2012. december 1., szombat

Szegedi Szabadtéri Játékok – A víg özvegy – 2011

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2011-es második előadásán a Lehár-féle A víg özvegy dallamai hangzottak fel a csillagtetős színpadon.





A sztárparádéban bővelkedő darab azt adhatta a nagyérdeműnek, amire vágyott: alapvetően klasszikus nagyoperettet egyéni, humoros megoldásokkal.
Az eredetileg Victor Léon és Leo Stein jegyezte librettót Mérei Adolf fordítása nyomán Böhm György, Jászai Mari-díjas dramaturg „alkalmazta” a szabadtéri színpadára.

Szegedi Szabadtéri Játékok – Az ember tragédiája – 2011

Madách Imre drámai költeménye nyitotta 2011-ben a Szabadtéri ünnepi évadát. A Tragédia a téren legtöbbet játszott előadások között van.



A mű 16 nyáron és 61 előadásban szerepelt műsoron –, a fesztivál dicső kezdeti korszakában szinte minden évben színre került: 1933 és 1939 között évente láthatta a közönség. A háború szülte húsz éves kényszerszünet utáni második évtől, a hatvanas években összesen hatszor, a hetvenes és nyolcvanas években pedig egy-egy évadra tért vissza a darab a Dóm térre.

A Színek



Szegedi Szabadtéri Játékok – My Fair Lady – 2010

2010-ben a My Fair Ladyvel nyitott a Szegedi Szabadtéri Játékok, a közönség pedig örömmel fogadta a musicalt. 79 esztendeje harsant fel először harsona a Dóm téren.



Az első kérdés – ami minden ilyen darabnál megfogalmazódik –, hogy vajon nagy fába vágta-e a fejszéjét a rendező, Novák Eszter, mikor egy ilyen régi és a maga nemében abszolút jól működő darabot új szövegkönyvvel mutatott be. A dilemma azonban valós, és divatos is, az operettek, musicalek már „poros” és olykor sokat kritizált magyar szövegkönyveit többen próbálják felújítani, ezzel is közelebb hozva őket a ma közönségéhez.

2012. november 30., péntek

Szegedi Szabadtéri Játékok – Hair 2010

Egy generáció nőtt már fel a Hair mellett, vele, és nélküle. Miloš Forman filmjét 1979-ben mutatták be az amerikai mozik, hozzánk a nyolcvanas évek közepén került a kultuszfilm, ami a hippikorszak „nagy passiójává" vált.







Főszerepet kapott benne a zene, a tánc, a szerelem, a szabadság és az értelmetlen háború is. Szegedre 2010-ben musicalként robbant be, átrajzolva, megfiatalítva a történetet, de fiatalos színt is hozva a Szabadtéri Játékok repertoárjába.

A Szegedi Szabadtéri Játékok Hair előadása 2010-ben

Karácsonyra ajándék bérletek a Napfényfürdő Aquapolisban

Az ünnepek közeledtével mindenki a tökéletes ajándékot keresi, mellyel meglepheti családtagjait, barátait, ismerőseit. A Napfényfürdő Aquapolis Szeged bérleteit ajándékutalvánnyal is megvásárolhatóak, így mindenki megtalálhatja a saját igényeihez legjobban illeszkedő bérlettípust.





Az éves és főszezonon kívüli bérleteket 20%-kal alacsonyabb áron 2012. december 1-től lehet megvásárolni. Több mint vonzó kedvezmények: a fürdőlátogatás sokak számára válhat rendszeressé, akár mindennapossá. Az egészséges életmód gyakran drága, ám most nagy lépést tett az Aquapolis abba az irányba, hogy minél többek számára váljék elérhetővé a fürdőzés, az úszás, a mozgás. Ez különösen fontos a hamarosan beköszöntő, a szabadtéri sportokat háttérbe szorító évszakokban.

