2012. november 7., szerda

Novemberi programok a Somogyi-könyvtárban

A Somogyi-könyvtárba novemberben nemcsak az olvasnivalók várják a látogatókat, hanem színes kulturális programokkal fogadják a bibliotékába betérőket.







Pályázatok, játékok

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a könyvtár honlapján, illetve a könyvtárban nyomtatott formában érhetők el. A szerencsés megfejtők színházjegyet nyerhetnek ajándék áron.

2012. november 26-ig
David Gieselman: Kolpert úr című vidám színművéhez kapcsolódó könyvtári játék

2012. november 9-től december 27-ig
Dale Wasserman–Mitch Leigh: La Mancha lovagja című musicaljéhez kapcsolódó könyvtári játék. Minden idők egyik legmulattatóbb alkotásának musical változatában a szerzők az írót, Cervantest is megelevenítik. Ő kíséri végig az elmés és nemes, búsképű lovagot kalandjain úgy, hogy saját maga „bújik be” Don Quijote bőrébe. Egy személyben ketten járják végig az álmok, a hősi erények, a szerelem és megaláztatás útját. Persze velük tart a hűséges fegyverhordozó is, hiszen az álmodozó nemes és Sancho párosa mai is örök szimbólumként szolgál.

2012. november 16-tól - december 27-ig
J. W. von Goethe–Peter Hacks: A mundérvásárhelyi búcsú című vásári komédiájához kapcsolódó könyvtári játék. Goethe-művek alapján készült a XX. századi neves német drámaíró, Peter Hacks  darabja, A mundérvásárhelyi búcsú. Az író a középkorban oly népszerű vásári komédia műfaját újítja fel. A logikai bukfencek, ragyogóan kiélezett helyzetek, képtelen kavargások közepette művét felemelő emberség jellemzi. Az előadás érdekessége, hogy három színész játssza el a komédia mind a 18 szerepét.


Novemberi programok
2012. november 5. (hétfő) 17.00 óra – alagsori klub
Filmvetítés a MTV Szegedi Stúdiójának archívumából: Bubryák István válogatása:
„MIÉRTÜNK IS SZÓL A HARANG” (32 perc)1995-ben készült riportfilm a dél-alföldi öngyilkosságokról
Nem is olyan régen volt olyan év, amikor egy kisebb város népessége, közel 5 000 ember lett öngyilkos Magyarországon. Statisztikailag igazolható, hogy a Dél-alföld és a Dél-Dunántúl jelentős súllyal szerepel a régiók közötti összevetésben, itt sokkal több az öngyilkos, mint bárhol másutt. Elátkozott ez a föld? Történelmi okai vannak? Igazak a statisztikák? Szerkesztő: Sári Zsuzsa 

FEJFÁK 1986 (12 perc)
A dunazugi fejfás temetők (Dunapataj, Ordas, Foktő, Uszod) lírai filmetűdje
Kun Zsuzsa versekre komponált álmai

2012. november 16. 16.30 és 17.30 óra – gyermekkönyvtár
„Hangmasszázs” – játékos képesség és készségfejlesztés a harmonikus hangok és rezgések világában, mely pozitívan befolyásolja a testi, lelki, szellemi fejlődést. Sok-sok játék, mese, fantáziautazás vár a 4-6 és a 7-9 évesek gyermekekre. Előzetes jelentkezés: személyesen a Gyermekkönyvtárban vagy telefonon a (62) 425-525 telefonszámon. A foglalkozást tartja Lovász Éva hangterapeuta. A részvétel ingyenes. 

4. Szegedi Képregényfesztivál és Vásár 
2012. november 17. 10-18 óráig - Somogyi-könyvtár
Előadások, kiállítások, „örömrajzolás” az alkotókkal és vásár a képregények kiadóinak és forgalmazóinak kínálatából. A Somogyi-könyvtár szervezésében már hagyománnyá vált az évről évre november közepén megrendezett Szegedi Képregényfesztivál és Vásár. Szeged a műfaj fellegvárának számít, hiszen több neves alkotó kezdte itt pályafutását. A fesztivál ideje alatt kiállítások sorával várják az érdeklődőket. Előadások ismertetik majd a szuperhős-történetek ismérveit, a magyar képregény határon inneni és túli történetét, tisztelegnek az 50 éves pókember, és a sokak által ismert Vízipók rajzolója, a 60. születésnapját ünneplő Haui József előtt. A Somogyi-könyvtár fogadótereiben (az alagsorban és az aulában) a képregénykedvelők ilyenkor találkozhatnak, és együtt rajzolhatnak a képregények alkotóival. A legnagyobb hazai kiadók pedig friss kínálatukkal vannak jelen.

