2013. január 7., hétfő

Somogyi-könyvtár: Pipás Pistától a trolibuszig

A szegedi Somogyi-könyvtárban január sem múlhat el kulturális programok nélkül. A Szegedi Nemzeti Színház 2013. január 25-én ősbemutatóra készül: a Pipás Pista című tanyawestern kerül színre. A bibliotéka január és február hónapban több rendezvénnyel is kapcsolódik a Szeged környéki történet ősbemutatójához.



Pozsgai Zsolt vidám, zenés darabja a Szeged környéki tanyavilág híres-hírhedt alakjának történetét dolgozza fel. A Szegedi Nemzeti Színház – partner intézményei közreműködésével – az ősbemutató elé-köré kísérő rendezvényeket font annak érdekében, hogy a közönség minél jobban megismerje a címszereplő igaz történetét, valamint a kort, amelyben a darab cselekménye játszódik: kedvet kapjon az előadás megtekintésére. Találkozók, kiállítások keresik a kérdésre a választ: Ki volt ez a nő (vagy férfi?) és mi hajtotta előre végzetét?
A könyvtár- és színházkedvelő nagyérdemű 2013. január 10-én (csütörtökön) 16.30 órai kezdettel a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában találkozhat a történetet színpadra álmodó szerzővel,  Pozsgai Zsolttal. Pipás Pista – a tanyawestern születése című közönségtalálkozón az íróval Gyüdi Sándor főigazgató beszélget.


Pipás a bűn útján – válogatás az MTV filmarchívumából

2013. január 15-én (hétfőn) 17 órától a MTV Szegedi Stúdiójának archívumából, közkívánatra filmklub extra következik Bubryák István válogatásában Pipás Pista és társai című dokumentumfilmet a Somogyi-könyvtár alagsori klubjában nézhetik meg a történet iránt érdeklődők. Pipás élő személy volt, hírhedt alakja a szegedi tanyavilágnak és nevével ellentétben nem férfi volt, hanem nő. Asszonytársai megbízásából felakasztotta a megunt, vagy elviselhetetlen férjeket. A film az okokat keresi: mi vitte Pipást a bűn útjára, mi indított egyes asszonyokat arra, hogy férjeik ellen bérgyilkost fogadjanak? A több mint másfél órás film rendezője Ember Judit, szerkesztője Bubryák István.

Hóhérasszony férfiruhában – kamarakiállítás

Életében és halálában is legendák övezték a szeged környéki tanyavilág hírhedt bérgyilkosát, aki asszony létére férfiruhában járt, férfi módra dolgozott – és ölt, a családtagok megbízásából. Pipás Pista, azaz Rieger Pálné Fődi Viktória az 1920-as években követte el rémtetteit. A Somogyi-könyvtár második emeletén január 15-től február 28-ig Pipás Pista – hóhérasszony, férfiruhában címmel kamarakiállítás tekinthető meg, amely a korabeli laptudósítások, fotók bemutatásával idézi föl a szegedi tárgyalás eseményeit, s az ügy utóéletét.

Rendező és a színészek

A programsorozat következő rendezvényére a Somogyi- könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában kerül sor 2013. január 22-én (kedden) 16.30 órai kezdettel, ahol az alkotókkal: Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas vajdasági rendezővel, a Pipás Pistát alakító Szabó Gabi színművésznővel, valamint Borsos Beáta színművésznővel és Barnák László színművésszel találkozhatnak az ősbemutató előtt az érdeklődők.
Kovács Frigyes, a darab rendezője így vall az előkészületekről: „Ősbemutatót csinálni hatványozottan izgalmas, mert nincs kipróbálva, hogyan működik a színpadon a mű, ez csodálatos érzés. Nagy jövőt jósolok a Pipás Pistának.”

A könyvtár valamennyi rendezvénye ingyenes, mindenkit szeretettel vár a Szegedi Nemzeti Színház és a Somogyi-könyvtár.

Trolibusz a napfény városában – dokumentum- és fotókiállítás

Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében 2013. január 10. és február 6. között könyvek, sajtóban megjelenő újságcikkek, tájékoztató kiadványok, fotók és gyermekrajzok láthatók a szegedi troliközlekedés történetéből, visszatekintve az 1979. április 29-én beinduló trolivonal megnyitására és megidézve a közeljövő modern trolibuszait is.
A könyvtár Helyismereti-gyűjteményének aprónyomtatványai között megtalálhatók a Szeged város helyi közlekedésének vonalhálózatát ismertető kiadványok a '80-as évek elejétől kezdve. Emellett láthatóak még helyi menetrendek, vonaljegyek, meghívók, trolibuszvezetői tanfolyamról szóló hirdetések és illusztrációk az egyes járműtípusokról.
A Somogyi-könyvtár Internet-terében fotókiállítás várja a bibliotékába betérőket, amelyen pillanatképek idézik fel az első ZIU-trolibuszok megérkezésétől, a Ikarus trolibuszok üzembe helyezésén át  a Škoda trolik, a trolivá alakított Mercedes Citarók  megjelenéséig a Szeged utcáin egykor és napjainkban is közlekedő trolibusz típusokat. Az érdeklődők a fotókon megcsodálhatják a legkorszerűbb, felsővezetéktől függetlenül is közlekedni képes trolibuszt, hiszen az Ikarus-Skoda 187Tr típusú járművekből 13 darab fog 2013-tól Szeged utcáin közlekedni.
A Szegedi Közlekedési Kft. jóvoltából a trolibusz-közlekedést népszerűsítő gyermekrajzok, illetve az új ebus-ról készült plakátok színesítik a tárlatot.

A Szegedi Közlekedési Kft. és a Somogyi-könyvtár közös dokumentum- és fotótárlata 2013. január 10. és február 6. között tekinthető meg Somogyi-könyvtár földszinti kiállítótereiben.

A Szegedi Közlekedési Kft. az Európai Unió Central Europe támogatási programjának keretében uniós támogatást nyert kilenc társszervezettel közösen, „Trolley – Promoting Electric Public Transport” címmel. A pályázatban részt vevő partnerek: Salzburg (Ausztria), Brno (Csehország), Párma (Olaszország), Eberswalde (Németország), Lipcse (Németország), Gdynia (Lengyelország), Gdanski Egyetem (Lengyelország), Trolleymotion szervezet. A program célja az elektromos közforgalmú közlekedésen belül a trolibusz, mint környezetbarát közlekedési eszköz népszerűsítése és fejlesztése. Kiemelkedő célkitűzése a fenntartható fejlődés biztosítása mellett a trolibuszok energiafelhasználásának optimalizálása, közlekedési hatékonyságának növelése, valamint megjelenésének javítása. A program egyik lépéseként kerül minden országban megrendezésre az adott város trolibusz-közlekedésének történetét bemutató kiállítás.