2012. augusztus 31., péntek

Nyílt Nap a Százszorszép Gyermekházban


Nyílt napot tartottak a Százszorszép Gyermekházban Szegeden. Péntek délután az érdeklődők számos izgalmas programon vettek részt: kézműves foglalkozások, táncbemutatók és fizikai kísérletekre épülő játékok várták őket a Kálvin téren. A nyílt nap keretében a résztvevők ízelítőt kaphattak abból, milyen érdekességekkel találkozhatnak majd Szeged új tudományos, oktatási és kulturális intézményében, a Szent-Györgyi Albert AGORÁ-ban.





Nyílt napon látták vendégül az érdeklődőket a szegedi Százszorszép Gyermekházban. A péntek
délutáni programok között mindenki talált számára kedvére valót. A kézműves foglalkozások körében az ékszerkészítés és a divattervezés egyaránt sokakat vonzott, de nagy népszerűségnek örvendett a kötélugró, a modern tánc, a hip-hop, valamint a bábcsoport bemutató is. A vállalkozó kedvű résztvevők ki is próbálhatták magukat a porondon, őket néptánc tanítással szórakoztatták a Kálvin téren.
A tudomány ifjú megszállottjai izgalmas játékokkal, fizikai törvényekre épülő kísérletekkel ismerkedhettek meg a délután folyamán. A nyílt nap tökéletes alkalomnak bizonyult arra, hogy a résztvevők ízelítőt kapjanak abból, milyen érdekességekkel találkozhatnak majd Szeged új tudományos, oktatási és kulturális intézményében, a Szent-Györgyi Albert AGORÁ-ban.
A Szent-Györgyi Albert AGORA munkálatai a tervek szerint haladnak, így várhatóan szeptember közepére átadják az épületet. A szegediek által elnevezett Szent-Györgyi Albert AGORA új tudományos és kulturális központja lesz Szegednek, hiszen ebbe a létesítménybe teszi át székhelyét a Százszorszép Gyermekház; a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által gondozott, az öthalmi úti volt szovjet laktanyában őrzött méltán világhírű informatikatörténeti gyűjtemény.
Továbbá itt alakítják ki a Szegedi Tudományegyetem Informatorium nevű interaktív kiállító terét és a Szegedi Biológiai Központ (SZBK) látványlaboratóriumát is. A létesítményt várhatóan 2013-ban vehetik birtokba a tudomány és a kultúra kedvelői. A Szent-Györgyi Albert AGORA kivitelezését a KÉSZ Építő Zrt. végzi.



Az AGÓRA projekt keretében megépülő
Szent-Györgyi Albert AGÓRA Intézményt
a kedvezményezett Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
az alábbi európai uniós pályázatok segítségével valósítja meg
„AGÓRA SZEGED PÓLUS – A KÖZMŰVELŐDÉS SZOLGÁLATÁBAN”
TIOP-1.3.3.-08/2-2009-0007.
ERFA támogatás összege: 1.562.390.000 Ft