A fesztivál programja
10.15: A 4. Szegedi Képregényfesztivál ünnepélyes megnyitója
Köszöntőt mond: Palánkainé Sebők Zsuzsanna a Somogyi-könyvtár igazgatója

Előadások
10.20-11.10: És a HaJó jön..., szülinapi beszélgetés az idén 60. születésnapját ünneplő Haui Józseffel
Beszélgetőtárs: Kiss Ferenc
11.10 – 12.00: Bayer Antal: Miért nem jó minden szuperhősös képregény?
12.00 – 12.50: Kertész Sándor: Magyar képregény határon innen és túl!
12.50 – 14.00: Ebédszünet

Szekciók
1. szekció
14.00 - 14.40: Miklosovits László: Én - az irodalom - és a képregény
14.40 - 14.50: Szünet
14.50 - 15.30 Pilcz Roland: A digitális képregényalkotás

2. szekció
14.00 - 14.40: Tóth János Zoltán: Jelmezt az eBay-ről. Új szuperhősök a vásznon
14.40 - 14.50: Szünet
14.50 - 15.30: Tóth László: Behálózva - 50 év álarc mögött


3. szekció
14.00 - 14.40: Bayer Antal: Hercegnők és háziasszonyok, dominák és feministák
Kálovics Dalma: Harcias amazonból engedelmes mintafeleség - avagy van-e női egyenjogúság a mangában?
14.40 - 14.50: Szünet
14.50 - 15.30: Nőies vonalak
A képregényt (is) rajzoló hölgyekkel életükről, szakmai pályafutásukról, alkotásaikról, vágyaikról és egyéb paramétereikről beszélget Kissferi, a nyolcéves Képregény Kedvelők Klubjának vezetője.

4. szekció
14.00 - 14.40: Szabó Gergő – Váradi Gábor: A sosemvolt bronzkor - az amerikai képregények története a vad 70-es években
14.40 - 14.50: Szünet
14.50 - 15.30: Asterix és Buksi - kerekasztal-beszélgetés a jugoszláviai magyar nyelvű képregények magyarországi hatásáról. A határ túloldaláról érkező vendégekkel beszélget Kertész Sándor.

16.00 – 18.00: Alkotásra invitálás képregény-rajzolóknak
A Szegedi Nemzeti Színház 2013. január 25-én ősbemutatóként tűzi műsorára Pozsgai Zsolt: Pipás Pista című zenés tanyawesternjét. A színház előzetes feladatként felkéri a 4. Szegedi Képregényfesztiválra érkező alkotókat, hogy a képregény műfajának eszközeivel jelenítsék meg Pipás Pista alakját.


Fiatal tehetségek Szegeden


2012. november 21. 17.00 - helyszín: alagsori klub
Fiatal tehetségek Szegeden
Szondi Ildikó ötlete alapján hónapról hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 10 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 11 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.
Beszélgetőtárs: Arany Mihály, újságíró (Szegedma.hu internetes hírportál, Szegedi Egyetem lap) és az SZTE Szegedi Tehetségpont sajtóreferense
Házigazda: Prof. Dr. Szalay István főiskolai tanár
Vendég: Maróti Gergely biológus, a Sófi-ösztöndíj első győztese, kutatási csoportvezető (MTA, Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Genomikai Intézet) a Sófi-ösztöndíj első nyertese 2004-ben
Maróti Gergely 1978-ban született Kecskeméten, középiskolai tanulmányait a Kecskeméti Református Kollégium Gimnáziumában végezte. 1996-tól a JATE TTK biológus hallgatója, ahol 2001-ben szerzett biológus oklevelet. Doktori tanulmányait 2001 és 2005 között végezte az MTA SzBK Biofizikai Intézetében, és az SZTE Biotechnológiai Tanszékén Kovács Kornél és Rákhely Gábor témavezetők mellett.
2005 és 2007 között posztdoktori kutatóként az Egyesült Államokban dolgozott a világ egyik legismertebb genomikai központjában, a Craig Venter Intézetben Rockville-ben. 2007 őszén tért haza az akkor megalakuló Bay Zoltán Kutatási Alapítvány Genomikai Intézetébe, melyet Kondorosi Éva akadémikus asszony hozott létre. Egészen 2012-ig itt dolgozott kutatásvezetőként, 2012-ben a Genomikai Intézet az MTA SZBK-hoz csatlakozott, jelenleg itt folytatja kutatásait. Fő kutatási területe a mikroorganizmus közösségek, szimbiotikus kapcsolatok vizsgálata, mely során a legmodernebb genomikai metodikákat hasznosítja. Számos nemzetközi konferencián prezentálta eredményeit, rendszeresen dolgozik tanácsadóként külföldi kutatóintézetek számára. A kutatómunka mellett oktatási tevékenységet is végez több hazai felsőoktatási egységben, illetve saját projektet vezet a temesvári Politechnika Egyetemen. Több mint 20 referált angol nyelvű cikkben szerző, továbbá számos konferenciakiadvány, poszter, ismeretterjesztő cikk szerzője.
Tanulmányi eredményei alapján Köztársasági Ösztöndíjban, Szeged Város Ösztöndíjában részesült, kutatási eredményeit többek között az Ifjú Biotechnológus Nívódíjjal értékelték. A mára hagyománnyá és rangos díjjá nőtt SZTE Sófi József Alapítvány fődíját Maróti Gergely nyerte el elsőként 2004-ben.

