2012. szeptember 18., kedd

Új utakon a májdaganatok kezelése


A máj daganatos betegségeinek eredményes kezelése, a transzplantáció, illetve a tumorok pontos eltávolításának fontos előfeltétele a megfelelő képalkotási technológiák fejlesztése, a daganatok szerkezetének és nagyságának pontos felismerhetősége.



Az elmúlt években a májtumorok gyógyításának nagyon sokfajta új technológiája alakult ki, mint például a rádiófrekvenciás abláció és számos más, minimálisan invazív módszerek. Az abláció során például rádiófrekvenciás hullámokkal hevítik fel a tumort, a mikrohullámú sütő elvén. Ezeknek az új eszközöknek pedig nagyon kis része hatol be a testbe, nincsen vágás, sokkal jobb a felépülés esélye.

A szelektív kemoterápia

Ezzel az új módszerrel mára már katéterek segítségével vezetnek be szereket a máj egy bizonyos artériájába, ezzel szelektíven, pontosan a tumor által érintett területeket kezelve.
Ezek az eljárások viszont megkövetelik a tumorok illetve a máj szerkezetének, érhálózatának nagyon pontos ismerete. Ezért preoperatív CT, és MRI felvételeket készítenek, melyek feldolgozásával, analizálásával rengeteg információ gyűjthető a beavatkozások előtt, így maga a művelet már nagyobb sikerrel végezhető el, ezzel együtt a páciensnek is nagyobb esélye van a gyógyulásra. Az új módszereknek az alkalmazása az utóbbi években nagymértékben megnövelték a májtumorban szenvedők élettartamát.

A máj felépítése, és a daganat

Orvosi szempontból lényeges a máj szegmentumokra osztása, hiszen a tumorok eltávolítását a máj egy-egy darabjának eltávolításával végzik el. A beavatkozást végzőknek fontos azt is ismerni, hogy a máj ezen részének milyen artériás ellátás és milyen vénás elvezetése van. Mivel a beavatkozás során ezeket az ereket is lekötik, és ha egy-egy szomszédos területet is ellátnak az erek, akkor azok vérellátása károsodhat.
A transzplantáció szempontjából is lényeges a szegmentálás azért, hogy pontosan meghatározható legyen, a donorok májának mekkora része marad meg, illetve annak milyen a vérellátása. Amennyiben a szomszédos, megmaradó májterületek ellátása károsodik, az a műtét utáni szövődményekhez vezethet.

Programfejlesztés – új utakon a máj CT diagnosztikája

Éppen ezért a Szegedi Tudományegyetemen működő kutatócsoport és a GE Healthcare folyamatos együttműködésben közösen fejlesztett ki új programokat, eljárásokat, amihez az egyetem a szakmai részt biztosította, annak érdekében, hogy pontosan megfogalmazásra kerüljön, milyen szempontok fontosak az orvosoknak, radiológusoknak, patológusoknak.
„Most elértük azt, hogy a klinikai gyakorlatban is alkalmazható ez az eljárás” – emelte ki a kutató és fejlesztő munka jelentőségét Mátéka Ilona, az SZTE ÁOK Radiológiai Klinika rezidense. „Ami nekünk lényeges, hogy az eljárás pontossá vált, és nem igényel már annyi időt, mint ezelőtt. A betegek szempontjából pedig a hatékonyabb terápia, a beavatkozási folyamatok, a gyógyulási, a kezelési eljárások eredményesebbé válhatnak. Ezzel a programmal a tumorok behatárolása, eltávolítása jóval pontosabbá, körülhatároltabbá válik.”


Májáttétek operáció nélküli kezelése

A korábbi onkológiai szoftverek – melyek a fontosabb, daganatok által leginkább érintett szervekre specializáltak, így például a vastagbélre, a tüdőre, az emlőre – a májra nem voltak alkalmazhatók, nem létezett ilyen alkalmazás. Ennek hiánya arra is visszavezethető, hogy a májdaganatok bizonyos szempontból speciálisak. Ugyan nagyon nagy az előfordulási aránya ezeknek a tumoroknak, de ezek többsége igazából áttét. Ennek megfelelően, az úgynevezett primer rákra (tüdő-, emlő-, bőrrák) sokkal nagyobb fókusz helyeződik, mint az áttétekre.

