2012. október 31., szerda

Vadaspark: tökcsemege a ragadozóknak

Az állatgondozók november elsején újra különleges ajándékokkal kedveskednek a Vadaspark nagyragadozóinak: reggeli kiengedéskor nagyméretű tökök várják majd őket a kifutóikban.

Nagyszerű játékkal szolgálnak ezzel a számukra, amelyet nemcsak ők élveznek, hanem az állatok gondozói és persze a jelenlévő látogatók. Ezért is érdemes ezen a napon még délelőtt felkeresni a Vadasparkot!

Az állatok is „tökölnek”

Az oroszlánok, a tigrisek, rozsomákok és társaik érdeklődését természetesen nem a kelta eredetű, ma már nemzetközivé vált hagyomány váltja ki, hanem az, hogy ezek a tökök kiválóan alkalmasak némi játszadozásra. Nehezek, nem adják könnyen meg magunkat, ahogy arrébb gurulnak, érdekes az illatuk és finom a tartalmuk. Mert bizony még a húsevők is belekóstolnak a tökhúsba, amely számos vitaminban, különösen A-vitaminban gazdag. Esetenként még külön csemegéket is elrejtenek számukra a tökbe vájt lyukakba, amelyek tovább finomítják a „zsákmányt”.
A tökös játék azonban nem egyszeri esemény az állatkerti állatok életében. Az, hogy különféle játékokat adnak nekik, esetleg különböző rafinériákkal nehezítik meg a táplálék elérését, megszerzését, a környezetgazdagításuk része. Ezzel az állatok aktívabbá válnak, olyan természetes viselkedések jönnek elő, amelyek természetben gyakrabban, állatkertben amúgy ritkábban fordulnak elő. Ez az emberi sporttevékenységhez hasonlít, amely – csakúgy, mint nálunk – a fizikális és mentális egészségüket egyaránt szolgálja.
A március közepétől október végéig, hétfő kivételével minden nap folyó Zoo Típusú Találkozások állatbemutató program szintén a környezetgazdagításra épül, viszont ezeket a szakemberek látogatók előtt, előadásokkal kiegészítve végezik.

Tehát mindenkit szívesen látnak november elsején 9.00-tól, aki kíváncsi arra, hogyan vadásznak a nagyragadozók a tökökre!