Kevesen tudják, hogy 100-120 évvel ezelőtt Szeged határában hatalmas szőlőültetvények voltak. A városnak a magyar szőlő- és borkultúrában betöltött helyét illetően fontosak azok az események, amelyeknek a 19-20. század fordulóján Szeged helyet adott. Ilyen volt az 1899-ben megrendezett első országos mezőgazdasági kiállítás, illetve a legfontosabb, az 1910-ben megnyílt „Első Országos Szőlészeti és Borászati Kiállítás”. Ez utóbbit nevezhetjük talán a szegedi borfesztiválok és boros rendezvények elődjének.
Borsorozat
A sorozatban a bor történetétől kezdve feldolgozzuk az egyes borok jellemzőit, a borkóstolás szabályait, a házi vinotéka összeállítását. Megismerhetik a borfajták jellemzőit, termőterületeit, a borok felszolgálásának mesterfogásait, valamint ellátogathatnak hazánk összes borvidékére is. Reméljük, hogy a sorozat végén sokan szeretnek bele a borok világába, és már szakértőként tudják majd barátaikkal végigkóstoltatni házi vinotékájukat, vagy bátran el tudnak menni egy-egy borkóstoló-rendezvényre.A borokhoz kapcsolódó szakkifejezéseket a Borlexikonban találják meg.
Borlexikon
„Borban az igazság…”
Bor a pohárban
Kóstoljunk bort
Bortípusok
A bor felszolgálása
A fehérbor
A vörösbor és a rozé
Vinotéka otthon
A bor és az egészség
Magyarország borvidékei I. – a Csongrádi, a Hajós-Bajai, a Kunsági, és az Ászár-Neszmélyi, a Badacsonyi, Balatonfüred-Csopaki és a Balatonfelvidéki borvidék
-
Magyarország borvidékei II. – az Etyek-Budai, a Móri, a Pannonhalma-Sokoróaljai, a Somlói, a Soproni, a Balatonboglári, a Mecsekaljai és a Szekszárdi borvidék
-
Magyarország borvidékei III. – a Villányi, a Bükkaljai, a Mátrai borvidék
Egri és a Tokaj-Hegyaljai, a Balatonmelléki és a Tolnai borvidék