Új szoftver a májbetegségek kezelésében

„A többi szoftver alapvető képfeldolgozási háttere már megvolt” – beszélt a fejlesztési kezdetéről Ruskó László, a GE Healthcare kutatómérnöke. „De a máj, mint minden más szerv, felépítésében, szerkezetében, érhálózatában teljesen különbözik a többitől. A tumorok felépítése is más, így teljesen új módszerek fejlesztésére volt szükség.”
Ezeknek a módszereknek az orvosi szempontból történő minőségi kiértékelésénél lépett be a folyamatba az SZTE ÁOK Radiológiai Klinikája. Az orvos által történő kézi kiértékelés és az automatikus kiértékelés folyamatos összehasonlításával, finomításával érték el a kívánt célt. Az előre berajzolt májstruktúrákat a fejlesztők letárolták, majd matematikai módszerekkel összehasonlították a referenciát a kapott eredménnyel. A prototípus elkészülte után, a klinikai gyakorlatban derültek ki olyan pontok, ahol állandó módosításokkal el tudták érni, hogy a gyakorlatban is jó eredménnyel használhatták a programot.
Az új eljárás alkalmazásával – ami végső soron a betegek javát szolgálja – a diagnosztikai folyamatok lényegesen egyszerűsíthetők, pontosíthatók és ezáltal „vonzóvá” tehetők az orvosok számára, akik alapvetően a jól bevált módszerekhez szeretnek ragaszkodni. Az új szoftver pedig nemcsak a szegedi, hanem számos más klinikán már működő „alapra” könnyedén feltehető, kiterjesztve ezzel a gyógyító munka szélesebb körű alkalmazásának lehetőségeit.


A máj daganatos betegségei

„Sajnos viszonylag gyakori betegségnek számítanak a primer májtumorok” – hangsúlyozta Hideghéty Katalin, az SZTE ÁOK Onkoterápiás Klinikájának egyetemi docense. „Viszont a másodlagos tumorok, így például a bél daganataiból kiindulók nagyon gyakoriak.” A máj epevezetékeiből vagy a saját májsejtekből kialakuló daganatok mellett a bél, vagy emlőrendszeri daganatok igen sokszor a májba adnak áttétet. Az utóbbi években megjelentek olyan új gyógyszerek, melyek sok beteg esetében – talán nem is a teljes gyógyulást – javulást, és a daganatok zsugorodását és ennek a jó állapotnak a fenntartását hosszú évekre lehetővé teszik.
Korábban a májáttétek esetén féléves túlélési ráta volt a jellemző, míg most több éves esélyt ad a pácienseknek. Ennek jeleként örömteli eredményként – bár országos szinten is erőforrások szempontjából erősen fejlesztésre szorul az onkoterápiás szakterület – érzékelhető, hogy tömegével jelennek meg a páciensek, akiknek korábban kisebb eséllyel kezelhető májdaganatuk volt. A sugárterápia a máj primer és szekunder daganatainak kezelésében jelenleg nem játszik vezető szerepet, de a remények szerint az agyon kívüli más szervben található kisebb, pontszerű elváltozások besugárzása hamarosan lehetővé válik. Ehhez viszont nagyon pontos céltérfogat-jelölés szükséges. Mindazok a technikák, melyek a radiológiai elemzést, és a sebészi beavatkozást segítik, a sugárterápiás beavatkozásokat is nagymértékben fogják majd pontosítani.
„A GE Healthcare programfejlesztését és a klinikai igényeket segítettük azzal az óriási mennyiségű anyaggal, melyet a program során az együttműködés keretében át tudtunk adni” – hangsúlyozta a sugárterápiás területen dolgozó docens asszony. „Ha a jövőben a rendelkezésünkre fog állni a besugárzási technológia, ezeknek az eredményeknek és a tapasztalatoknak a felhasználásával nagypontossággal végezhetjük majd el a máj elváltozásainak besugárzását, kezelését.”

GE Healthcare