2012. november 26. 17 óra – 1. emeleti folyóirat-olvasóterem
Zeneszerző és közönsége találkozóHollós Máté, a Vántus Társaság elnöke beszélget Fekete Gyulával, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés tanszékének nemrég kinevezett vezetőjével.
Az 1962-ben született, máris igen gazdag életművel rendelkező szerző a Zeneakadémián, illetve észak-amerikai egyetemeken szerzett diplomát, és doktori fokozatot. Erkel és Bartók-Pásztory díjai, valamint hazai és nemzetközi kitüntetései jelzik elismertségét.
A program a Vántus Társaság és a Somogyi-könyvtár közös rendezvénye.

2012. november 28. 17 óra – 1. emeleti folyóirat-olvasóterem
A Zenei Album keretében Veress Sándor emlékhangverseny
Részletes program:Szonáta oboára, klarinétra és fagottra
Steiler Tamás - oboa
Zoltán Péter - klarinét
Vizsolyi Lívia - fagott
Szonáta hegedűre
Márffy Gabriella - hegedű
Öt dal József Attila verseire
Somogyvári Tímea Zita - ének
Maczelka Noémi - zongora
Szonatina zongorára
Maczelka Noémi - zongora
I. Vonósnégyes
Kosztándi-vonósnégyes
Veress Sándor (1907-1992) zeneszerző, zongoraművész, zenepedagógus és népzenekutató 20 éve hunyt el. Kodály és Bartók növendékeként végzett a Zeneakadémián, zeneszerző iskolájából olyan géniuszok kerültek ki, mint Ligeti György és Kurtág György. Életének első felében Magyarországon alkotott, a második világháború után emigrált Svájcba, ahol a berni egyetem zenetudományi tanszékén kapott katedrát. Veress Sándor a Bartókot és Kodályt követő magyar zeneszerző-nemzedék széles látókörű, nemzetközileg is elismert képviselőjének számít.
A program Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Vántus István Társaság és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár támogatásával valósul meg.

2012. október 29-31-ig – gyermekkönyvtár
Minden napra több kérdés - játékos feladatok és apró nyeremények várják a gyermekeket az őszi szünet minden napján.

2012. október 30 10:30 és 16 óra – gyermekkönyvtár
Meséről mesére - diafilm vetítése

2012. október 31 10:30 és 16 óra - helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére – diafilm vetítése


Kiállítások

2012. november 8-tól december 5-ig – földszinti aula
És a HaJó jön... – kiállítás Haui József 60. születésnapjának tiszteletéreA tárlaton eredeti rajzok (képregények, könyvillusztrációk) tekinthetők meg a művész magángyűjteményéből, amelyeket kiegészítenek a Somogyi-könyvtárban őrzött, illusztrált kötetek és folyóiratok.
Haui József (HaJó) kerámikusként végzet Pécsett 1973 nyarán és az érettségi után egy héttel már a Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének rajzolója lett. A Vizipók-Csodapók, a Mézga család, a Magyar Népmesék és a Kérem a következőt! történetein azóta egy egész nemzedék nőtt fel.
Illusztrál és ír a Dörmögő Dömötör magazinban, rajzolt képregényeket, több mint száz mesekönyvet és két tucat tankönyvet illusztrált. Elkészítette két egészestés arab rajzfilm képes forgatókönyvét, rajzolt plakátokat, dobozos puzzlet, gyereknyomdát, kifestőkönyvet, diafilmet, ABC mesekönyv-sorozatot a Vízipók figuráival, logopédiai kártyasorozatot, tervezett müzlis-dobozt, matricát, rendőrségi logót, közlekedési sorozat-füzeteket, gyerekpezsgő-címkét, dobozos üdítőkre figurákat, plüssfigurákhoz figuraterveket, rajzfilm-DVD-hez borítókat, és még nagyon sok mást.
Haui József így vall munkásságáról: "Én csak rajzolni akarok, hatvanévesen is. A rajzolás a kenyérkereső munkám, én nem művészkedek, önkifejezek vele… mindig annak örültem a legjobban, ha tetszett, szórakoztatott, örömet okozott a munkám másoknak (is).”

