2012. október 21., vasárnap

Csongrád megyei mentőcsapatok nemzetközi minősítése

Többek között Koreából, Ausztráliából, az Egyesült Államokból, és Svájcból is érkeztek kutató-mentő szakemberek az október 16-án kezdődött többnapos minősítő gyakorlatra, melyen a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet és a HUSZÁR Önkéntes Mentőszervezet bizonyította: képes az Egyesült Nemzetek Szervezete által kidolgozott, rendkívül komoly követelményeknek megfelelő kutatási-mentési tevékenység végzésére.Ez a követelményrendszer az úgynevezett INSARAG (Nemzetközi Kutató és Mentő Tanácsadó Csoport) Irányelv. Ebben nem csak a kutatás-mentés módszereit, eszközeit határozták meg, de a csapat vezetésével, létszámával, képzésével és még igen sok speciális területtel kapcsolatosan fogalmaztak meg követelményeket az ENSZ szakemberei. Katasztrófa-sújtotta területen napjainkban már kizárólag olyan mentőegység végezhet nemzetközi segítségnyújtást, amely minősítő gyakorlaton bizonyította tudását, képességeit, alkalmasságát.

A HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezetek is megszerezték a nemzetközi minősítést

A HUNOR Csongrád megyei tagjai
A Hajdúszoboszlón megrendezett gyakorlaton egyszerre két kárhelyszínen, napi 24 órában folyt a munka, melyet a minősítő szakemberek árgus szemekkel figyeltek. Harminchat órai folyamatos, megfeszített munka eredményeként a magyar csapatoknak sikerült megszerezniük a tanúsítványt: a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet mostantól Nehéz Kategóriájú Városi Kutató-Mentő Csapat, míg a HUSZÁR önkéntesei Közepes Kategóriájú Városi Kutató-Mentő tanúsítványt szereztek.
Csak viszonyításképpen: a HUNOR.hoz (Hungarian Organization for Rescue Services) hasonló, nehéz kategóriájú mentőcsapat az egész világon összesen 20 létezik, és legtöbbjüket nagy országok hozták létre (USA, Oroszország, Németország, stb). Magyarország csapatának minősítését az INSARAG Irányelv szülőatyja, Toni Frisch  úr is megtekintette, és a gyakorlat végeztével rendezett ünnepségen kijelentette, hogy a magyar csapattal bármikor szívesen dolgozna együtt, tudja, hogy erre a csapatra bármikor, bármiben számíthatna.
A mentőcsapatban három Csongrád megyei szakember is helyet kapott: Kálmán Rajmund tű. őrnagy, Balázs Csaba tű. törzszászlós és Fülöp Gábor tű. törzszászlós a kutatás-mentési komponens tagjai, míg Tátrai János tű. alezredes a Csapat vezetésében kapott helyet, mint műveleti tiszt.