2012. október 17., szerda

Cukortolvaj a Móra-múzeumban

Egész nap cukorkát osztanak a szegedi Móra Ferenc Múzeum december közepéig meghosszabbított Munkácsy-kiállításán október 18-án, csütörtökön. A közgyűjteményekben nem megszokott kezdeményezéssel a Kis cukortolvaj című képre szeretnék a múzeumi szakemberek felhívni a figyelmet.

A Kis cukortolvaj szalonkép az egyik leghangulatosabb Munkácsy-festmény és a látogatók kedvence. A festmény több mint félévszázadon át lappangott az Egyesült Államokban A szakértők szerint Munkácsy mesélő kedve a gyermekeket ábrázoló képeken a legélénkebb. A képen a pufók arcú leányka elcsen egy cukorkát az asztalon lévő tartóból. „Hogy a tilosban jár, ezt onnan gondolhatjuk, hogy pillantása nem a finomságot rejtő edénykére, hanem pihenő anyjára vetül” – írja a műről Gyarmati Gabriella művészettörténész.

Cukrot kap mindenki

Csütörtökön Munkácsy minden látogatójának édes meglepetésben lehet része a szegedi Kultúrpalotában. Aki ezen a napon megtekinti a Móra-múzeumban látható Munkácsy-kiállítást és a Kis cukortolvaj című festményt, nincs szüksége semmiféle huncutságra ahhoz, hogy cukorkához jusson: már a főbejáratnál a kezébe kap egy kis édességet.
A december közepéig látható szegedi Munkácsy-tárlatot már közel 37 ezren látták. A múzeum munkatársai abban bíznak, hogy a végső látogatói szám akár az 50 ezres lélektani határt is megközelítheti.