2012. november 28., szerda

István a király a Dóm téren – Szörényi-Bródy-Alföldi a REÖKben

Az István, a király szerzői és a 2013-as Dóm téri produkció rendezője lesznek a REÖK vendégei november 30-én, pénteken 18 órától. A háttérbeszélgetésen előbbiek a legendás darab múltjáról, utóbbi a jövőjéről mesél a közönségnek.






A 2013-as Szegedi Szabadtéri Játékok kiemelt produkciója az augusztusban színre kerülő István, a király. A rockopera-legenda, melyet minden évben szinte követelnek a nézők a Dóm tér színpadára, jövőre ünnepli 30 éves születésnapját.
1983-as, királydombi bemutatója óta a darab hihetetlenül sikeres utat járt be, népszerűsége a mai napig sem csökkent, szinte nincs olyan magyar ember, aki ne látta volna valamelyik feldolgozását. Számos nézőnek egy életre meghatározó élményt nyújtott a látott előadás. Erre a sikeres útra kíván rálépni a szabadtéri játékok is az új bemutatóval.


 

A rendező: Alföldi Róbert

A nyári előadás rendezője már tudható: Alföldi Róbert elképzelésében láthatják a nézők az Istvánt. Szörényi Levente elmondása szerint izgatottan várja a premiert, és már csak azért sincs ellenére a tervezett kortárs koncepció, mivel a királydombi produkció is ilyen szellemben született. Arról, hogy milyen irányvonalak mentén és kikkel állítja színpadra a rockoperát a rendező, még nem sokat lehet tudni.
Az érdeklődők mindenesetre erről is elcsíphetnek egy-egy kulisszatitkot november 30-án, pénteken 18 órakor, hiszen a két szerző, Szörényi Levente és Bródy János, illetve a rendező, Alföldi Róbert háttérbeszélgetésen vesznek részt a REÖK-ben.
Az ingyenes programot Pleskonics András, a szegedi egyetem közkedvelt (r)ocktatója tartja. Aki őriz otthon a megelőző István-előadásokról ereklyéket, vigye magával nyugodtan, hiszen az alkotókkal akár dedikáltathatja is őket.


Karácsonyi bérlet István, a királlyal

Még mindig óriási az érdeklődés a Dóm téri belépők iránt, miután november 19-én megkezdték a szóló jegyek árusítását is a bérletek mellett. Az ünnepi időszakban igen kedvelt a karácsonyi bérlet. Idén három darabra kapható ez a kombinált típus, melyek közül az egyik éppen az István, a király. A másik két kulturális kikapcsolódást a Leányvásár és az Elfújta a szél nyújtják majd a bérletet megvásárlóknak.