2012. november 9-től december 17-ig – 2 emeleti kölcsönző
Dale Wasserman–Mitch Leigh: La Mancha lovagja című musicaljéhez kapcsolódó kamarakiállítás
A Szegedi Nemzeti Színház 2012. november 16-ától tűzi műsorára Cervantes regényének világsikerű musical változatát, a La Mancha lovagját. A szegedi bemutatóhoz a Somogyi-könyvtár kamarakiállítással kapcsolódik.
Minden idők egyik legmulattatóbb alkotásának musical változatában a szerzők az írót, Cervantest is megelevenítik. Ő kíséri végig az elmés és nemes, búsképű lovagot kalandjain úgy, hogy saját maga „bújik be” Don Quijote bőrébe. Egy személyben ketten járják végig az álmok, a hősi erények, a szerelem és megaláztatás útját. Persze velük tart a hűséges fegyverhordozó is, hiszen az álmodozó nemes és Sancho párosa mai is örök szimbólumként szolgál.

2012. november 15-től december 12-ig – földszinti Internet-tér
Miklosovits László képregénye Karinthy Frigyes: Röhög az egész osztály című írásához
A Kortárs művészek lexikona szerint Miklosovits László művészetét bravúros rajztudás, a felület aprólékos kidolgozottsága, ugyanakkor a lényeg tömör kifejezése jellemzi. Józsa T. István így ír róla A kép pillanata című írásában: „A magyarországi grafikus módszerre Fellinit idézi, irodalmi művek képi nyelvre átültetésével kapcsolatban ugyanis ő tette fel a kérdést: mit veszünk át az irodalomból?”
A Somogyi-könyvtár Internet-terében látható kiállítás kapcsán a művész így vall irodalmi és képi nyelv viszonyáról: „Karinthy veretes szövegén semmiképpen nem óhajtottam változtatni, (sok a kép, és a szöveg), tulajdonképpen átmenet egy bővebben illusztrált oldal és a későbbi képregények közt... Még a buborékot is mellőztem, ezért ez a korai, klasszikus képregényekre hajaz. Hogy miért éppen így csináltam meg, ahhoz némi magyarázatul szolgál az, hogy végignéztem az összes, számomra elérhető (Karinthy: Röhög az osztály) képregényesített változatot, ragaszkodtam az eredeti szöveghez, de igyekeztem a fent említett képregényektől eltérni, főleg a karakteres figurákat emeltem ki. Így az anyag kicsit szikár lett, de úgy gondolom, hogy ezzel a megoldással egy szuszra érvényesül rajz és szöveg.” 



2012. november 15-től 29-ig – 2. emeleti kölcsönző
125 éve született Áprily Lajos – kamaratárlat, amely a brassói születésű költő, műfordító, szerkesztő, pedagógus életét idézi fel verseivel és a róla készült fotókkal.

2012. november 28-tól 2013. január 9-ig – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
Veress Sándor zeneszerző, zongoraművész, zenepedagógus és népzenekutatóra emlékezünk - kamaratárlat a Somogyi-könyvtár dokumentumaiból és a Zenetudományi Intézet Veress-hagyatékának kéziratos relikviáiból.
Veress Sándor (1907-1992) 20 éve hunyt el. Kodály és Bartók növendékeként végzett a Zeneakadémián, zeneszerző iskolájából olyan géniuszok kerültek ki, mint Ligeti György és Kurtág György. Életének első felében Magyarországon alkotott, a második világháború után emigrált Svájcba, ahol a berni egyetem zenetudományi tanszékén kapott katedrát. Veress Sándor a Bartókot és Kodályt követő magyar zeneszerző-nemzedék széles látókörű, nemzetközileg is elismert képviselőjének számít.
2012. november 29-től december 3-ig – 2. emeleti kölcsönző
150 éve született Stein Aurél – kamaratárlat a vakmerő, kalandos expedíciói és elképesztő felfedezései révén világhírűvé vált régész és felfedező emlékére, aki végig utazta az ősi selyemút tájait. 