SZTE-s és nyugdíjas bérletek

Az öt hónapos hétköznapi bérleteket a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és a nyugdíjasok már 5.000 Ft-os áron megvásárolhatják. Az öt hónapos felnőtt bérlet csak 30 000 Ft, és minden felnőtt bérletes vendéggel egy 14 év alatti gyermek díjmentes. A diákokat további kedvezményekkel is várják.
Érdemes minél előbb megvásárolnia bérletét, hiszen a fürdő kapacitása véges, így az eladható bérletek száma is korlátozott!

Kedvezményes bérletvásár december 1-től

Éves korlátlan
Felnőtt bérlet december 1-től 99.000 Ft helyett 79.000 Ft
A bérletek 2013 szeptember 30-ig, a Fürdő nyitva tartási idejében érvényesek. Az éves korlátlan felnőtt bérletek már reggel 6 órától, az úszójegyek érvényességi idejében is felhasználhatóak, belföldi és külföldi vendégeknek egyaránt. A felnőtt bérlettel egy 14 éven aluli gyermek bérlet ingyenesen kiváltható, további egy 14 éven aluli gyermek bérlete csak 10.000 Ft-os áron kapható. Ez a típus a csendes wellness használatára nem jogosít.

Diák bérlet december 1-től 49.000 Ft helyett 39.000 Ft
Érvényes 2013. szeptember 30-ig, 9:00 órától zárásig. A diák bérleteket 14-18 év közötti gyerekek válthatják ki. Az úszójegyek reggeli érvényességi idejében nem használható, illetve a csendes wellness használatára nem jogosít.

Éves hétköznapi
Felnőtt bérlet 59.000 Ft helyett 49.000 Ft.
Érvényes 2013. szeptember 30-ig, 9:00 órától zárásig. Kiválthatja belföldi és külföldi felnőtt egyaránt A felnőtt bérletben egy 14 éven aluli gyermek bérlete ingyenes, egy további 14 éven aluli gyermek bérlete 10.000 Ft-os áron váltható. Hétvégén és ünnepnapokon belépésre nem jogosít, használható azonban a magyar iskolaszünetek munkanapjain, így a nyári szünetben is. Az úszójegyek reggeli érvényességi idejében nem használható, illetve a csendes wellness használatára nem jogosít.

Főszezonon kívüli bérletek

Ez a bérlettípus 2013. január 15-ig vásárolható meg.
Felnőtt 59.000 Ft helyett december 1-től 45.000 Ft
Diák 29.000 Ft helyett december 1-től 25.000 Ft
A főszezonon kívüli bérletek 2013. június 15-ig, 9:00 órától zárásig használható. Kiválthatja külföldi és belföldi felnőtt, 14-18 év közötti gyerek. A felnőtt bérletben egy 14 éven aluli gyermek bérlete ingyenes, egy további 14 éven aluli gyermek bérlete 10.000 Ft. Az úszójegyek reggeli érvényességi idejében nem használható, illetve a csendes wellness használatára nem jogosít.

Főszezonon kívüli hétköznapi (hétvégén és ünnepnapokon belépésre nem jogosít)
Felnőtt bérlet december 1-től 39.000 Ft helyett 30.000 Ft
SZTE hallgató bérlet december 1-től 9.900 Ft
Nyugdíjas bérlet 9.900 Ft
A főszezonon kívüli bérlet 2013. június 15-ig, 9:00 órától zárásig érvényes. Kiválthatja külföldi és belföldi felnőtt. A felnőtt bérletben egy 14 éven aluli gyermek bérlete ingyenes, további egy 14 éven aluli gyermek bérlete 10.000 Ft-os áron váltható. Az úszójegyek reggeli érvényességi idejében nem használható, illetve a csendes wellness használatára nem jogosít.




Sétáljon végig a Napfényfürdő Aquapolis fürdőben virtuális túránk segítségével. Kattintson a képre!




2012. november 29., csütörtök

Krisztus keresztrefeszítése a Móra-múzeumban

Krisztus keresztrefeszítésének körülményeiről tart előadást Kiss-Rigó László megyéspüspök és Dux László orvosprofesszor a Móra Ferenc Múzeumban. A Munkácsy-kiállítás termében, a Krisztus-trilógia redukciói előtt vizsgálják meg a festmények történetének hátterét december 3-án, hétfőn 18 órakor.



