2012. november 28., szerda

Várkoncert, 150Ft-os Munkácsy, szépségek az Ásító inas előtt

Ismét könnyűzenei koncertnek ad helyszínt a szegedi Vármúzeum, a diákok 150Ft-ért nézhetik meg Munkácsy alkotásait a Régiók Szépe 21 hölgye pedig az Ásító inas elé járul. A Móra Ferenc Múzeum mozgalmas hétvégével várja az érdeklődőket.December 1-jén, szombaton 21 órától az amerikai The Memorials lép fel a Stefánián, a Vármúzeumban.
A pszichedelikus rockzenét játszó The Memorials 2009-ben alakult, eddig két albumuk jelent meg. A háromtagú csapat izgalmas zenéjét a rock mellett elektronikus, r’n’b és rap elemeket törik meg, a kivételes hangú énekesnőnek köszönhetően pedig hatalmas adag soul tölti meg. A végeredmény egy tagadhatatlanul afro-amerikai zenei elemekből építkező friss, modern muzsika.
A zenekar első európai turnéjának keretében Szegedre is ellátogat, így a hazai vájt fülű közönség a Móra Ferenc Múzeum Vármúzeumának épületében egy igazán különleges élménnyel gazdagodhat december 1-én este 9 órától. Az est fel- és levezetésért a szegediek körében jól ismert, mindig izgalmas zenei ínyencségekkel fellépő Undorgrund DJ-k felelnek.
Jegyek elővételben már kaphatók a Móra Ferenc Múzeum pénztárában.21 szépségkirálynő-jelölt Munkácsy alkotásai előtt

A leendő királynők november 29-én, csütörtökön tekintik meg a Móra Ferenc Múzeum Munkácsy-kiállítását. A Régiók Szépe Választás döntős versenyzői 15 óra 30 perckor tárlatvezetésen ismerik meg a festőzseni munkásságát. A 2009-ben indult Régiók Szépe Választás döntőjének felkészítő táborát idén Szegeden tartják, ennek apropóján egy tárlatvezetésen mutatják be a legendás festő pályafutását a versenyzőknek.Munkácsy fiatalkorában – fiatalok Munkácsy előtt

Munkácsy fiatalkorában a festményeinek eladásából befolyt bevételeket kuporgatta, hogy végre tanulmányútra indulhasson. 1865 telén a Békés vármegyei bálon 150 forintért sorsolta ki Fonó lány című festményét. Ebből az apropóból a Móra-múzeum Munkácsy-kiállítását minden diák 150 forintért tekintheti meg december 1-jén, szombaton.
Munkácsy Mihály asztalosinasból lett festőművész: a tanulmányaihoz szükséges pénzt saját magának kellett összekuporgatnia. Megpróbált minél több festményt értékesíteni, hogy Nyugat-Európában tanulhasson – így történt ez 1865-ben is. A 21 éves ifjú Munkácsy akkoriban Gerendáson tartózkodott és alkotott. Télen eljutott a vármegyei bálra, ahol kisorsolta Fonó lány című alkotását: a festményért 150 forintot kapott. Ligeti Antalnak küldött levelében megírta, hogy ekkor már nem sok pénz hiányzott a tanulmányúthoz, éppen az útilevelére várt.
A Móra Ferenc Múzeum lehetőséget ad a legfiatalabbaknak is, hogy megismerhessék a festőzseni pályafutását. A lenyűgöző képek megtekintésének hatására lehet, hogy valamelyik ifjú látogató is elindul majd a festővé válás rögös útján. Ezért 150 forintért tekintheti meg minden diák a Munkácsy-kiállítást december 1-jén, szombaton: általános és középiskolásokat, egyetemistákat és főiskolásokat egyaránt várnak.

A különleges napon a Móra-múzeum 8-tól 18 óráig tart nyitva, a szervezők várják a csoportok előzetes bejelentkezését.