2012. szeptember 14., péntek

Őszi Kulturális Fesztivál


A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája idén októberben tizenhetedik alkalommal rendezi meg az Egyetem összművészeti fesztiválját, az Őszi Kulturális Fesztivált. A több mint egy hónapig tartó rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozhassanak be az Egyetem és Szeged közönsége előtt.

A 2012-es év Őszi Kulturális Fesztiválján mintegy 240 programon vehetnek rész az érdeklődők. Az idei év különlegessége, hogy nem csak október, hanem november hónap közepéig tart a programsorozat, köszönhetően a Szent-Györgyi Emlékévnek, mely bekapcsolódik a rendezvénybe, így 6 hetesre bővült a fesztivál időtartama. A programok mintegy 60 helyszínen zajlanak majd.

Minden művészet megjelenik

Az Őszi Kulturális Fesztivál egy összművészeti fesztivál, így a szervezők igyekeznek csaknem minden művészeti ágból bemutatni a legértékesebb produkciókat. A rendezvénysorozat egyrészt egy amatőr fesztivál is, tehát lehetőséget biztosítanak egyetemi művészeti csoportok és egyéni bemutatkozók szereplésére, ezen kívül természetesen ismert művészeket, előadókat hívnak meg évről-évre a programra.
Lesznek színházi előadások, pódium műsorok, koncertek minden műfajban – így többek között a közönség világzenei, komolyzenei, jazz és könnyűzenei előadásokat is hallgathat. Filmbemutatókat és író-olvasó találkozókat, fotó- és képzőművészeti kiállításokat is tartanak. Idén először szerepelnek a repertoárban a sportprogramok, így mondhatni, hogy igazán színessé és szélessé bővült a paletta.

Kiemelt rendezvények

Idén is lesznek kiemelt rendezvények, köztük a kezdőprogram – mely egyben a fesztivál megnyitója is – „Az én szememmel…” címmel Kokas Károly egyetemi könyvtári főigazgató-helyettes fotográfiáiból nyíló kiállítás.
Október 24-én 19 órától az IH Rendezvényközpontban kapott helyet Tandi Flóra koncertje, melynek különleges és neves vendége lesz Miklósa Erika operaénekesnő személyében. Kiemelt program még a Kaláka együttes koncertje Rátóti Zoltán színművész közreműködésével, melynek keretében Szabó Lőrinc verseket adnak elő megzenésítve a Katolikus Ház dísztermében október 8-án 19 órai kezdettel.
A könnyedebb műfajok kedvelőinek érdemes ellátogatniuk Jordán Tamás „Széllel szembe – poénok és poémák” című stand-up előadására a REÖK Palotába október 10-én 19 órakor. A színházkedvelők részt vehetnek az október 17-én tartandó Színházi Nyílt Napon, melynek keretében egész nap nyitva állnak a színház kapui, lehetőség nyílik a kulisszák mögé való betekintésre, színházi jelmezek felpróbálására, smink- és frizurapróbára, műhelyfoglalkozásra és táncórán való részvételre. A színház idei aktualitását adja még az épület felújítása is.
A felsoroltakon kívül rengeteg kiemelt program várja még az érdeklődőket az Őszi Kulturális Fesztiválon.

Jubileumok fesztiválja

Szeged városa a helyszínek biztosításán kívül anyagilag is hozzájárul a rendezvénysorozat létrejöttéhez, az intézmények pedig szívesen együttműködnek az egyetemmel és látják vendégül egy-egy estére a programokat. Az előző évek adatai alapján azt lehet mondani, hogy a programok általában telt házzal futnak. Pontos adatot nehéz mondani, hiszen a rendezvények nagy része ingyenes. A fesztivál elsősorban az egyetemi polgárok (oktatók, dolgozók, diákok) részére kínál kulturális szórakozást, de a programok nyitottak minden érdeklődő számára, legyen az idős vagy fiatal, szegedi vagy turista. Az érdeklődők az egyetemi épületekben, a programhelyszíneken, a szeptember végén megjelenő műsorfüzetekből, a www.u-szeged.hu/okf honlapról, és idén először okostelefonokra szánt alkalmazásból tájékozódhatnak a programokról.
Az idei év különlegességét és aktualitását a jubileumok adják, így a Szent-Györgyi Emlékév, illetve a Szegedi Egyetemi Színház 10 éves fennállása. Összességében az Őszi Kulturális Fesztiválnak minden évben pozitív a visszhangja és a látogatottsági mérlege, a közönség és a fellépők is szívesen vesznek részt a programokon, évről-évre visszatérő vendégként is sokan megfordulnak a rendezvényen.

Illés Réka