„A Móra-múzeum Munkácsy-kiállításán a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota redukcióinak termében vitatják meg, vallástörténeti és orvostudományi szempontból elemzik Jézus keresztrefeszítésének történetét” – mondta Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense.

Munkácsy Mihály monumentális méretű festménysorozata a történelem egyik legtragikusabb eseményét, Jézus kereszthalálát dolgozza fel. A Krisztus-trilógia mindhárom tagja lenyűgöző alkotás, melyek az igazi világhírt hozták meg Munkácsy számára. Az elsőként elkészült Krisztus Pilátus előtt című alkotást egy nyár alatt 330 ezren tekintették meg Párizsban, a második kép, a Golgota szintén óriási népszerűségnek és szakmai elismerésnek örvendett. Az 1896-ban elkészült harmadik darabot, az Ecce Homo-t pedig a budapesti millenniumi ünnepségeken mutatta be a festőóriás.

Golgota a Munkácsy-mesékben

Egy hölgy az űrből – a NASA űrhajósnőjének előadása az SZTE-n

December 5-én Marsha Ivins, a NASA nyugalmazott űrrepülési mérnöke, öt űrsikló-küldetés legénységének tagja lesz a Szegedi Tudományegyetem vendége. Látogatása keretében angol nyelvű előadást tart majd az emberes űrutazások történetéről, valamint a világűr kutatása kapcsán szerzett személyes tapasztalatairól és gondolatairól.





„Ms. Ivins 1990 és 2001 között öt alkalommal járt a világűrben” – mondta el a Szeged Panorámának Szalai Tamás, az SZTE TTIK közkapcsolati titkára. „Háromszor az Atlantis, kétszer a Columbia űrsikló legénységének tagja volt. Évtizedeken keresztül a houstoni Lyndon B. Johnson Űrközpont munkatársaként vett részt műholdakkal és az űrhajós küldetésekkel kapcsolatos fejlesztőmunkában.”

Marsha Ivins 1951. április 15-én született Baltimore-ban. 1973-ban szerezte meg diplomáját a University of Colorado egyetemen, mint repülőmérnök, majd a a NASA Johnson Űrközpontjában kezdett dolgozni. Először az űrrepülőgép fedélzeti kijelzőivel foglalkozott, majd fedélzeti mérnöki kiképzést szerzett. 1984-ben választották űrhajós jelöltté. Ötször repült az űrsiklóval az STS-32 (1990), STS-46 (1992), STS-62 (1994), STS-81 (1997), és STS-98 (2001) küldetésben.


Az űrsikló fedélzetén

Az STS–32-es küldetése során a legénység útnak indított egy katonai kommunikációs műholdat, mely később geoszinkron pályára állt. Az út negyedik napján sikerült a Columbia robotkarjával befogni, majd a repülés végén a Földre visszahozni a 11 tonna tömegű LDEF (Long Duration Exposure Facility) tudományos platformot, amely a Challenger űrrepülőgép 1984-es STS-41-C küldetése óta keringett orbitális pályán.
Az STS–46 küldetése egyben az emberiség 150. űrutazása is volt. Célja az Európai Űrügynökség által gyártott EURECA tudományos műhold útnak indítása, valamint az olasz tervezésű TSS (Tethered Satellite System) platform működtetése. Az Atlantis fedélzetén utazott Umberto Guidoni, az első olasz űrhajós is.
A TSS egy tudományos platform volt, melyet egy vékony kábel segítségével 20 kilométer távolságra terveztek eltávolítani az űrsiklótól. A csévélés közben azonban a kábel megakadt, ezért a legénység 260 méter távolságból kénytelen volt a platformot idő előtt visszahúzni.
Az STS–62 küldetés tizennégy napja során második alkalommal utazott a világűrben az United States Microgravity Payload (USMP) mikrogravitációs műszercsomag. Az ötfős legénység az USMP üzemeltetése mellett anyagtudományi és élettudományi kísérleteket végzett az űrsikló fedélzetén, valamint kipróbálta a Canadarm robotkar egy továbbfejlesztett, modernebb változatát.


