2012. október 3., szerda

Liliputi vasútvilág az Alsóvárosi Kultúrházban

Október 6-7-én a szegedi Alsóvárosi Kultúrházban – Rákóczi utca 1. – ismét parányi vasútvilágokban gyönyörködhetnek a modellezés szerelmesei, kicsik és nagyok egyaránt.


Immár harmadik alkalommal gyűlnek össze Szegeden a vasútmodellezők, hogy a nemrég elhunyt Domonkos András emlékére rendezett kiállításukon bemutassák saját készítésű mozdonyaikat, vasúti kocsijaikat és terepasztalaikat. A kiállításon megtekinthetők lesznek többek között a szegedi BoBo Vasútmodellező Club és a békéscsabai Kandó Kálmán Vasútmodellező Szakkör működő terepasztalai.


Liliputi sínvilág

Apró mozdonyok suhannak megannyi kocsit húzva maguk után, miközben elhaladnak a sorompónál várakozó teherautók, a mezőn békésen legelésző tehenek, vagy épp a dolgukat végző pályamunkások mellett. A peronok mellé menetrend szerint gördülnek be az utasokkal teli gyorsvonatok, az áruszállító szerelvények pedig a teherpályaudvaron várják a rakodást.
Szinte mindannyiunkban él egyfajta nosztalgikus érzés, amikor vasúti terepasztalokkal találkozunk. Nem lesz ez másként ezen a hétvégén sem, amikor a hajdani gyerekek saját csemetéjükkel nézik, amint a modellezők szakavatott mozdulatokkal irányítják a termetes terepasztalon „száguldó” megannyi vonatcsodát.

A BoBo

Az M44-es sorozatú mozdony a MÁV legnagyobb darabszámú, két forgóvázas tolatómozdonya, amit a tengelyelrendezéséről „Bobo” néven becéznek a vasutasok. Ennek a mozdonynak a nevét viseli a 2006-ban alakult szegedi vasútmodellező klub, melynek néhai tagjára, a mesteri modelleket készítő Domonkos Andrásra emlékeznek a kiállítással.
„Egy kicsit elfelejtődött ez a hobbi, pedig nemcsak kézügyességet, de nagy odafigyelést is kíván attól, aki vasútmodellezésre adja a fejét” – mondja Nyári Vince, a klub vezetője. „Jelenleg tíz aktív tagunk van, és szerencsére már megjelent az utánpótlás néhány igazán tehetséges fiatal személyében. Ezeket a kiállításokat, bemutatókat is azért tartjuk, hogy minél szélesebb körben megismerhessék az emberek a munkánkat.”
Talán a legszebb és legélethűbb vasútmodellek az úgynevezett H0-ás méretben találhatók. A kiállításon a legnagyobb terepasztal 6 méter hosszúságú lesz, ahol a vágányok, a hegyek, a házak, és a megannyi látványelem egyméteres szélességben vonul végig a látogatók előtt. Az apró vágányokon a valós életben is látható M43-as, M63-as dízelmozdonyok, intercity szerelvények, áruszállító vagonok gurulnak majd.


A kiállítás

Az Alsóvárosi Kultúrházban október 6-7-én (szombat-vasárnap) 9-18 óra között láthatják az érdeklődők a modelleket és a terepasztalokat. A felnőtt belépő 600Ft, a gyermek (6-14 éves korig) 300Ft, a nyugdíjas 300Ft, a családos (2 felnőtt + 2 gyermek) 1500Ft, csoportos látogatók esetén (minimum 10 fő) 200Ft/fő.

A 2009-es kiállításról készült film

A kiállítás támogatói