldogabb, és szeretetteljesebb világ érdekében.
Az akciónap gazdag kínálatában délután fél 3 órától improvizációs színházi előadást következik. A Kaleidoszkóp Improvizációs Színház a klasszikus teátrumokkal ellentétben, nem megírt darab előadására, hanem a nézők elmesélt élményeire, érzéseire, tapasztalataira épít, ezeket igyekszik visszaadni magának a mesélőnek, és a közönség többi tagjának is.
A nap folyamán bemutatkoznak még a fogyatékosokat segítő helyi szervezetek: a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete, az SINOSZ Csongrád Megyei Szervezete, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány, az SINOSZ Csongrád Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat.

A rendezvény az Új Széchenyi Terv keretében a DAOP – 5.1.2/C-09-2f-2010-0002 Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekt keretében valósul meg.

Jazz koncert, improvizációs színház és néptánc jeltolmáccsal az Indóház téren

Márkus Norbert Aranyharang-díjas jazz-zongora művésztanár ad koncertet október 5-én, pénteken délután 3 órától az Indóház téren. Műsorának címe „Képek egy Sose Látott Útikönyvből”. A Montreux-i Jazzfesztivál zongoraversenyének díjazottja nemzetközi összetételű zenekaraival és szóló zongora koncertműsorával bejárta Európa jelentős részét, fellépett pl. Berlinben, Hamburgban, Madridban, Lisszabonban, Zürichben, Firenzében, Padovában, Belgrádban, és a törökországi Bodrumban is. A vak művész így vall a „Képek egy Sose Látott Útikönyvből” című Szegedre érkező produkcióról:
„a 'sose látott' arra utal, hogy az utazásaim során sokféle benyomást, élményt szereztem, de én magam nem láttam a tájakat, panorámákat, városokat, ezért legkézenfekvőbben hangi, zenei formában tudom átadni ezeket az élményeket.”
A koncert a LátóTér – LátszóTér című akciónap keretében valósul meg, melynek fő szervezője a Szegedi Somogyi-könyvtárért Közhasznú Alapítvány.

Kor-határtalanul...

...avagy középkorúan is kiegyensúlyozottan, boldogan és egészségesen címmel kezdődik kerekasztal-beszélgetés a Somogyi-könyvtárban, október 8-án, hétfőn 17 órakor, az első emeleti folyóiratolvasójában. Résztvevők: Pirityi Éva szín- és stílustanácsadó, Kurdics Erika életvezetési tanácsadó. A beszélgetést vezeti Endrei Judit. További részletek a témáról az intereneten olvashatók.

Mezei és Márai titkos szerelme

Mezei Mária színművésznő és Márai Sándor író évtizedeken át titkolt szerelméről írt könyvet Szigethy Gábor irodalomtörténész. A szerző a Somogyi-könyvtárban beszél a regényes kapcsolatról, s a könyvben idézett napló- és levélrészletekről. A Mezei, Márai, Szerelem: egy titkos kapcsolat rejtett dokumentumai című előadás október 10-én, szerdán 17 órakor kezdődik a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A témáról bővebben itt és itt olvashatnak




Endrei Judit Mártélyon, Csanádpalotán, Csengelén

A televíziós szerkesztő-műsorvezető Endrei Judit több kötet szerzőjeként is ismert az olvasók körében. Anno 2000 – Ezredvégi kaleidoszkóp, Mindörökké nő, Sztárdiéta, Mindörökké férfi, Női aforizmák és bölcsességek, Kemény üzenetek című könyvei keresett olvasmányok. A népszerű szerzővel október 9-én, kedden 11 órakor a mártélyi művelődési házban, 17 órakor a csanádpalotai könyvtárban, október 10-én, szerdán a csengelei könyvtárban találkozhatnak az érdeklődők. Endrei Judit beszélgetőtársa Fodor Mónika könyvtáros.