Az előadás 2012. december 5. (szerda), 14 órakor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi termében lesz (Szeged, Ady Endre tér 10.).
forrás: NASA, Wikipédia


2012. november 28., szerda

István a király a Dóm téren – Szörényi-Bródy-Alföldi a REÖKben

Az István, a király szerzői és a 2013-as Dóm téri produkció rendezője lesznek a REÖK vendégei november 30-én, pénteken 18 órától. A háttérbeszélgetésen előbbiek a legendás darab múltjáról, utóbbi a jövőjéről mesél a közönségnek.






A 2013-as Szegedi Szabadtéri Játékok kiemelt produkciója az augusztusban színre kerülő István, a király. A rockopera-legenda, melyet minden évben szinte követelnek a nézők a Dóm tér színpadára, jövőre ünnepli 30 éves születésnapját.
1983-as, királydombi bemutatója óta a darab hihetetlenül sikeres utat járt be, népszerűsége a mai napig sem csökkent, szinte nincs olyan magyar ember, aki ne látta volna valamelyik feldolgozását. Számos nézőnek egy életre meghatározó élményt nyújtott a látott előadás. Erre a sikeres útra kíván rálépni a szabadtéri játékok is az új bemutatóval.


 

A rendező: Alföldi Róbert

A nyári előadás rendezője már tudható: Alföldi Róbert elképzelésében láthatják a nézők az Istvánt. Szörényi Levente elmondása szerint izgatottan várja a premiert, és már csak azért sincs ellenére a tervezett kortárs koncepció, mivel a királydombi produkció is ilyen szellemben született. Arról, hogy milyen irányvonalak mentén és kikkel állítja színpadra a rockoperát a rendező, még nem sokat lehet tudni.
Az érdeklődők mindenesetre erről is elcsíphetnek egy-egy kulisszatitkot november 30-án, pénteken 18 órakor, hiszen a két szerző, Szörényi Levente és Bródy János, illetve a rendező, Alföldi Róbert háttérbeszélgetésen vesznek részt a REÖK-ben.
Az ingyenes programot Pleskonics András, a szegedi egyetem közkedvelt (r)ocktatója tartja. Aki őriz otthon a megelőző István-előadásokról ereklyéket, vigye magával nyugodtan, hiszen az alkotókkal akár dedikáltathatja is őket.


Karácsonyi bérlet István, a királlyal

Még mindig óriási az érdeklődés a Dóm téri belépők iránt, miután november 19-én megkezdték a szóló jegyek árusítását is a bérletek mellett. Az ünnepi időszakban igen kedvelt a karácsonyi bérlet. Idén három darabra kapható ez a kombinált típus, melyek közül az egyik éppen az István, a király. A másik két kulturális kikapcsolódást a Leányvásár és az Elfújta a szél nyújtják majd a bérletet megvásárlóknak.







Várkoncert, 150Ft-os Munkácsy, szépségek az Ásító inas előtt

Ismét könnyűzenei koncertnek ad helyszínt a szegedi Vármúzeum, a diákok 150Ft-ért nézhetik meg Munkácsy alkotásait a Régiók Szépe 21 hölgye pedig az Ásító inas elé járul. A Móra Ferenc Múzeum mozgalmas hétvégével várja az érdeklődőket.



December 1-jén, szombaton 21 órától az amerikai The Memorials lép fel a Stefánián, a Vármúzeumban.
A pszichedelikus rockzenét játszó The Memorials 2009-ben alakult, eddig két albumuk jelent meg. A háromtagú csapat izgalmas zenéjét a rock mellett elektronikus, r’n’b és rap elemeket törik meg, a kivételes hangú énekesnőnek köszönhetően pedig hatalmas adag soul tölti meg. A végeredmény egy tagadhatatlanul afro-amerikai zenei elemekből építkező friss, modern muzsika.
A zenekar első európai turnéjának keretében Szegedre is ellátogat, így a hazai vájt fülű közönség a Móra Ferenc Múzeum Vármúzeumának épületében egy igazán különleges élménnyel gazdagodhat december 1-én este 9 órától. Az est fel- és levezetésért a szegediek körében jól ismert, mindig izgalmas zenei ínyencségekkel fellépő Undorgrund DJ-k felelnek.
Jegyek elővételben már kaphatók a Móra Ferenc Múzeum pénztárában.



