2012. december 13., csütörtök

Nyilatkozatháború a szabadtéri igazgatója körül

A Szeged Panoráma célja, hogy a város lakosságát, az iránta érdeklődőket időről-időre tájékoztassa az itt folyó kulturális életről, kiállításokról, eseményekről.

Nem kívánunk – és a jövőben sem tesszük – beleszólni, állást foglalni politikai csatározásokba, nem foglalunk állást sem egyik, sem másik, netán harmadik fél mellett. A Szegedi Szabadtéri játékok igazgatójának leváltása országos hullámokat kavart, felszínre hozva mindazokat az ellentéteket, irányzatokat, szándékokat, melyek mentén Szeged városa „működik”.
Az országos és helyi sajtóban nyilatkozatháború, nyílt levél csata folyik ez ügyben. Úgy éreztük, hogy a 7óra7 kritikai portál válaszlevele a válaszlevélre teljesebbé teszi a képet.

Szegedi Szabadtéri – Bár nem Kelemen Csaba a címzett, válaszolt

MTI:

fotó: 7óra7
Nyílt levélben válaszolt Kelemen Csaba, az Agria Nyári Játékok Nonprofit Kft. vezetője arra a dokumentumra, amellyel kulturális újságírók, szerkesztők, kritikusok fordultak a szegedi közgyűlés azon képviselőihez, akik Bátyai Edinának, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetőjének leváltásáról dönthetnek.
Az ügyvezető leváltásáról csütörtöki rendkívüli ülésén dönthet a szegedi közgyűlés ismét. A tervezett lépés ellen korábban számos szakmai szervezet tiltakozott.
A Revizor kritikai portál kezdeményezésére megszületett és az MTI-hez még kedden eljuttatott nyílt levelükben a kulturális és színházi szakújságírók kiemelték: nem tudnak arról, hogy akár Bátyai Edina, akár a Szegedi Szabadtéri Játékok ellen bármilyen szakmai kifogás fölmerült volna, amely indokolttá tehetné, hogy ne töltse ki az ügyvezető a mandátumát.
A vezető utódjául javasolt Kelemen Csaba színművészről, az egri Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatójáról szólva felvetették a kérdést, hogy a képviselők ismerik-e, hallottak-e valaha az Agria Nyári Játékokról, ahol „szórakoztató hakni-színházak” lépnek fel minden évben. Hangsúlyozzák: csak a szakmai előélet lehet az alapja a felelős kinevezésnek. A levél aláírói között van a Revizor online kritikai portál, a Színház című folyóirat, a 7óra7 színházi portál, a Community portál mellett több neves szakújságíró és kritikus....

7óra7 válaszlevele a válaszlevélre:

„Miközben bennünket támadnak, információink szerint önök közül senki sem járt az elmúlt 18 évben az Agria Nyári Játékok produkcióin, ezért minden, amit róla írnak, teljességgel alaptalan, hiteltelen” – írja Kelemen Csaba
Kelemen Csaba információi rosszak. A 7óra7 járt például egy, Egerben az Agria Nyári Játékok szervezésében bemutatott haknielőadáson, a Kassai Thália Színház tragikus és lesújtó produkcióról szóló kritikánk itt olvasható, talán érthető, hogy miért nem akartunk még egyszer egy ilyen színvonalú meghívott produkció után részesülni az Agria által nyújtott élményben. Amúgy az Agria Nyári Játékokon fellépő előadások, illetve az azokat produkáló társulatok közül többről jelent meg recenzió a 7óra7-en. A Budapesti Bulvárszínháztól az Éless-Színig, a Kassai Thália Színháztól a Turay Ida Színházig és az Operettvilág Társulatig számos előadó-művészeti szervezet munkája ismerős, ha nem is Egerből (és most megálljuk, hogy ne minősítsük sommásan e társulatok művészi tevékenységét). Kiegészítésül: meg vagyunk győződve arról, hogy a levelet aláírók mindegyike pontos képpel rendelkezik az Agria Nyári Játékok munkájának minőségéről. Tegyük hozzá, hogy Kelemen Csaba egyetlen meghívót sem küldött a Színházi Kritikusok Céhe számára megtekinteni javasolva az Agria Nyári Játékok előadásait.

„Szegeden 4 bemutató volt, Egerben 17” – állítja a színész-igazgató.
Kelemen Csaba nem ír igazat. Egerben NEM volt 17 bemutató, helyesen 17 féle előadást láthattak az Agria Nyári Játékok nézői. Az Agria Nyári Játékok önálló és saját idei bemutatóinak száma: 0. Korábbi, már ország- és határontúlszerte hakniztatott produkcióikat (Egri csillagok, Zrínyi 1566, A fejedelem) játszották ismét, meg a Portugált, amiről egyetlen színlap nem található sehol, pedig nagyon kíváncsiak lennénk rá…

„Szegeden 12 előadás volt, Egerben 37” – folytatja a számháborút Kelemn Csaba.
Kelemen Csaba csúsztat. Az egri 37 előadás össznézőszámát, ha meg tetszene írni. És a 37-ből elég csak azokét, amelyek nem maradtak el érdeklődés hiányában. A szegedi 12 meg 14, ha nem számoljuk az újszegedi előadásokat.

„A nézettség országos szinten is jelentős volt, s a tetszési index az 1-től 5-ig tartó skálán 4,2” – írja válaszlevelében az Agria Nyári Játékokról.
Kelemen Csaba nem ír igazat. Konkrét nézőszámot szeretnénk, férőhelyre vetített bevételt előadásonként. A tetszési index fogalma blöff, „tetszési index” kifejezést a (nem független közvélemény-kutató, hanem idegenvezetéssel foglalkozó) Super Guide Bt. által jegyzett, 211 fős (mivel az anyag és a módszertani leírás erre nem tér ki, feltételezhetően nem éppen reprezentatív), az Agria honlapján „vendégelégedettségi felmérés”-nek nevezett dokumentum nem tartalmaz. (A dokumentumból viszont kiderül, a felmérést az előadások előtt végezték!)

„Ne vegyék el az időnket azzal, hogy ilyen leveleket kelljen fogalmaznunk…” – zárja sorait.
Kelemen Csabához nem is szólt senki, és nem is fog szólni – olvasható a 7óra7 színházkritikai portál levelében.


Szeged Panoráma a Szegedi Szabadtéri Játékokról

A víg özvegy – 2011
A Szegedi Szabadtéri Játékok 2011-es második előadásán a Lehár-féle A víg özvegy dallamai hangzottak fel a csillagtetős színpadon.

Az ember tragédiája – 2011
Madách Imre drámai költeménye nyitotta 2011-ben a Szabadtéri ünnepi évadát. A Tragédia a téren legtöbbet játszott előadások között van.

My Fair Lady – 2010
2010-ben a My Fair Ladyvel nyitott a Szegedi Szabadtéri Játékok, a közönség pedig örömmel fogadta a musicalt. 79 esztendeje harsant fel először harsona a Dóm téren.
Hair 2010
Egy generáció nőtt már fel a Hair mellett, vele, és nélküle. Miloš Forman filmjét 1979-ben mutatták be az amerikai mozik, hozzánk a nyolcvanas évek közepén került a kultuszfilm, ami a hippikorszak „nagy passiójává" vált. István a király a Dóm téren – Szörényi-Bródy-Alföldi a REÖKben
Az István, a király szerzői és a 2013-as Dóm téri produkció rendezője lesznek a REÖK vendégei november 30-én, pénteken 18 órától. A háttérbeszélgetésen előbbiek a legendás darab múltjáról, utóbbi a jövőjéről mesél a közönségnek.