2012. november 8., csütörtök

Közeleg a tél – katasztrófavédelmi egyeztetés

A közelgő tél feladataira összpontosítva egyeztetésre került sor a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon a rendőrség, a Magyar Közút és a Szegedi Környezet-gazdálkodási Kht. szakemberei között.




Tátrai János tűzoltó alezredes alezredes, polgári védelmi főfelügyelő prezentációjában összesítette a szükség esetén szóba jöhető befogadó helyeket, a rendelkezésre álló erőket, továbbá áttekintést adott a téli időjárás által érintett frekventált csomópontokról is.
„A résztvevők egyeztették az elérhetőségeket, a területi szintű koordinációt igénylő feladatokat” – foglalta össze a találkozó kiemelt feladatait Arany-Tóth Attila szóvivő. „A lakosság különböző csoportjai számára készülő tájékoztató kiadványokról is döntöttünk, melyeket eljuttatunk az oktatási és egészségügyi intézményekbe, valamint a tömegközlekedési szolgáltatók felé is.”

A külterületeken élők téli biztonsága

A tárgyaláson arról is döntöttek, hogy az önkormányzatokon keresztül igyekeznek elérni a lakosokat, főként a külterületen élőket, hangsúlyozva, hogy a hideg beköszönte előtt szerezzenek be petróleumot, tartós élelmiszert és fűtőanyagot is, ezzel is erősítve az öngondoskodást.
A téli felkészülés jegyében a Magyar Közút szegedi telephelyén kerül sor gépszemlére, illetve a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szegedi Kirendeltségén összegezik az elmúlt években a fűtéssel kapcsolatban bekövetkezett eseteket. A Szegedi Kéményseprő Kft. szakemberei a sajtón keresztül bemutatják azokat az eszközöket, amelyek alkalmazásával a tűzesetek és szénmonoxid mérgezések megelőzhetőek.

A téli felkészülésről tárgyalt a megyei védelmi bizottság is

Évi második rendes ülését tartotta csütörtök délelőtt a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság. Az ülést B. Nagy László kormánymegbízott, a bizottság elnöke nyitotta meg. Ezt követően Szatmári Imre tű. ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, a bizottság elnökhelyettese foglalta össze a feladatokat.
A Magyar Közút megyei szervezetével közösen összeállították a téli időjárásra való felkészülésről készült beszámolót, amelyben összegezték a rendelkezésre álló járműállományt is. Már rendelkezésre állnak az adatbázisok azokról a nehezen megközelíthető térségekben élő, várandós anyákról, illetve dialízisre szoruló betegekről, akiknek szállításáról krízis esetén gondoskodni kell, és megállapították, hogy mind a Közút, mind a Katasztrófavédelem munkatársai felkészültek egy esetlegesen bekövetkező kemény tél adta feladatok ellátására is.
Az Igazgatóság vezetője beszámolt a települések katasztrófavédelmi veszélyeztetettség szerinti osztályba sorolásáról. Ennek kapcsán elmondta: a megye három települése, Szeged, Hódmezővásárhely, illetve Algyő az I-es kategóriába, míg 28 település a II-es, míg a többi 29 a III-as kategóriába került besorolásra katasztrófavédelmi paraméterei alapján.

Járványok és élelmiszerbiztonság

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetője, Tombácz Zsuzsanna a humán járványok terjedése, és azok felszámolása kapcsán szerzett tapasztalatokat összegezte beszámolójában, míg Farle Csaba, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának igazgató fő-állatorvosa előadásában a néhány évvel korábbi, a madárinfluenza kapcsán tett intézkedések tapasztalatait vette számba a védelmi bizottság ülésén.

Veszélyes anyagok szállítása

Szatmári Imre igazgató a veszélyes anyagok szállítása kapcsán végrehajtott ellenőrzésének tapasztalatait összegző előadásában rámutatott: bár az ellenőrzések száma növekedett az idei évben,  mégis a korábbinál kevesebb bírságot kellett kiszabni a hazai fuvarozók részére az igazgatóság ellenőreinek. Ezzel szemben a jogkövető magatartás terjedése nem mondható el a hazánkon keresztül veszélyes anyagokat szállító külföldi fuvarozókról.