21 szépségkirálynő-jelölt Munkácsy alkotásai előtt

A leendő királynők november 29-én, csütörtökön tekintik meg a Móra Ferenc Múzeum Munkácsy-kiállítását. A Régiók Szépe Választás döntős versenyzői 15 óra 30 perckor tárlatvezetésen ismerik meg a festőzseni munkásságát. A 2009-ben indult Régiók Szépe Választás döntőjének felkészítő táborát idén Szegeden tartják, ennek apropóján egy tárlatvezetésen mutatják be a legendás festő pályafutását a versenyzőknek.



Munkácsy fiatalkorában – fiatalok Munkácsy előtt

Munkácsy fiatalkorában a festményeinek eladásából befolyt bevételeket kuporgatta, hogy végre tanulmányútra indulhasson. 1865 telén a Békés vármegyei bálon 150 forintért sorsolta ki Fonó lány című festményét. Ebből az apropóból a Móra-múzeum Munkácsy-kiállítását minden diák 150 forintért tekintheti meg december 1-jén, szombaton.
Munkácsy Mihály asztalosinasból lett festőművész: a tanulmányaihoz szükséges pénzt saját magának kellett összekuporgatnia. Megpróbált minél több festményt értékesíteni, hogy Nyugat-Európában tanulhasson – így történt ez 1865-ben is. A 21 éves ifjú Munkácsy akkoriban Gerendáson tartózkodott és alkotott. Télen eljutott a vármegyei bálra, ahol kisorsolta Fonó lány című alkotását: a festményért 150 forintot kapott. Ligeti Antalnak küldött levelében megírta, hogy ekkor már nem sok pénz hiányzott a tanulmányúthoz, éppen az útilevelére várt.
A Móra Ferenc Múzeum lehetőséget ad a legfiatalabbaknak is, hogy megismerhessék a festőzseni pályafutását. A lenyűgöző képek megtekintésének hatására lehet, hogy valamelyik ifjú látogató is elindul majd a festővé válás rögös útján. Ezért 150 forintért tekintheti meg minden diák a Munkácsy-kiállítást december 1-jén, szombaton: általános és középiskolásokat, egyetemistákat és főiskolásokat egyaránt várnak.

A különleges napon a Móra-múzeum 8-tól 18 óráig tart nyitva, a szervezők várják a csoportok előzetes bejelentkezését.



 

2012. november 26., hétfő

Villányi bor az alsóvárosi boresten

Az alsóvárosi Tájház (Szeged, Nyíl utca 43.) soron következő alsóvárosi borestjére november 29-én, csütörtökön 18 órától kerül sor, ahol a villányi borvidékről Riczu Tamás a Riczu-Stier pincészettel mutatkozik be.

A borvidék egyik feltörekvő pincészete Villány kapujában, Siklóson az Akasztófa dűlőben található. A minőségi borkészítést célzó közös vállalkozás 2009-ben kezdte meg működését. Célja, egy hangulatos, kézműves borászat kialakítása, ahol a hagyományok tisztelete mellett a modern technikai eljárásokat figyelembe véve készítik a vidékre jellemző klasszikus vöröseket: cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, merlot.

Siklós a fehérborról szól

Riczu Tamás azt vallja, hogy Siklós a fehérborról szól, ezért kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektetnek a szép fehérekre is, mint a chardonnay, muscat ottonel, olaszrizling, portugieser. Több bormustra dobogósai, a vörösekkel és roséval is számos szép sikert értek már el. Cimbora névre keresztelt rosé és fehér habzóboraik kínálatuk üde színfoltjai.

A borestre a belépő a helyszínen váltható, 2000 Ft/fő áron.
A rendezvényre jelentkezni e-mailben vagy telefonon lehet:
Szabó Magdolna: 30/294-52-22  szabomagdoln@gmail.com
Kulik Melinda: 30/501-28-22      kulik.melinda@gmail.com