2012. október 8., hétfő

Élettér – a Csillag börtön elítéltjeinek alkotásai a Fekete házban

A Csillag börtön zárkáinak hű mását rendezik be a Fekete házban nyíló új időszaki kiállításon. Egy cellán keresztül léphetnek be az érdeklődők a kiállítótérbe, ahol az elítéltek „zárkán” készült képzőművészeti munkáit mutatják be.




Az Élettér című kiállítás – melyen a Csillag börtön elítéltjeinek munkáit tekinthetik meg az érdeklődők – október 9-én, kedden 11 órakor nyílik meg. A Fekete házban látható tárlaton a különböző grafikákat, festményeket, cérnaképeket, kerámiákat egytől egyig a börtön falai között élők készítették. Az elítéltek közül senki sem rendelkezik művészeti képzettséggel, hanem autodidakta módon tanult meg rajzolni és festeni. A börtön lakói leginkább nem szakkörökön, hanem „zárkán” alkotnak, ezért a kiállítás szervezői a kiállítótérben egy zárkát rendeznek be: egy olyan hű másolatot alakítanak ki, ahol az elítéltek mindennapjaikat töltik. A látogatók érzékelhetik majd azt a puritán, ingerszegény világot, melyben az alkotások a fényszegény környezetben megszületnek.

Művész rabok – rab művészek

A Szegedi Fegyház és Börtönben jelenleg mintegy 1650 fő tölti szabadságvesztését vagy előzetes letartóztatását. Az alkotó munka az elítéltek között egyre népszerűbb: már több mint 200-an készítenek rendszeresen képzőművészeti alkotásokat. A Csillag börtönben nem csak kézműves foglalkozások zajlanak, hanem az elítéltek nevelésére, foglalkoztatására és munkáltatására is nagy figyelmet fordítanak.