2012. október 29., hétfő

Szőke Tisza: hamarosan a hajótest következik

Tovább folyik a tápéi öbölben elsüllyedt gőzhajó bontása. A felső fedélzetekről lebontott fa burkolat után a bontást végzők a vas váz szétvágásával folytatták a munkát.




Az elmúlt hét kedvezett a munkának, a hajó fedélzetei lassan eltűnnek. A korábbi termek, kabinok, az első osztályú dohányzószalon már a múlté. A díszlépcsőt darabokra szedték, ám ez nem lesz az enyészeté. Egyben őrzik majd meg mindazokkal a szerkezeti elemekkel, melyeket korábban védelem alá helyeztek. A parancsnoki állásból már csak a gőzrásegítéses kormányszerkezet látszik.
A legnagyobb munka azonban csak ezután következik. A hajótestet – annak megemelése után – fogják szétdarabolni. Az már most is látszik, hogy a fedélzeteket tartó-alkotó gerendák átvészelték az elmúlt évtizedeket, és szinte újként bontakoztak ki a korhadt faanyag alól. A Szőke Tisza igazi baja viszont továbbra is a hajótest állapota, de ezt csak azután láthatjuk, amikor a bontással elérik ezeket a szerkezeti elemeket is. A Szeged Panoráma továbbra is figyelemmel kíséri a gőzhajó utolsó „útját”, így elkészült egy bejárható virtuális túra, nagyfelbontású fotók őrzik meg a sokat megélt gőzöst.