2012. november 7-ig – földszinti kiállítótér
„Elindultam szép hazámból...” - magyar festők a nagyvilágbanA Magyar Festészet Napja a Somogyi-könyvtárban
Egy hetes országos rendezvénysorozattá bővült a 10 éve indított civil kezdeményezés, a festészet ünnepe. A vizuális kultúra fontosságára hívja fel a figyelmet, alkotók és befogadók számára egyaránt. A Somogyi-könyvtár művészeti gyűjteményének kiállítása azokat a magyar származású festőket mutatja be – a teljesség igénye nélkül -, akik művészetükkel világhírnevet szereztek, miközben itthon alig ismert munkásságuk.
A kiállítás a Somogyi-könyvtár gazdag művészeti könyv- és folyóirat állományából válogat.

2012 november 10-ig – 2. emelet
100 éve született Boldizsár Iván – kamarakiállítás, amely a mára már elfeledett írót és műveit mutatja be.

2012. november 14-ig – földszinti Internet-tér
25 év a Közéleti Kávéház szolgálatában – kiállítás Szabó Edit fotóiból
Szegeden, a Royal Szállóban 1984 februárjában, a TIT szervezésében – eredetileg Irodalmi Kávéházi Estek néven – elindult programsorozat szervezését 1987 októberétől, a 100. esttől  Szondi Ildikó látja el. Az első, általa szerkesztett est címe Én is jártam Isonzónál, amelynek házigazdája Bihari Mihály politológus volt. A Közéleti Kávéházi Estek elmúlt 25 évének több ezer programja legfrissebb fotóiból válogattunk.

2012. november 21-ig – 3. emeleti olvasóterem
A német „naturalizmus” egyik legnagyobb képviselője – 150 éve született Gerhart Hauptmann (1862-1946) – kamarakiállítás
A német naturalista drámairodalom, majd az újromantika jelentős alkotójának életét és munkásságát mutatja be a kiállítás - az író műveinek tükrében.

2012. november 21-ig – 1. emelet folyóirat-olvasóterem
75 éve hunyt el Hubay Jenő, a legendás hegedűvirtuóz, zeneszerző – az életművet bemutató kamaratárlaton a Somogyi-könyvtár állományában található régi folyóiratok, könyvek, kották, fotók, hangfelvételek tekinthetők meg.

2012. november 22-ig – 1.emelet folyóirat-olvasóterem
Privát könyvtár – Sejben Lajos képzőművész kiállítása
Sejben Lajos, festő, grafikus, szobrász. 1976-1979-ig Kecskeméten, a műszaki főiskolán tanult, ezután részt vett számos hazai és nemzetközi alkotótábor munkájában. Önálló tárlatai mellett (Kaposvár, Székesfehérvár, Finnország, Németország) voltak csoportos megjelenései is (Műcsarnok, Vigadó Galéria, Pécs, Darmstadt, Bécs, Japán).  A hagyományos kollázs technika mellett papírnyomatokat is készít Művei Szegeden, Győrben, Japánban és Darmstadtban találhatóak.
A tárlat Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár támogatásával valósul meg.

2012. november 30-ig – gyermekkönyvtár 
Mesetarisznya – interaktív kiállítás gyermekeknek a Népmese Napja alkalmából
A tárlat a mesetípusokkal ismerteti meg a kisiskolásokat. Felsorakoznak a tündér-, legenda-, novella-, tréfás- és állatmesék úgy, hogy a nebulók interaktív módon tudják felfedezni titkaikat.

2012. december 16-ig – Móra Ferenc Múzeum kupolacsarnoka
Munkácsy a nagyvilágban – Somogyi-könyvtár gyűjteményéből összeállított kiállítás a festő életének legfontosabb szakaszait mutatja be korabeli újságok, könyvek, plakátok és levelek segítségével. Látható több korabeli újságcikk, melyekben Munkácsy első sikeréről, a párizsi Salonon elnyert arany medálról tudósítanak, valamint a világhírt meghozó, 1878-ban elkészült Miltonról írnak. A látogatók különböző cikkeket olvashatnak arról a Szeles Olgáról, akit Szeged legszebb lányának tartottak, és akire Munkácsy felfigyelt, majd megfestett Honfoglalás című képén: ő az a nőalak, aki a sátor előtt állva egy kisgyermeket tart a kezében.